Kroatijoje referendumu uždrausta tuoktis homoseksualams

Lapkričio 30-ąją, nebijodami šalto oro, daugiau kaip tūkstantis kroatų homoseksualų susirinko į centrinę aikštę Zagrebe katalikiškoje Kroati...

Lapkričio 30-ąją, nebijodami šalto oro, daugiau kaip tūkstantis kroatų homoseksualų susirinko į centrinę aikštę Zagrebe katalikiškoje Kroatijoje, kur buvo pristatyti referendumo dėl homoseksualų „santuokų“ rezultatai, jie gruodžio 1-ąją pateikti Kroatijos parlamentui. Referendumu buvo sprendžiama, ar šalies Konstitucijoje santuoka bus įvardyta tik kaip „sąjunga tarp moters ir vyro“, pranešė RT.

Referendumo idėjos autoriai – Kroatijos katalikų bažnyčios remiama piliečių grupė „Šeimos vardu“, kuri surinko 749 316 parašų, kad šalyje nebūtų įteisintos homoseksualų „santuokos“.

Iniciatyvos autorių lyderė Željka Markić (gim. 1964 m.) – gydytoja, verslininkė, žurnalistė, humanitarė, politikė, visuomenės veikėja iš Zagrebo. Augo šešių vaikų šeimoje, įkūrė ir vadovauja asociacijai „Šeimos centras“, kuris pasisako už orų žmogaus gyvenimą, natūralų šeimos planavimą. Ž. Markić – keturių vaikų mama, jos vyras – privačios vaistų testavimo kompanijos „SermonCRO Ltd.“ vadovas. Kartu su vyru ji užsiima ir labdaringa veikla – asociacija „Mary‘s Meals“ maitina daugiau kaip 700 000 vaikų skurdžiausiose pasaulio valstybėse.

Piliečių grupė „Šeimos vardu“ ne kartą buvo užsipulta ir žodžiais, ir kumščiais. Apie fizinį smurtą prieš jos narius Kroatijos policija yra gavusi 50 pareiškimų, daugelis incidentų įvyko Zagrebe ir Rijekoje.

Tačiau tradicinės šeimos vertybes išsaugoti norintys kroatai nepasiduoda. „Mes tikime, kad santuoka, vaikai ir šeima yra tokie svarbūs dalykai, kad dėl jų ateities apsispręsti turi visa Kroatijos visuomenė“, – sakė Ž. Markić.

Homoseksualistų, susirinkusių į lapkričio 30-osios protesto akciją Zagrebe, atstovė Sanja Juras sakė: „Mes skatiname saugoti mažumų teises, kad niekas Kroatijoje netaptų žemesnės klasės piliečiu.“

Naujausiais duomenimis, 68 proc. Kroatijos gyventojų referendume pasisakė prieš homoseksualų „santuokas“, 27 proc. – „už“.

Kroatija nepriklausoma tapo sužlugus Jugoslavijai 1991-aisiais. 2013 m., Kroatijai tapus Europos Sąjungos nare, šioje šalyje įsigaliojo įstatymas, pripažįstantis neįregistruotą bendrą tos pačios lyties asmenų sugyvenimą, jei šie kartu pragyveno ne mažiau kaip trejus metus.

Kroatijos Respublikoje (Republika Hrvatska) gyvena 4,3 mln. žmonių. 85 proc. šalies gyventojų – Romos apeigų katalikai.

Šis referendumas – pirmasis Kroatijoje surengtas referendumas.




Susiję

Pasaulis 3976428799124969281

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Mes busime antri.

item