Seime kelią skinasi homoseksualų demonstracijas ir teisę įsivaikinti ribojantys projektai

Sei­mas an­tra­die­nį pra­dė­jo svars­ty­ti įsta­ty­mų pa­tai­sas, ku­rios, anot au­to­rių, tu­rė­tų už­kirs­ti ke­lią ho­mo­sek­sua­lams gl...


Sei­mas an­tra­die­nį pra­dė­jo svars­ty­ti įsta­ty­mų pa­tai­sas, ku­rios, anot au­to­rių, tu­rė­tų už­kirs­ti ke­lią ho­mo­sek­sua­lams glo­bo­ti ar įsi­vai­kin­ti vai­kus.
Po pa­tei­ki­mo už pro­jek­tus bal­sa­vo 56 Sei­mo na­riai, prieš bu­vo ke­tu­ri, su­si­lai­kė 16.
So­cial­de­mo­kra­tė Ma­ri­ja Auš­ri­nė Pa­vi­lio­nie­nė tei­gė, kad siū­lo­mi pro­jek­tai į keb­lią pa­dė­tį sta­to Lie­tu­vos vals­ty­bę. Anot jos, per Lie­tu­vos pir­mi­nin­ka­vi­mo Eu­ro­pos Są­jun­gos Ta­ry­bai ren­gi­nius pre­zi­den­tei ir ki­tiems par­ei­gū­nams teks dėl jų aiš­kin­tis.
Tuo me­tu kon­ser­va­to­rė Vi­li­ja Alek­nai­tė-Ab­ra­mi­kie­nė tei­gė, jog jie ne dis­kri­mi­nuo­ja žmo­nių, o tik pa­sa­ko, ko­kie pri­nci­pai svar­būs Lie­tu­vai.
Sei­mo Eu­ro­pos tei­sės de­par­ta­men­tas pro­jek­tus yra įver­ti­nęs kaip ga­lin­čius prieš­ta­rau­ti Žmo­gaus tei­sių ir pa­grin­di­nių lais­vių ap­sau­gos kon­ven­ci­jai.
Aš­tuo­nio­li­ka par­la­men­ta­rų par­en­gė Ci­vi­li­nio ko­dek­so ir Vai­kų tei­sių ap­sau­gos pa­grin­dų įsta­ty­mo pa­tai­sas, ku­rio­mis nu­ma­ty­ta, kad "kiek­vie­nas vai­kas tu­ri pri­gim­ti­nę tei­sę į tė­vą ir mo­ti­ną, ky­lan­čią iš ly­čių skir­tin­gu­mo bei mo­ti­nys­tės ir tė­vys­tės tar­pu­sa­vio pa­pil­do­mu­mo."
Pro­jek­tu siū­lo­ma, kad spren­džiant su vai­ko įvai­ki­ni­mu ar glo­ba su­si­ju­sius klau­si­mus pri­ori­te­tas tu­ri bū­ti tei­kia­mas vai­ko po­rei­kiui tu­rė­ti abie­jų ly­čių tė­vus (įtė­vius), ga­lin­čius šei­mo­je pri­siim­ti tė­vys­tės ir mo­ti­nys­tės par­ei­gas.
Į įsta­ty­mą taip pat no­ri­ma įra­šy­ti, kad "vals­ty­bė ne­tu­ri pri­im­ti to­kių tei­sės ak­tų bei ki­tiems as­me­nims su­teik­ti tei­sių, ku­rių pa­sek­mė­je vai­kui bū­tų ati­mta ga­li­my­bė tu­rė­ti tė­vą (įtė­vį) ir mo­ti­ną (įmo­tę)".
Ci­vi­li­nio ko­dek­so straips­nį, ku­ria­me nu­sa­ky­ta, kuo grin­džia­mi šei­mos san­ty­kiai, no­ri­ma pa­pil­dy­ti nau­ju rei­ka­la­vi­mu - "tė­vys­tės ir mo­ti­nys­tės tar­pu­sa­vio pa­pil­do­mu­mu".
"Šei­mos san­ty­kių tei­si­nis reg­la­men­ta­vi­mas Lie­tu­vos Res­pub­li­ko­je grin­džia­mas mo­no­ga­mi­jos, san­tuo­kos sa­va­no­riš­ku­mo, su­tuok­ti­nių ly­gia­tei­siš­ku­mo, pri­ori­te­ti­nės vai­kų tei­sių ir in­te­re­sų ap­sau­gos ir gy­ni­mo, vai­kų auk­lė­ji­mo šei­mo­je, tė­vys­tės ir mo­ti­nys­tės tar­pu­sa­vio pa­pil­do­mu­mo, mo­ti­nys­tės vi­so­ke­rio­pos ap­sau­gos pri­nci­pais bei ki­tais ci­vi­li­nių san­ty­kių tei­si­nio reg­la­men­ta­vi­mo pri­nci­pais", - ra­šo­ma pro­jek­te.
"Šiuo me­tu ga­lio­jan­tys tei­sės ak­tai ne­pa­kan­ka­mai ap­sau­go vai­ko pri­gim­ti­nę tei­sę į tė­vą ir mo­ti­ną, kas su­da­ro są­ly­gas šį pa­ma­ti­nį vai­ko in­te­re­są ig­no­ruo­ti tei­kiant pri­ori­te­tą ne pa­ties vai­ko, bet su­au­gu­sių as­me­nų tei­sėms ir in­te­re­sams. Tuo me­tu vai­ko pri­gim­ti­nis po­rei­kis tu­rė­ti tė­vą ir mo­ti­ną ky­la iš ly­čių skir­tin­gu­mo", - tvir­ti­na­ma pro­jek­to aiš­ki­na­ma­ja­me raš­te.
Anot pro­jek­to au­to­rių, pil­na­ver­čiam vai­ko vys­ty­mui­si yra svar­bus ir tė­vo, ir mo­ti­nos vaid­muo.
"Ka­dan­gi tė­vas ir mo­ti­na ne­at­sie­ja­mai su­si­ję su ly­čių skir­tu­mais, tė­vo ir mo­ti­nos vaid­me­nis ga­li pri­siim­ti tik ati­tin­ka­mos ly­ties as­me­nys. Vals­ty­bės ins­ti­tu­ci­jos, spren­džian­čios su vai­ku su­si­ju­sius klau­si­mus, tu­ri pa­isy­ti šios pa­ma­ti­nės vai­ko tei­sės bei pri­gim­ti­nio in­te­re­so ir dirb­ti­nai ne­atim­ti vai­kui ga­li­my­bės į tė­vą ir mo­ti­ną, nors vals­ty­bė vi­sais at­ve­jais ne­ga­li ga­ran­tuo­ti, jog kiek­vie­nas vai­kas tu­rės tė­vą ir mo­ti­ną", - tei­gia par­la­men­ta­rai.
Anot jų, pri­ėmus mi­nė­tas pa­tai­sas, vals­ty­bė pri­siim­tų įsi­pa­rei­go­ji­mą sau­go­ti vai­ko in­te­re­sus, gin­ti vai­ko so­cia­li­nę ap­lin­ką.
Tarp pro­jek­to ren­gė­jų - kon­ser­va­to­riai Ri­man­tas Jo­nas Da­gys, Ire­na De­gu­tie­nė, Man­tas Ado­mė­nas, so­cial­de­mo­kra­tas Bro­nius Bra­daus­kas, li­be­ra­las Vi­ta­li­jus Gai­lius, "tvar­kie­tis" Pe­tras Gra­žu­lis ir ki­ti.

***

Parlamentarai linkę pritarti „tvarkiečio“ Petro Gražulio ir grupės Seimo narių siūlymui numatyti pinigines baudas už homoseksualų eitynių, paradų organizavimą ir kitokius veiksmus, kuriuos politikai vadina šeimos pagrindų viešu niekinimu.
Artėjant vasarą planuojamoms eitynėms, P. Gražulis ir jį remiantys 28 Seimo nariai siūlo už tokį elgesį Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyti baudą nuo 1 iki 3 tūkst. litų. Už pakartotinį pažeidimą bauda būtų dvigubinama.
Per pirmąjį balsavimą tokią iniciatyvą palaikė 50 politikų, 10 balsavo „prieš“, o 14 susilaikė. Homofobišką įstatymą palaikė konservatoriai, „darbiečiai“, „tvarkiečiai“, „drąsuoliai“ ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai. Vieningai „prieš“ balsavo liberalai. Socialdemokratai balsavo nevieningai, tačiau dauguma didžiausios frakcijos narių susilaikė.
Įstatymas bus priimtas, jei už jį Seimas balsuos dar du kartus. 
P. Gražulis sako, kad įvairių esą nedorovingų renginių propagavimas į Lietuvą veržiasi „iš Europos Sąjungos“.
„Stebina ir žavi jūsų aistra, fantazija, teikiant ir rengiant homofobiškus įstatymus“, - P. Gražulio iniciatyvą išjuokė Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė. Ji P. Gražuliui pasiūlė inicijuoti Lietuvos išstojimą iš Europos Sąjungos, jei dėl jos į Lietuvą sklinda visoks blogis. 
Atsakydamas į klausimą P. Gražulis pasipiktino, kad Seimo narės moterys, o ne Seimo nariai vyrai aktyviausiai prieštarauja jo iniciatyvoms, nukreiptoms prieš seksualines mažumas.
„Kodėl motina, kuri pagimdo vaikus, turėtų saugoti tą šeimos ratelį, tai daro, nesuprantu jūsų“, - piktinosi P. Gražulis.
P. Gražulis mano, kad gėjų inicijuojami paradai - tai tik pradžia. Vėliau bus reikalaujama leisti homoseksualams įsivaikinti vaikus ir panašiai.
„Vėžį reikia gydyti pirmoje stadijoje“, - įsitikinęs Seimo narys.
„Šita veislė nesidaugina, bet jų daugėja per propagandą. Todėl ją turime uždrausti“, - pridūrė P. Gražulis. Jį parėmęs socialdemokratas Gintautas Mikolaitis ragino seksualinių mažumų eitynes organizuoti ne miesto centre, o kur nors prie Gariūnų.
Liberalė D. Kuodytė teigė, kad tokios iniciatyvos diskriminuoja šalies piliečius ir pažeidžia žmogaus teises.
„Aš manau, kad šitas farsas tikrai įeis į Lietuvos istoriją P. Gražulis dar kartą įrodė, kad kvailių veislė yra neišnaikinama“, - sakė socialdemokratė Aušrinė Pavilionienė.
Panašius įstatymo projektus P. Gražulis teikia jau ne pirmą kartą. Tačiau anksčiau jie visuomet buvo atmetami. „Tvarkiečio“ iniciatyvomis anksčiau buvo susirūpinusios žmogaus teisių gynimo organizacijos, Europos Parlamentas.
Šiemet homoseksualų eitynes „Už lygybę“ Vilniuje ketinama organizuoti liepos 27-ąją.

Susiję

Aktualijos 8010642761066180864

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

youtube.com/watch?v=LV3hepu6Q0w

item