Ukrainoje bręsta revoliucija

Nepaisant draudimų surengti mitingą, sekmadienį Kijeve rinkosi minios žmonių, pasisakančių už Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą (ES). M...

Nepaisant draudimų surengti mitingą, sekmadienį Kijeve rinkosi minios žmonių, pasisakančių už Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą (ES). Maždaug 100 tūkst. ukrainiečių sekmadienį centrinėje Kijevo aikštėje skanduoja „Revoliucija!“ ir ragina surengti pirmalaikius rinkimus, kuriais prezidentas Viktoras Janukovyčius būtų nubaustas už atsisakymą pasirašyti istorinę sutartį su ES.

Trys pagrindinės opozicinės partijos paskelbė, kad steigia „nacionalines pasipriešinimo pajėgas“ – po to, kai milicija šeštadienį brutaliomis priemonėmis išvaikė opozicijos šalininkų mitingą ir kai buvo sužeista kelios dešimtys žmonių.

Mitingą šeštadienį paryčiais vaikė guminėmis lazdomis ginkluoti milicininkai, kurie puolė maždaug tūkstantį protestuotojų sostinės Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Penktadienį vakare Kijevo centre buvo susirinkę 10 tūkst. žmonių, kurie reikalavo V.Janukovyčiaus nušalinimo jam atsisakius pasirašyti svarbią politinę ir laisvosios prekybos sutartį su ES.

Opozicija pakvietė į naują protestą viename miesto centro parke, nes Nepriklausomybės aikštę milicija aptvėrė metaliniais barjerais.

„Galime ir turėtume nušalinti šią valdžią“, – paskelbdamas apie naują protestą maždaug 10-čiai tūkst. šalininkų šeštadienį vakare sakė pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, partijos UDAR („Smūgis“) lyderis.

„Turėtume išeiti ir parodyti, kad neleisime jiems mūsų žeminti, kad kovosime už savo teises“, – sakė jis miniai po beveik savaitę trukusių masinių protestų, kurie Ukrainoje kilo valdžiai nusprendus atsisakyti sutarties dėl kelio integracijai į ES atvėrimo.

ES kaltino Maskvą tuo, kad ji spaudė buvusią sovietinę Ukrainą, kuri yra labai priklausoma nuo Rusijos gamtinių dujų, atsisakyti Asociacijos sutarties su Bendrija.

Šeštadienį vakare V.Janukovyčius paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad yra „giliai pasipiktinęs“ jėgos naudojimu prieš protestuotojus, ir žada, kad atsakingi asmenys bus nubausti.

Opozicijos protestuotojai šeštadienį susirinko prie vienos cerkvės auksiniais kupolais, kur anksčiau tą pačią dieną priebėgą rado keli šimtai demonstrantų, daugelis – iš kitų miestų.

Po protesto išvaikymo šeštadienį paryčiais, vienuoliai tame Šv. Mykolo vienuolyne protestuotojams, kurių daugelio drabužiai buvo sukruvinti ir kurių daugelis nešėsi vėliavas, suteikė pirmąją pagalbą ir juos pamaitino.

Bažnyčios lyderiai pasmerkė smurtą ir paragino valdžią bei opoziciją vengti tolesnių susirėmimų.

Protestai Kijeve kasdien rengiami jau daugiau kaip savaitę, nuo to laiko, kai V.Janukovyčius atsisakė pasirašyti sutartį su ES dėl laisvosios prekybos ir glaudesnio politinio bendradarbiavimo.
Prezidentas šį savo sprendimą teisino tuo, kad Ukraina negali sau leisti nutraukti prekybinių ryšių su Rusija.

Kijeve į Nepriklausomybės aikštę atėję protestuotojai pašalino metalinius barjerus, kurie buvo sustatyti aplink naujametinės eglės vietą, ir nepaisydami teismo uždraudimo planuoja mitingą.
Dalis milicininkų, kurie stovėjo su skydais, pasitraukė.

Nepriklausomybės aikštėje vis dar stovi komunalinių tarnybų technika, liko išimta dalis perklojamo grindinio. Tačiau patys komunalininkai taip pat sėdo į mašinas ir išvažiavo.

Protestuotojų kolonos toliau traukia į aikštę. Akcijos dalyviai užėmė joje likusią komunalininkų techniką.
Kaip praneša korespondentai, uniformuotų teisėsaugos pareigūnų aikštėje nematyti. Tuo tarpu prie Spalio rūmų yra susirinkę Kijevo milicijos vadovai.

Masinės protesto akcijos Ukrainoje jau peraugo į revoliuciją, Kijeve pareiškė judėjimo „Trečioji Ukrainos respublika“ lyderis, buvęs šalies vidaus reikalų vadovas Jurijus Lucenko.

„Mūsų planas suprantamas: tai jau ne mitingas, ne akcija. Tai – revoliucija“, – sakė jis, kalbėdamas susirinkusiesiems Nepriklausomybės maidane.

Mitingo dalyviams ėmus skanduoti: „Revoliucija“, J.Lucenka pažymėjo, kad šiandien Ukrainoje pilietinė visuomenė ir politikai užbaigia tai, kas nebuvo padaryta per masines protesto akcijas 1991 ir 2004 metais.
„Šiandien čia miršta USSR. Tai jos laidotuvės“, – sakė jis, turėdamas galvoje Ukrainos Sovietinę Socialistinę Respubliką

Kalinama buvusi premjerė Julija Tymošenko – pagrindinė V.Janukovyčiaus priešininkė, kurios paleidimą ES buvo iškėlusi kaip sąlygą sutarčiai pasirašyti, – paragino ukrainiečius tęsti kovą.

„Raginu visas Ukrainos motinas ir visus tėvus nepalikti valdžios veiksmų nenubaustų“, – sakoma jos pareiškime, kurį perskaitė jos duktė Jevhenija.

Opozicija parengė reikalavimų sąrašą, kuriame yra reikalavimas tuoj pat nušalinti V.Janukovyčių ir jo vyriausybę, ir surengti pirmalaikius parlamento rinkimus..

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Pasaulis 888603985244379731

Rašyti komentarą

item