Rod Dreher. Nuolankiai nesitrauksime

Skirkite 0,6 proc. GPM Nacionaliniam susivienijimui. Ši parama atskira nuo 1,2 proc., kuriuos skiriate visuomeninėms organizacijoms. Ar Eur...

Skirkite 0,6 proc. GPM Nacionaliniam susivienijimui. Ši parama atskira nuo 1,2 proc., kuriuos skiriate visuomeninėms organizacijoms.

Ar Europos sostinėje politinė kalba yra laisva? Neįtikėtina, bet, atsižvelgiant į Briuselio mero ir kitų pareigūnų pastarųjų kelių dienų išdaigas, atsakymas atrodo neigiamas. Atkreipkite dėmesį: skandalingi pastarosios savaitės įvykiai turi didžiulę simbolinę reikšmę Europos ateičiai. 

Yoramas Hazony [lietuviškai pernai išleista jo knyga „Nacionalizmo dorybė“ – vert. past.] pastaruosius kelerius metus rengė Nacionalinio konservatizmo (NatCon) konferencijas dviejuose žemynuose. Pirmadienį, likus dienai iki balandžio 16 d. Briuselyje vyksiančio šios savaitės renginio pradžios, Izraelio ir JAV mokslininkas, vadovaujantis konferenciją remiančiam Edmundo Burke'o fondui, turėjo būti užsiėmęs baigiamuoju susirinkimo darbu. 

Šią savaitę vyksiančiame susitikime dalyvauja Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, buvęs kandidatas į Prancūzijos prezidentus Ericas Zemmouras, buvęs Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, aukšto rango dešinieji britų politikai Suella Braverman ir Nigelas Farage'as, Europos Parlamento narys Ryszardas Legutko, kardinolas Gerhardas Mülleris ir kiti konservatyvūs intelektualai (tarp jų ir aš) iš Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos šalių. Kritikai pasmerkė „NatCon“ kaip „kraštutinių dešiniųjų“ susirinkimą. Absurdas. Jei norite sužinoti, kur šiandien Europoje yra gyvybiškai svarbus konservatyvusis centras, atvykite į NatCon Briuselyje ir įsitikinkite tuo patys.

Nacionalinio konservatizmo konferencijos iniciatorius Yoramas Hazony, Briuselis, 2024-04-16

Tačiau renginys vos neįvyko. Jį du kartus atšaukė dvi skirtingos vietos. Nors niekas oficialiai neuždraudė „NatCon“ susirinkti Briuselyje, miesto meras socialistas Philippe'as Close'as paprasčiausiai spaudė konferenciją žadėjusias rengti vietas atsisakyti renginio. 

NatCon susitarė su Concert Noble grįžti į šią vietą antrajam NatCon Brussels renginiui. Praėjusią savaitę, likus vos kelioms dienoms iki atidarymo sesijos, „Concert Noble“ valdanti bendrovė „Edificio“ atsisakė savo įsipareigojimo surengti konferenciją. Edificio teigė, kad patyrė mero spaudimą, kurį paskatino Belgijos antifašistinė koordinacija (Antifa). 

Penktadienį paskelbtame pareiškime renginio vietos savininkai teigė: „Edificio“ neketina užimti jokios kitos pozicijos, kaip tik gerbti pagrindines Europos demokratijos vertybes, kurios leido Belgijai ir Europos Sąjungai, kurios sostinė yra Briuselis, džiaugtis ilgu taikos ir klestėjimo laikotarpiu po Antrojo pasaulinio karo.“

Tai bailumas ir melas. Nė vienas „NatCon“ konferencijoje kalbėjęs pranešėjas nėra antidemokratiškas. Nė vieno. Kita vertus, Briuselio meras piktnaudžiauja savo įgaliojimais, kad nutildytų jam nepatinkančias politines kalbas, spausdamas verslo savininką ne tik nutraukti sutartį, bet ir paskelbti gėdingą pareiškimą, skelbiantį, kad jis remia „demokratiją“, nors ką tik priėmė akivaizdžiai nedemokratišką sprendimą. 

Atsižvelgiant į tai, kad „Antifa“ yra įrodžiusi, jog naudoja smurtą savo įsitikinimams įtvirtinti, neatmetama galimybė, kad „Edificio“ taip pat veikė siekdama apsaugoti savo turtą nuo kraštutinių kairiųjų minios vandalizmo. Jei taip, pasiduoti politinių banditų grasinimams yra precedentinis veiksmas XX a. Europos istorijoje, tačiau jis neturi nieko bendra su demokratija. Tai "taika ir gerovė", įsigyta principų ir laisvės sąskaita. 

Paskutinę minutę „NatCon“ komanda suskubo ieškoti kitos vietos ir užsitikrino vietą viešbutyje „Sofitel Brussels Europe“, esančiame Briuselio Etterbeek komunoje. Neįtikėtina, bet konferencijos išvakarėse Sofitelas pasitraukė. Tiesą sakant, teisininkai organizatorių vardu turėjo kreiptis į Belgijos teisėją ir bandyti priverstinai vykdyti sutartį teismo sprendimu.  

Eterbeko meras laikraščiui „The Brussels Times“ sakė, kad „informavo vietos policijos institucijas, kurios susisiekė su „Sofitel“, ir vadovybė nusprendė atšaukti renginį“. 

Eterbeeko meras tęsė, kad „NatCon“ organizatoriai dėl to buvo nepatenkinti. „Atvykusi policija paaiškino, kad ne „Sofitel“ turėjo atšaukti renginį ir kad tai buvo teisinga“, - sakė jis. „Tada jie taikiai išvyko“. Tai akivaizdi netiesa. Policija niekada nesikreipė ir net nekalbėjo su „NatCon“ organizatoriais.

Tik pagalvokite: užuot gynę Europos piliečių ir kviestinių svečių teisę taikiai susirinkti pasiklausyti kalbų, Briuselio vadovai pasitarnavo žodžio laisvės ir demokratijos priešams. 

Kaip teigiama atvirame laiške (kuriame jie šmeižikiškai kaltina mane), Belgijos „Antifa“ organizacijų koalicija planuoja „išlikti budri“, kad uždarytų „NatCon“. „The Guardian“ daugiau ar mažiau perspausdino „Antifa“ pranešimą spaudai. 

Kažkokiu būdu organizatoriai rado trečią vietą, kurios pavadinimą kol kas slepia, ir renginys vyks, kaip planuota. Jei „Antifa“ sužinos, kur yra renginio vieta, ir užpuls susirinkusiuosius, ar Belgijos policija mus apgins? Baisu, kad bet kuriam europiečiui tenka susimąstyti.

Tačiau konferencija turi vykti. Negalima leisti, kad kraštutiniai kairieji ir jų niekšingi bendrininkai vyriausybėje nugalėtų pagrindinius liberalios demokratijos žodžio laisvės principus. Šie merai sugėdino savo miestus, elgdamiesi su jais kaip su Amerikos koledžų miesteliais. Jie siunčia signalą, kad vieninteliai europiečiai, kuriems leidžiama susirinkti ir kalbėti Briuselyje, yra kairiųjų pažiūrų žmonės ir silpnosios Europos establišmento dešiniosios pakraipos veikėjai, kurie nekelia jokio iššūkio status quo

Kodėl Briuselio meras taip bijo leisti, kad jo mieste būtų išklausyta kitokia nuomonė? Kažkaip dera, kad meras Philippe Close užėmė tokią paniekinamą poziciją. Būdamas tipiškas blogiausių kairiųjų politikų pavyzdys, P. Close'as negali susitaikyti su šiuolaikinės Europos gyvenimo realybe. 

Pavyzdžiui, jis vadovauja miestui, kuriame gyvena daug islamo gyventojų, kuriame gyvena viena radikaliausių musulmonų bendruomenių Europoje. Praėjusį mėnesį Belgijos policija suėmė keturis jaunus džihadistus, kurie, kaip įtariama, planavo įvykdyti teroro išpuolį Briuselio kultūros centre. Briuselyje, kur renkasi konferencija „NatCon“, galioja trečias terorizmo pavojaus lygis, o ketvirtas - aukščiausias. Briuselio žydai praneša, kad po spalio 7 d. išpuolių Izraelyje smarkiai išaugo antisemitizmas. Juokinga, bet Budapešto ir Vengrijos žydai su tokiomis problemomis nesusiduria. 

Ir vis dėlto, kai vienas laikraštis du kartus jo paklausė apie augantį islamizmą Belgijos sostinėje, ateistas meras įspėjo apie „katalikiškojo fundamentalizmo“ grėsmę - ir tai šalyje, kurioje Katalikų Bažnyčia smarkiai nyksta

Meras Close'as yra archetipinis kairiųjų politikas, nes kovoja su demokratijos priešais, kurių norėtų turėti, o ne su tais, kurie iš tikrųjų egzistuoja. Tokie pranešėjai ir dalyviai, kurie atvyksta į „NatCon“, ieško alternatyvos tiek Europos kairiesiems su jų beprotiškomis vertybėmis – woke ideologija, atviromis sienomis, daugiakultūriškumu ir transgenderizmu, tiek ir nieko neužkonservavusiems Europos establišmento dešiniesiems. 

Kas žino? Kai tai skaitysite, trečioji vieta gali būti įbauginta ir išvaryti „NatCon“ į gatves. Jei taip atsitiks, tuomet, jei reikės, mes stovėsime ant Europos sostinės šaligatvių ir kalbėsime tiesą. Mūsų negali įbauginti šie fanatikai ir banditai. Tai, ką jie šiandien Briuselyje bando padaryti su „NatCon“, simbolizuoja tai, ką jie rytoj padarys su visais Europos dešiniaisiais, jei tik turės galimybę. 

Šie žmonės ištuštino demokratiją ir dėvi ją kaip odinį kostiumą. Tai akivaizdu iš jų bandymo nutildyti intelektualų konferenciją, kurioje dalyvavo demokratiškai išrinktas ES valstybės narės vyriausybės vadovas, žymus katalikų kardinolas ir kiti aukščiausio rango konservatoriai. Europa, kurioje valdžios pareigūnai, bendradarbiaudami su kairiųjų minia, uždaro atviras diskusijas, iš dalies spausdami įmones vykdyti valdžios nurodymus, nėra nei liberali, nei demokratiška. 

Mes, Nacionalinės konservatorių koalicijos nariai, atsisakome gyventi pagal melą, kurio iš mūsų tikisi šie žmonės. Mes nežadame nuolankiai trauktis į šešėlį. Europos rinkėjai šią savaitę turėtų atidžiai stebėti, kas čia vyksta, ir tegul tai padeda jiems balsuoti birželio mėnesį vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose. Tai, ką „Antifa“ ir jos vyriausybės bendradarbiai šią savaitę daro su mumis, jie padarys ir su jumis, jei suteiksite jiems galimybę.




Susiję

Rod Dreher 2526391802744184450

Rašyti komentarą

item