Dėl Lietuvos simbolių išniekinimo kreiptasi į Generalinę prokuratūrą

Šiandien Tautininkų Sąjungos ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos atstovai Lietuvos Respublikos Generalinei prokuratūrai įteikė prašymą gen...

Šiandien Tautininkų Sąjungos ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos atstovai Lietuvos Respublikos Generalinei prokuratūrai įteikė prašymą generaliniam prokurorui pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šių metų sausio 19 dieną, 14 val. neregistruotos organizacijos „Antifa Lietuva“ surengtos vadinamosios „Antifašistinės solidarumo akcijos“ prie Graikijos ambasados Vilniuje metu naudotų plakatų, kuriuose buvo išniekinti su fašizmu nieko bendra neturintys simboliai.

Tautininkų pasipiktinimą sukėlė vienos akcijos dalyvės laikytas plakatas su užrašu ispanų kalba „¡No pasarán!“ („Jie nepraeis!“), po kuriuo pavaizduoti perbraukti simboliai: Gediminaičių stulpai, Svastika ir graikiškas Meandro simbolis (naudojamas Graikijos politinės partijos „Auksinė aušra“, protesto prieš kurią pretekstu surengta minėta akcija).


Tautininkų pareiškime sakoma, kad Lietuvos Respublikos Valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymo 6 straipsnio 1 dalyje nustatyta, jog „Lietuvos istoriniai nacionaliniai simboliai yra dvigubas kryžius ir Gediminaičių stulpai“, taigi minėtos akcijos metu buvo išniekintas ir fašizmo simboliams prilygintas vienas iš Lietuvos istorinių nacionalinių simbolių, kuris taip pat naudojamas ir Lietuvos kariuomenės simbolikoje. Šio įstatymo 16 straipsnis numato, kad „asmenys, pažeidę šį įstatymą, atsako įstatymų nustatyta tvarka“. Šio įstatymo 2 straipsnyje pažymėta, kad „Lietuvos valstybės herbas – Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintas ir šiame įstatyme aprašytas oficialus valstybės simbolis“. Tautininkų manymu, kad Lietuvos valstybės herbui prilygintini ir šiame įstatyme įteisinti Lietuvos istoriniai nacionaliniai simboliai, nes įteisinti šiuo įstatymu (6 str.) jie drauge su pagrindiniu herbu traktuotini kaip oficialūs valstybės simboliai. Už oficialių valstybės simbolių išniekinimą numatoma baudžiamoji atsakomybė, todėl dėl šios veikos prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą ir pateikiama ir papildoma informacija apie kitus panašius atvejus.


Minėtos akcijos metu kita akcijos dalyvė laikė plakatą su užrašu anglų kalba „No more 1933 in Europe!“ („Daugiau jokių 1933 Europoje!“), greta kurio pavaizduoti du perbraukti simboliai – Svastika ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos (toliau – LTJS) naudojamas Trijų liepsnų simbolis. Šis simbolis nuo 1935 m. buvo naudojamas 1927–1940 m. veikusios Lietuvių tautiško jaunimo sąjungos „Jaunoji Lietuva“. Tautininkai pažymi, kad nei minėta iki 1940 m. veikusi jaunimo organizacija, nei šiandieniniai jos tęsėjai neturėjo ir neturi nieko bendra su fašizmo ar nacionalsocializmo idėjomis, todėl jų simbolio – Trijų liepsnų – naudojimas perbrauktų tokioje „antifašistinio“ pobūdžio akcijoje ir siejimas su 1933 m. įvykiais Europoje (A. Hitlerio vadovaujamų nacionalsocialistų atėjimas į valdžią Vokietijoje) yra šio simbolio išniekinimas ir neapykantos prieš šios organizacijos narius kurstymas.

Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 1 dalyje sakoma, kad „tas, kas turėdamas tikslą platinti gamino, įsigijo, siuntė, gabeno, laikė dalykus, kuriuose tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta ar kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl (…) įsitikinimų ar pažiūrų (…), arba juos platino, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“. To paties straipsnio 2 dalyje taip pat nurodoma, kad „tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl (…) įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“.

Tautininkai mano, kad tokių plakatų gaminimas ir naudojimas viešos akcijos metu yra neapykantos LTJS narių atžvilgiu skatinimas dėl akcijos dalyviams nepriimtinų jų pažiūrų, tyčiojimasis ir niekinimas, nepagrįstai jų organizacijos simbolius sutapatinant su fašistiniais ar nacionalsocialistiniais simboliais, todėl prašo įstatymo nustatyta tvarka pradėti ikiteisminį tyrimą ir dėl šių nusikalstamų veikų.

Parengta pagal alkas.lt medžiagą.


Susiję

Aktualijos 7422373879195598169

Rašyti komentarą

item