Linas Karpavičius. Kaip Haneris išdūrė visus

Baltcap'ui jau ne iki stadiono. Jis skaičiuoja nuostolius, o chebrytė skaičiuoja pliusą „ofšoruose“. Stadionas jiems balastas ir džiaug...

Baltcap'ui jau ne iki stadiono. Jis skaičiuoja nuostolius, o chebrytė skaičiuoja pliusą „ofšoruose“. Stadionas jiems balastas ir džiaugiasi juo atsikratę. Avulis lošėjas su „poker face“ veidu suprato, kad VMS įlipęs į Brisiaus š… bando suktis iš padėties greituoju būdu. Todėl meta Vilniaus miesto savivaldybei (toliau - VMS'ui) ultimatumą ir pasiima projektą su visu solidžiu indeksaciniu priedu.

Juk rinkimai ant nosies ir VMS'o berniukai pasimetę - reikia lįsti iš balos kuo skubiau. Čia juos Avulis ir pagavo tokius plikus ir pažeidžiamus.

Visi laimingi. VMS pagaliau galės raportuoti vilniečiams, kad stadionas toliau statomas, rinkėjas greitai pamirš, kad jo vilna eilinį kartą buvo nukirpta ir prabalsuos už tuos pačius. Kitaip pas mus nebūna. 

O Avulis sugrojo kombinaciją kaip iš natų. Vietoje to, kad VMS po kelių mėnesių ar pusmečio galimai būtų sutaupęs 40 milijonų, dabar dar primoka 40 milijonų. Kas gi vyksta? O vyksta štai kas.

Visa Lietuvos žiniasklaida tyli kaip vandens į burną prisisėmusi. Pasaulyje įvyko toks vulkano išsiveržimas, toks atominės bombos sprogimas, toks mini žemės drebėjimas, kurį visi jau pradeda lyginti su garsiąja Lehman Brothers banko griūtimi. Bet apie viską nuo pradžių.

Du metus balansavęs ant bankroto ribos užsilenkė 300 mlrd USD skolų turėjes Kinijos NT vystytojas „Evergrande“. Honkongo teismas net septynis kartus atidėjęs bankroto paskelbimą, pagaliau paskelbė apie bendrovės likvidavimą.

Kinija kažkuo panaši į Lietuvą. O panaši ji tuo, kad kiekvienas save gerbiantis kinas privalo investuoti į NT. Tai visokiausiais būdais skatina pati valstybė. Kinų investicijos į NT yra sunkiai protu suvokiamos. NT vystytojai pastatė 21 tuščią miestą gigantą, kuriuose butai buvo išpirkti, bet juose gyvena tik aptarnaujantis personalas. Tai temai anksčiau esu paskyręs bent du savo straipsnius. Visi tikėjo šviesia Kinijos miestų ateitimi. Pasirodo be reikalo. 

„Evergrande“ yra antra pagal dydį Kinijos NT projektų vystymo bendrovė. Kad suprastume koks tai yra smūgis Kinijos ekonomikai, reikia žinoti vieną skaičių - net ketvirtadalį Kinijos BVP sukuria NT sektorius. Kaip jums tai skamba?

Suprantama, kad kol šio įvykio banga atsiris iki mūsų praeis kažkiek laiko. Pradžioje pasipils tūkstančių įmonių bankrotai pačioje Kinijoje, kurios vienokiu ar kitokiu būdu buvo susietos su „Evergarande“ ir kurioms ji buvo skolinga, vėliau bankrutuos ir tos, kurioms buvo skolingos susijusios įmonės. Tai kaip sniego lavina nuo viršukalnės, kada pirmasis atplyšęs sniego gabalas nebūna labai didelis, bet riedėdamas savo kelyje išjudina vis naujas ir naujas sniego mases. Kas toliau?

Tada sustos NT pardavimai. Niekas nebenorės pirkti NT ir visi stengsis juo atsikratyti. Kris kainos. Kai kris NT kainos sustos visos statybos, nes statyti kurį laiką bus nenaudinga, neapsimokės. Kinijos valdžia taip ilgai visomis išgalėmis augino ir saugojo šią NT piramidę, kad ji išaugo iki tokio dydžio, jog net Kinijos valstybė jos gelbėti nenori. 300 milijardų net Kinijai yra daug. Toliau kris metalų, cemento, kitų statybinių medžiagų ir apdailos prekių kainos. Drastiškai. Juk Kinijoje sustos statybos. Gera žinia ta, kad Rusijai tai kirs pirmiausiai. Gal nujausdama, kad jos ekonomikai ateina sunkūs laikai Kinija atsisakė Rusijos pasiūlymo tiesti antrą dujotiekį.

Na ir artėjame prie Avulio. 

Jis puikiai supranta, kad stadioną jam pavyks pastatyti galimai žymiai pigiau ir dar gauna papildomus 40 milijonų kaip garantiją, kad na, maža kas... Vienu žodžiu biznis be rizikos. Ir dar koks biznis!

Na, jei viską matuočiau verslo matais, tai Avuliui įteikčiau verslo Oskarą – kad taip išmaudytum užspaustus į kampą VMS politikus turi turėti geležinę valią. Kaip sakė Avulis: „Nebus indeksacijos, nebus projekte ir mūsų“. O visuomenei kas iš to? Visuomenei plius 3000 sėdimų vietų stadione, kurį ir turint 15 000 sunku bus užpildyti ir arena, kurią užpildytų žiūrovais tik tokiu atveju jei Benkunskas pažadėtų joje cirką ir pagrindiniu klounu būtų jis pats.

Kaip sakoma, jei susitinka kvailas su pinigais ir protingas be pinigų, vienokiu ar kitokiu būdu pinigai atsiduria pas protingąjį. Susitarimas tarp „Hanner“ ir VMS yra klasikininis to pavyzdys.

Susiję

Savivalda 7609197682940905581

Rašyti komentarą

item