Nauja knyga „Ukrainos karo pamokos“! (kviečiame paaukoti leidybai)

Minint liūdną, bet viltingą karo Ukrainoje vienerių metų sukaktį, Valstybingumo studijų centras kartu su tinklalaide „Neredaguota“ skelbia n...

Minint liūdną, bet viltingą karo Ukrainoje vienerių metų sukaktį, Valstybingumo studijų centras kartu su tinklalaide „Neredaguota“ skelbia naujieną apie straipsnių ir interviu rinktinės „Ukrainos karo pamokos“ pasirodymą. Knyga bus išleista ir bus pristatyta vasario 24 dieną Vilniaus knygų mugėje. Ją sudarys įvairių autorių tekstai ir interviu, karo laikotarpiu duoti kanalo „Neredaguota“ laidose. Rinktinėje numatyti – Vytauto Rubavičiaus, Vytauto Radžvilo, Vaidoto Malinionio, Taras Kuzio, Beno Hodgeso ir kitų autorių tekstai ir pasisakymai. 

Kviečiame visus, palaikančius tokios knygos idėją ir matančius prasmę jos pasirodyme, prisidėti prie jos leidybos pasirinkto dydžio auka.

Knygoje nebus kasdienių aktualijų ir fronto įvykių analizės. Knygos tikslas – iš tolesnės laiko perspektyvos pažvelgti į istorines, geopolitines, filosofines, karines ir kitas karo pradžios ir jo eigos priežastis. Perprasti, kodėl tai atsitiko ir kodėl būtent taip vystėsi, o svarbiausia, ko galime visi pasimokyti iš šio daugybę netikėtumų atnešusio karo įvykių. 

Atskiro komentaro reikalauja knygos viršelis. Jam pasirinktas paveikslas turi istoriją ir tiesioginį ryšį ne tik su karu Ukrainoje, bet ir su Lietuva. Jo autorė – jauna dailininkė meniniu vardu Olena Liberty, ne vienerius metus Azov narė, asmeniškai pažinojusi Mariupolio gynėjus, su jais ruošusis šiam karui, o dabar kalbanti Ukrainai ir pasauliui apie jų ir visos šalies herojišką kovą savo kalba, per paveikslus su žuvusiais ir išgyvenusiais draugais. Olena žuvusiųjų šeimoms dabar piešia jų žuvusius artimuosius. Piešia iš nuotraukų arba iš Azovstal pargabentų palaikų. Piešia iš prisiminimų, tokius, kokius prisimena, nes daugumą pažinojo asmeniškai. 

Praėjusiais metais Olena lankėsi Klaipėdoje, kur surengta jos darbų paroda ir Mariupolio pragarą išgyvenusios rašytojos dienoraščio skaitymai. Lietuvoje išleisti ir atvirukai su jos darbais, gavęs juos dovanų ir sužinojau apie Olenos kūrybą ir istoriją. Susipažinome per LDK palikuonis – organizaciją, jau nuo 2014 metų vežančią paramą Azov kariams, reguliariai tą darančią ir nuo pat pirmos šio karo dienos. LDK palikuonys suvedė Oleną su NATO karininkais, vienas jos darbas, Azov vado Deniso Prokopenko portretas, kabo NATO vadovavimo štabe Vilniuje. 

Šios knygos viršeliui visgi pasirinktas ne Mariupolis ir ne konkretūs Azov kariai, o daug bendresnis Ukrainos karo motyvas – viskam pasiruošusi, rūsti kovojanti ukrainietė mergina. Ne raudanti, kaip lietuviškuose leitmotyvuose, o žudanti vardan laisvės. Tai faktiškai folklorinis Ukrainos kovos simbolis, labai įdomus, niūrus ir savaip didingas. 

Taigi kviečiame visus, palaikančius tokios knygos idėją ir matančius prasmę jos pasirodyme, prisidėti prie jos leidybos pasirinkto dydžio auka. Vien tik knygos spauda minkštais viršeliais po pastarųjų metų spaudos darbų brangimo kainuoja apie 2000 eurų leidžiant 1000 egzempliorių tiražu. Visų prisidėjusiųjų pavardės su padėka bus paminėtos knygos pratarmėje, nebent patys nurodysite, kad norite likti nežinomi skaitytojams. Iš anksto dėkojame!

Rekvizitai:

Gavėjas: VšĮ Valstybingumo studijų centras

Sąsk. nr. LT527044060008030859

Gavėjo kodas: 304052990

Paskirtis: Aukai knygai apie Ukrainą

Susiję

Valstybingumo studijų centras 8858070992361577826

Rašyti komentarą

1 komentaras

Jurgis rašė...

O kuo blogai raudanti moteris ar mergina? Čia ne tik „lietuviškuose leitmotyvuose“ paplitęs įvaizdis, bet daugelyje kultūrų paplitęs motyvas. Matyt, turi kai ką bendro su objektyvia žmogaus prigimtimi, ką jau kalbėti apie sceną prie Kryžiaus ir tikrąjį Apreikštą Tikėjimą.

item