Punske vėl uždažyti lietuviški užrašai

Len­ki­jos Puns­ko vals­čiu­je sek­ma­die­nio nak­tį vals­ty­bi­nė­mis spal­vo­mis - bal­ta ir rau­do­na - už­tep­tos ma­žiau­siai pen­ki...

Len­ki­jos Puns­ko vals­čiu­je sek­ma­die­nio nak­tį vals­ty­bi­nė­mis spal­vo­mis - bal­ta ir rau­do­na - už­tep­tos ma­žiau­siai pen­kios len­te­lės su lie­tu­viš­kais vie­to­var­džių už­ra­šais. Len­ki­jos lie­tu­vių at­sto­vai abe­jo­ja dvi­gu­bų už­ra­šų rei­ka­lin­gu­mu.

Kad bū­tų iš­veng­ta skan­da­lo, Len­ki­jos po­li­ci­jos par­ei­gū­nai sek­ma­die­nio ry­tą sku­biai pa­ša­li­no vi­sas už­da­žy­tas len­te­les.

Dau­ge­lio Puns­ko vals­čiaus, ku­rio gy­ven­to­jų di­džią­ją dau­gu­mą su­da­ro lie­tu­viai, vie­to­var­džių len­te­lės yra dvi­kal­bės - gy­ven­vie­čių pa­va­di­ni­mai jo­se už­ra­šy­ti len­kų ir lie­tu­vių kal­bo­mis.

Ne pir­mas kartas

Tai jau ne pir­mas toks iš­puo­lis Puns­ko vals­čiu­je. Pir­mą kar­tą lie­tu­viš­ki už­ra­šai bal­ta ir rau­do­na spal­vo­mis bu­vo už­da­žy­ti 2011 me­tų rugp­jū­tį.

Vė­liau Bu­be­lių kai­me Sei­nų vals­čiu­je iš­nie­kin­tas sta­to­mas pa­mink­li­nis ak­muo, skir­tas poe­to Al­bi­no Žu­kaus­ko 100-osioms gi­mi­mo me­ti­nėms, o 2011-ųjų spa­lio ga­le bu­vo iš­nie­kin­tas pa­mink­las la­kū­nams Ste­po­nui Da­riui ir Sta­siui Gi­rė­nui.

Len­ki­jos už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­ja tuo­met pa­smer­kė iš­puo­lius ir pa­brė­žė, kad bus im­ta­si prie­mo­nių ras­ti kal­ti­nin­kus bei at­ly­gin­ti ža­lą. Ta­čiau kal­ti­nin­kai ne­su­ras­ti iki šiol.

Lie­tu­viams dvi­gu­bų už­ra­šų nereikia

Len­ki­jos lie­tu­vių drau­gi­jos (LLD) pir­mi­nin­kas Al­gir­das Vai­ce­kaus­kas pri­me­na, kad lie­tu­vių bend­ruo­me­nės at­sto­vai jau prieš dve­jus me­tus bu­vo iš­reiš­kę po­zi­ci­ją, kad dvi­gu­bi vie­to­var­džių už­ra­šai yra ne­rei­ka­lin­gi. "Mes nuo jų lie­tu­viš­kes­ni ne­tam­pa­me. Gal­būt tai yra kaž­koks ta­pa­ty­bės pa­lai­ky­mo ele­men­tas, bet ti­krai ne svar­biau­sias. Prieš­in­gai, tos len­te­lės pa­si­tar­nau­ja bau­gi­nant čia gy­ve­nan­čius lie­tu­vius. Juk žmo­nės, ku­rie jas už­da­žo, ti­krai va­do­vau­ja­si ne­apy­kan­ta", - por­ta­lui lzi­nios.lt sa­kė A.Vai­ce­kaus­kas. Jo tei­gi­mu, pra­ėju­sios nak­ties įvy­kiai ro­do, kad to­kie nuo­gąs­ta­vi­mai bu­vo pa­grįs­ti.

Pa­sak A.Vai­ce­kaus­ko, Bals­to­gės vai­va­da sek­ma­die­nio ry­tą krei­pė­si į Puns­ko vir­šai­tį, kad už­da­žy­tos len­te­lės bū­tų kuo grei­čiau pa­ša­lin­tos.

Anot LLD pir­mi­nin­ko, įtei­sin­da­ma dvi­gu­bus vie­to­var­džių už­ra­šus Puns­ko vals­čiu­je, va­do­vau­ta­si anaip­tol ne čia gy­ve­nan­čių lie­tu­vių in­te­re­sais. "Jei po­li­ti­kams iš­ties rū­pė­tų, kaip jau­čia­si Len­ki­jos lie­tu­viai, ra­šy­ti vie­to­var­džius lie­tu­viš­kai bū­tų leis­ta ne tik Puns­ko vals­čiu­je, o ir ki­tur, kur vie­to­var­džiai yra bal­tiš­kos kil­mės - to­kių yra bent apie 300. Ta­čiau da­bar jų nė­ra net lie­tu­vių gau­siai gy­ve­na­ma­me Sei­nų vals­čiu­je, - sa­kė A.Vai­ce­kaus­kas. - Tai ro­do, kad šios len­te­lės tė­ra po­li­ti­nis ins­tru­men­tas ban­dant spaus­ti Lie­tu­vą dėl nuo­lai­dų len­kų tau­ti­nei ma­žu­mai."

Lie­tu­vos Už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos duo­me­ni­mis, Len­ki­jo­je gy­ve­na apie 15 tūkst. lie­tu­vių. Dau­giau­sia jų - prie sie­nos su Lie­tu­va esan­čiuo­se Sei­nų ir Puns­ko vals­čiuo­se.

Žemiau pateiktos uždažytų vietovardžių nuotraukos, o su video reportažu galima susipažinti čia.

Parengė Audrius Makauskas






Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Užsienio politika 5064850824399601949

Rašyti komentarą

item