Širvintose – pasipriešinimas Ž. Pinskuvienės bandymams riboti žodžio laisvę

Širvintose šį savaitgalį vykstant šventei „Startas vasarai Širvintose“ savivaldybės administracija nesėkmingai mėgino uždrausti partijos Nac...

Širvintose šį savaitgalį vykstant šventei „Startas vasarai Širvintose“ savivaldybės administracija nesėkmingai mėgino uždrausti partijos Nacionalinis susivienijimas atstovams prisistatyti gyventojams šventės metu. Nacionalinis susivienijimas, pagal Susirinkimų įstatymą informavęs savivaldybės administraciją apie planuojamą vykdyti laikraščių dalijimo akciją, gavo merės Živilės Pinskuvienės pasirašytą raštą, kuriame nesutinkama, kad akcija būtų vykdoma – ir ne tik šventės teritorijoje, bet ir bet kokioje kitoje viešoje teritorijoje Širvintų rajone. Kaip praneša liudininkai, atėjus šventės dienai iš pradžių partijos laikraščius dalinti trukdė administracijos darbuotojai, o vėliau į konflikto vietą atvyko ir policijos pareigūnai, kelias valandas Nacionalinio susivienijimo atstovams darę spaudimą pasišalinti, tačiau neturėdami teisinio pagrindo taip ir neišsakę formalaus reikalavimo ir galiausiai išvažiavę. 

„Iš Nacionalinio susivienijimo gauto merės Živilės Pinskuvienės rašto aišku, kad draudimas šventėje dalyvauti politinėms partijoms inicijuotas pačios merės. Tai gudri taktika – partijoms dalyvauti draudžiama ir renginys neva depolitizuotas, tačiau pati merė vėliau skelia kalbas ir sveikinimus nuo scenos šventės metu. „Facebook“ tinkle merė rašė, kad Širvintose tikrai nėra ir nebus galimybės partijoms prisistatyti ir dalinti savo medžiagą. Tačiau tokia merės pozicija tiesiogiai prieštarauja Politinių organizacijų įstatymo 15 ir 16 straipsniams bei ne vienai Susirinkimų įstatymo normai. Konstitucinis teismas dar 2000 metais yra išaiškinęs, kad savivaldybės administracija gali neleisti susirinkimo, tačiau tokiu atveju „privalo pateikti aiškius įrodymus, kaip konkrečiai susirinkimas pažeis valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves“. Taigi Širvintų merė tiesiog užsiima savivale. Ar Širvintose negalioja Lietuvos įstatymai, o jų viešosios teritorijos yra merės privati valda?. Negalėjome paklusti jos neteisėtam reikalavimui ir nepaklusime ateityje“, - teigia Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas, politologas Vytautas Sinica. 

„Renginio teritorijoje nenumatytos vietos įrengti palapines jokioms politinėms partijoms, iš kurių būtų vykdoma politinė agitacija ir (ar) reklama. <...> Savivaldybė atkreipia dėmesį, kad bet kokios politinės reklamos sklaida viešojo kultūrinio bendruomeninio renginio metu neatitinka šio renginio tikslų ir gali klaidinti renginio dalyvius dėl renginio sąsajų su politinę reklamą vykdančių asmenų veikla. Atsižvelgdami, į tai, kas išdėstyta, informuojame, kad nesutinkame, kad 2023 m. gegužės 26 d. šventės „Startas vasarai Širvintose“ metu viešoje teritorijoje būtų statoma partijos palapinė, kurioje renginio dalyviams būtų dalinami partijos laikraščiai“, - rašoma Ž. Pinskuvienės rašte. 

Partija atkreipia dėmesį, kad Širvintų merė yra vienintelė vietos politikė, draudžianti partijoms prisistatyti savo mieste ir daranti tai jau antrus metus iš eilės. Be to, draudimas taikomas ne tik šventės teritorijoje, bet visame mieste. Nacionalinio susivienijimo teigimu, būtina ginti žodžio laisvės principą nuo visų rūšių cenzūros, nedarant išimčių ir politikų teisei pristatyti savo idėjas visuomenei. 

„Ne pirmą vasarą rengiame laikraščio dalinimo akcijas visoje Lietuvoje, šį savaitgalį taip pat vykome į beveik dešimtį šalies miestų. Daugiau nė viename rajone nesusidūrėme su merų trukdymu pristatyti partijos idėjas ir bendrauti su gyventojais viešoje vietoje. Ž. Pinskuvienė skelbia, kad tokiais draudimais siekia apsaugoti gyventojus nuo jiems neva įkyrios ir varginančios politinės agitacijos. Skamba gražiai, tačiau šventės dieną nesusidūrėme su jokiu nepasitenkinimu, išskyrus iš administracijos darbuotojų. Nė vienas gyventojas nesipiktino mūsų buvimu, daugiau žmonių ėmė laikraštį nei jo atsisakė, dalis stojo pasikalbėti plačiau ir prašė informuoti apie būsimus renginius. Visada laikomės padorumo, nesame įkyrūs su savo pasiūlymais ir mūsų dalyvavimas nei Širvintose, nei kitur šventės tikrai negadina. Priešingai, ne iš vieno žmogaus pajutome norą atviriau kalbėtis apie politines problemas. Kad mes turime teisę organizuoti tokią akciją ir tai darėme teisėtai, patvirtino ir policijos pareigūnai, nevykdę savivaldybės administracijos darbuotojų spaudimo nurodyti mums pasišalinti,“ – teigė Širvintose lankęsis Nacionalinio susivienijimo valdybos narys, politologas Marius Parčiauskas.  


Susiję

Vytautas Sinica 2515490211375340271

Rašyti komentarą

item