Surinkta 317 tūkstančių parašų už piliečių inicijuotą referendumą

Vakar buvo paskutinė diena, kai buvo galima pasirašyti už referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Referendumo organizatoriai suskai...

Vakar buvo paskutinė diena, kai buvo galima pasirašyti už referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Referendumo organizatoriai suskaičiavo surinkę mažiausiai 317 tūkst. parašų. Tiek visiškai pakanka, kad pavasarį kartu su prezidento rinkimais būtų organizuojamas referendumas dėl žemės. Tiesa, Vyriausioji rinkimų komisija parašus perskaičiuos. Per 15 dienų bus paskelbtas galutinis verdiktas.

Paskutinė diena - įtempčiausia

Referendumo iniciatoriai paskutinius lapus su parašais Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikė prieš darbo pabaigą, iki 16 val.

Tiesa, viešojoje erdvėje žmonės buvo klaidinami, kad pasirašyti gali tik iki 10 val. ryto, penktadienį. Tačiau iš tiesų elektroniniu būdu buvo galima pasirašyti iki 22 val., o gyventojai visą dieną parašus galėjo siųsti ir paštu.

Vakar popiet parašų rinkėjai vis dar intensyviai darbavosi. Buvo skaičiuojami parašai, į sostinę žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių vežė užpildytus referendumo lapus. Kai kas savais automobiliais, kai kas - tarpmiestiniais autobusais. Kaip pasakojo referendumo iniciatorius Pranciškus Šliužas, paskutinėmis dienomis žmonės buvo ypač aktyvūs. Skambučiai netilo nuo ryto iki vakaro, žmonės net paskutinėmis parašų rinkimo minutėmis skubėjo pritarti iniciatyvai. Vakarop per valandą buvo sulaukiama daugiau nei 100 parašų.

Ketvirtadienį VRK jau buvo pateiktos 57 bylos su parašais. Referendumo iniciatorių skaičiavimais, juose - 252 590 parašų.

Vakar VRK pateikta dar 13 bylų su parašais. Tad susidaro daugiau nei 311 tūkst. parašų. Dar daugiau nei 6700 asmenų iki penktadienio 19 val. vakaro pasirašė internetu.

P.Šliužas skaičiuoja, kad per 3 mėnesius savanoriai sukorė tūkstančius kilometrų savomis lėšomis, apėjo apie pusę milijono žmonių. „Visko buvo: vieni patys ieškojo, kur pasirašyti, kiti iškoneveikė, vijo ir apspjaudė. Manau, kad kas antras žmogus be problemų pasirašė. Buvo net tokių atvejų, kai, pavyzdžiui, Kaune troleibuso vairuotojas, pamatęs gatvėje parašų rinkėją, sustojo su keleiviais, išlipo pasirašyti ir vėliau toliau važiavo“, - prisiminė P.Šliužas.

Aktyvesni pasirašant už referendumo iniciatyvą buvo vyresnio amžiaus žmonės.

Tiesa, P.Šliužui apmaudu, kad piliečių iniciatyvai buvo kaišomi pagaliai. „Pavyzdžiui, žmonės valstybės tarnyboje buvo prigąsdinti, kad jei pasirašys, juos atleis. Visa valdžia buvo kategoriškai prieš referendumą nusiteikusi“, - apgailestavo jis.

Anot jo, valdžia išsigando, kad gali pasikartoti referendumo dėl Visagino atominės elektrinės likimas, kai tauta nepritarė valdžios planams. Tačiau jis akcentavo, kad pagrindinis parašų rinkimo tikslas - įrodyti, kad tauta nėra niekas, kad jos balso demokratinėje valstybėje turi būti paisoma.

„Tauta turėtų turėti savo balsą, bet ji yra ignoruojama. Toks įspūdis, kad tauta reikalinga tik tuomet, kai reikia padėti kryžiuką renkant valdžią. Kad mes tokie beraščiai, kad nuomonę galėtume pareikšti tik užsidarę į tamsią būdelę. Vienas mūsų tikslų buvo pažadinti tautą, parodyti, kad ji turi savo balsą, kad mes nesame neįgalūs, mes viską galime“, - sakė P.Šliužas.

Parašus peržiūrės akylai

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad parašai bus patikrinti per 15 dienų. „Mes tikriname kiekvieną parašą“, - perspėjo jis.

Jis akcentavo, kad dar nėra buvę atvejo, kai visi referendumo iniciatyvinės grupės surinkti parašai būtų įskaityti.

„Kai tikriname, mes visko randame. Įstatymas viską numato, kada parašai įskaitomi: žmogus turi būti pasirašęs savo ranka, jis turi būti įrašęs savo asmens dokumento numerį. Žmogus pasirašymo dieną turi būti ne jaunesnis nei 18 metų, Lietuvos Respublikos pilietis. Didžiausios klaidos, kokios tokiais atvejais daromos, - tai, kad žmogus neįrašinėja savo ranka duomenų, visą lapą surašo parašų rinkėjas. Tokių atvejų tikrai būna. Arba, pavyzdžiui, žmogus įrašo negaliojančio asmens dokumento numerį, pasirašo du kartus ir t.t.“, - apie tai, kada parašai neįskaitomi, aiškino VRK pirmininkas.

Jo teigimu, praktika rodo, kad patikrinus parašus paprastai išbrokuojama nuo 5 iki 20 proc. parašų. „Viskas priklauso nuo to, kaip kruopščiai parašų rinkėjai dirbo savo darbą“, - sakė Z.Vaigauskas.

Jei suskaičiavus parašus iki referendumui privalomos 300 tūkst. ribos trūks 0,5 proc. parašų (apie 1500 parašų), parašų rinkimo laikas bus pratęstas.

„Jei patikrinus paaiškės, kad parašų užtenka, kreipsimės į Seimą, kad jis priimtų nutarimą ir ne vėliau kaip per 3 mėnesius paskelbtų referendumą. Kitas variantas - jei parašų trūksta daugiau nei 0,5 proc. (nuo 300 tūkst. ribos). Tokiu atveju skelbiama, kad jų nepavyko surinkti ir referendumo nebus“, - aiškino jis.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Politika 8964948620391488773

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonymous rašė...

visai jau nupušot kolegos, "dėl žemės pardavimo" ??

Anonymous rašė...

o kas tikrins vaigausko tikrintojus a

item