Almantas Stankūnas. Manipuliacijomis įrodinėjama, kad apiplėšiami elektros vartotojai taupo

Ignitis grupės vadovas Darius Maikštėnas savo Veidaknygės paskyroje ir 15min publikuotame tekste , bando įrodyti, kaip nepriklausomi elektro...

Ignitis grupės vadovas Darius Maikštėnas savo Veidaknygės paskyroje ir 15min publikuotame tekste, bando įrodyti, kaip nepriklausomi elektros tiekėjai (NET) taupo vartotojams išlaidas už elektrą.

Ar iš tiesų taip yra?

P. Darius teigia, kad jeigu praeitais metais NET klientai būtų naudojęsi visuomeninio tiekėjo (VT) paslaugomis, tai jie už elektrą būtų sumokėję apytikriai 200 mln. EUR daugiau. Jis nurodo ir įrankius, kurių dėka NET galėjo užtikrinti žemesnes kaina – tai kainų apsidraudimas ir tiesioginiai sandoriai su elektros gamintojais.

Klausimėlis tiek Dariui, tiek valdantiesiems politikams: o kodėl šių įrankių negalėjo naudoti VT? Kodėl VT neleidžiama aktyviai konkuruoti su NET ir spausti juos mažinti kainas? Pirmas atsakymas greičiausiai bus toks - todėl, kad VT pagal įstatymą turėjo išnykti. O tada klausimas atgal – o ar to reikalavo ES direktyva dėl elektros rinkos liberalizavimo? Atsakymas – NE, ir tai patvirtino Estija,  diegdama VT atitikmenį – reguliuojamą universaliąją elektros tiekimo paslaugą, kurią gali rinktis ir jau su NET sutartis sudarę vartotojai.

Todėl tariami NET vartotojų sutaupymai yra migla. Taip sutaupyti galėjo visi.

Dar daugiau, jeigu vartotojai nebūtų buvę prievarta išvaryti pas NET, tada NET būtų priversti konkuruoti su VT ir siūlyti mažesnes kainas. Apie tai, kaip NET neskuba konkuruoti mažindami kainas, aiškinu kitame LRT publikuotame savo tekste.

O dabar siūlau p. Dariui paskaičiuoti, kiek NET klientai šiuo metu permoka už elektrą. Prie biržos kainos pridėjus fiksuotas VERT reguliuojama elektros dedamąsias ir PVM, paskutinių trijų savaičių elektros kaina buvo apytikriai 19-24 cnt/kWh. Ta proga galima tik nusistebėti neseniai išsakytais Valstybinė energetikos reguliavimo taryba pirmininko Renato Pociaus svarstymais apie tai, kad VT kaina visus šiuos metus turėtų išlikti apie 65 cnt/kWh. Gal čia p. Pocius rūpinasi, kad NET galėtų įsiūlyti kuo brangesnius planus vartotojams?

Tuo tarpu, jeigu VT dar galėtų naudoti anksčiau minėtus draudimo ir tiesioginių sandorių su gamintojais instrumentus, tai kaina būtų dar mažesnė. Dar daugiau, jeigu visi pramoniniai saulės ir vėjo parkai Lietuvoje dirbtų pagal CfD modelį (faktiškai būtų tiesioginė elektros tiekimo sutartis su visais vartotojais tiekiant elektrą po 6-7 cnt/kWh neįskaitant PVM), tai sutaupymai būtų dar didesni.

O dabar primenu, kad praeitų metų rudenį Ignitis NET siūlė ilgalaikius fiksuotos kainos planus su apytikriai 40-50 cnt/kWh kaina.

Viliuosi, kad p. Darius išliks objektyvus ir dar šiais metais pasidalins skaičiavimais, kiek NET vartotojai sumokėjo daugiau, negu galėjo sumokėti reguliuojamam el. tiekėjui.

Tiesa, visų tų permokų buitiniai vartotojai nepastebės ir maišto prieš NET ir visą elektros liberalizavimo tvarką nekils, nes valdantieji politikai apdairiai numatė kompensuoti visiems buitiniams vartotojams net iki 28,5 cnt/kWh!

Visa tai mokesčių ir augančių valstybės skolų pavidalu netiesiogiai sumokėsime p. Dariaus vadovaujamai Ignitis grupei ir kitiems NET mes visi...

Susiję

Nacionalinis susivienijimas 2018476913673335796
item