Dr. M. Adomėnas apie ateitininkus: jei įkiši pirštą į šūdą, pirštas išsišūduos

propatria.lt nuotrauka  Priešiškumu tautiškumo puoselėjimui pagarsėjęs Seimo narys konservatorius dr. Mantas Adomėnas, prieš Kovo 11-ąj...

propatria.lt nuotrauka 
Priešiškumu tautiškumo puoselėjimui pagarsėjęs Seimo narys konservatorius dr. Mantas Adomėnas, prieš Kovo 11-ąją iniciavęs Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) raginimą nedalyvauti nacionalistinėmis paties vadinamomis eitynėse, praėjus šventiniams renginiams išsakė viešą pasipiktinimą Ateitininkų federacijos narių dalyvavimu patriotinėse eitynėse. 

Savo facebook paskyroje M. Adomėnas apie patriotines eitynes rašė: 

„Žinote, koks dalykas vienintelis mane nuliūdino šitame reikale? Kai pamačiau ten einančius ateitininkus - žmones, dalies kurių nuomonę ir draugiškumą vertinau. Pamatyti juos eisenoje, kurios pradžioje puikavosi transparantas "Lietuva - lietuviams", buvo tiesiog - nesmagu.

Kad ir ką aiškintų "Pro patria" nacionalsofistai, nematyti šito šūkio implikacijų neįmanoma. Sakyti, kad jį naudojo Kudirka ir kiti Atgimimo tėvai, tai tas pat, kas sakyti, jog svastika - nekaltas baltiškas simbolis. Neįmanoma jo skaityti be istorinių paralelių ir taip, tarsi paskutinis šimtmetis neegzistuotų. Šitas šūkis šaknimis persipynęs su rasinio grynumo ideologijomis, nukreiptas prieš kitų tautybių Lietuvos gyventojus, skleidžiantis nepakantą - ir todėl giliai antikrikščioniškas.

Kieno dabar yra Lietuva, kad reikėtų šaukti "Lietuva - lietuviams"? Tai suponuoja, kad Lietuva mums dabar kažkokiu būdu nepriklauso. Tai apskritai paneigia Kovo 11-ąją, kurią švęsti eisenos dalyviai neva ir susirinko.

Kažkada ateitininkai priešinosi Smetonos autoritarizmui ir tautininkiškam režimui, nebijodami dėl to netgi eiti į kalėjimą, o jų idėjiniai lyderiai kruopščiai saugojosi neužteršti ateitininkų pašaukimo tautininkiška ideologija.

Dabar jie eina vienoje eisenoje su šūkiu "Lietuva - lietuviams", su skinheadais ir Murza.

Gal bus sakančių, kad jie šūkiui nepritaria, bet eisenoje ėjo išreikšdami savo palaikymą patriotinėms vertybėms. Čia neišvengiamai prisimenu genialią lietuvių liaudies patarlę: "Jei įkiši pirštą į šūdą, tai ne šūdas išsipirštuos, bet pirštas išsišūduos." Tai tiek. Liūdesėlis, mieli #praeitininkai.“

M. Adomėno išpuolis susilaukė skaitytojų kritikos. „Tikiuosi tokio pat Manto Adomėno aktyvumo TS-LKD narius agituojant prieš dalyvavimą Baltic pride eitynėse. Ir Womens March taip pat. Kad tas rūpestis krikščioniškomis vertybėmis būtų nuoseklus,“ - replikavo politologas Vytautas Keršanskas. 

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad pats M. Adomėnas priklauso Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungai, kuri kaip organizacija viešai rėmė minimas Kovo 11-osios eitynes ir jose dalyvavo. 

M. Adomėno laiške netrūko ir fake news elementų. Nors visur referuojamą į ateitininkus, neišskirianti konkrečių užkliuvusių narių, Ateitininkų federacija ar kuris jos padalinys oficialiai nereiškė paramos eitynėms, o atskirų jos narių individualus dalyvavimas nėra ir negali būti pagrindu kalbėjimui apie visą organizaciją. Dar akivaizdžiau su tiesa prasilenkė M. Adomėno mėginimas vaizduoti Mindaugą Murzą kaip eitynių dalyvį. Žiniasklaidoje nedviprasmiškai nušviesta, jog M. Murza ir jo šalininkai eitynių organizatorių prašymu nebuvo priimti dalyvauti eitynėse ir ėjo atskirti policijos palydos. Šią aplinkybę tenka ignoruoti, kai ji trukdo vaizduoti eitynes kaip tariamai nacistines. Tai nėra pirmas kartas, kai M. Adomėnas viešai kalba netiesą politinėse diskusijose. 

Skaitytojus stebino vakarietiškumą skelbiančio politiko ir kitų liberalių katalikų pastangos apie nacionalizmą visada kalbėti remiantis rytietiška - Maskvos propagandos skelbiama - nacionalizmo kaip fašizmo samprata. 

Buvusi žurnalo „Naujasis Židinys - Aidai“ direktorė, filologė dr. Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė išreiškė nusivylimą katalikiško jaunimo nuostatomis. 

Į išsakytą kritiką dr. Mantas Adomėnas kol kas neatsakė. Visą diskusiją galite sekti šioje nuorodoje


Susiję

Mantas Adomėnas 7302777220843135905
item