Vytautas Sinica. Latvių gatvė aktyvuoja Juknevičienę?

Rasa Juknevičienė savame stiliuje skelbia , kad dirbu Rusijai, nes kviečiu į protestą dėl elektros rinkos padarinių. Kartu su visa Vyriausyb...

Rasa Juknevičienė savame stiliuje skelbia, kad dirbu Rusijai, nes kviečiu į protestą dėl elektros rinkos padarinių. Kartu su visa Vyriausybe ji kemša žmonėms į galvas absoliučiai melagingą ir tik Rusijai naudingą aiškinimą elektros kainų tema. Iš eilės. 

Anoniminių komentatorių lygmeny ji vadina mane zyle, nes kokiame nors 2000-ųjų komunikacijos konspekte pas ją parašyta, kad ką tiesiai įvardysi, tam padidinsi auditoriją (ar panaši nesąmonė). Tam pačiam konspekte tikriausiai aukso raidėmis ant viršelio įspausti žodžiai: 

Bet kokie protestai Lietuvoje valdant konservatoriams - antivalstybinė veikla!  

Konservatoriai tuo nuosekliai vadovaujasi. Kitaip ir būti negali. Negi galėtų būti protestas iš tiesų pagrįstas, o valdžios sprendimai arba nieko nedarymas - iš tiesų žalingas? Negali. Jeigu visuomenė kažkuo nepatenkinta, tai vien dėl karo Ukrainoje turi tylėti ir Dievą mylėti. Jeigu valdžia to paties karo fone imasi veiksmų, kurie kelia įtampas ir priešina žmones, o tai iš anksto žinoma kiekvienam bent kiek besigaudančiam politikoje - tai visiškai ne valdžios kaltė. Ji už savo veiksmus apskritai neatsako. 

Tiesą sakant, vienintelis konservatyvus dalykas šioje partijoje liko tik vis ta pati laike užstrigusi demagogija apie Latvių gatvę. Neatsitiktinai ir pavadinimą gatvės seną kartoja - komunikacijos užrašuose gal dar prie Vagnoriaus parašyta, kad reikia sakyti Latvių gatvė. 

Protestas Čekijoje iš tiesų yra blogas pavyzdys, nes ten reikalaujama trumparegiško dalyko - stabdyti sankcijas ir greičiau pirkti dujas iš Putino, taip nutraukiant elektros krizę. Tai blogas reikalavimas. Tokios kvailystės galėtų pareikalauti Artūras Skardžius ar jo melus tiražuojantys demagogai. Mes to tikrai nereikalausime. 

Tiesą sakant, tokiame juokingame paviršutiniškų primestų alternatyvų lygmenyje ir vykdavo vadinamųjų tradicinių partijų diskusijos Lietuvoje pastaruosius trisdešimt metų. Kairieji už pragmatišką santykį su Rusija, dešinieji prieš, kairieji rėkia, kad dešinieji smaugia Lietuvą, dešinieji rėkia, kad kairieji ją parduoda. Ir taip be galo, pasenusių XX amžiaus kategorijų rėmuose. Bet prieprieša egzistuoja tik iki tol, kol galima išsisukti su tokiais paprastais paaiškinimais. Ji dingsta ir stoja šventa brazauskinių ir landsberginių stovyklų vienybė, kai prireikia garsiai pasakyti, kad problema (kaip kad šį kartą) yra Europos Sąjungos sprendimuose. Lietuvoje nei Skardžius, nei Juknevičienė to nepasakys, nors jau net pati Europos Komisija tą aukščiausiu lygiu pripažįsta. 

Bet dar daugiau - IR TAI ĮSPŪDINGA - Rasa Juknevičienė pati nejaučia, ar nesupranta, ar nenori suprasti, kad Prahos protestuotojai, reikalaujantys pirkti Putino dujas, kad tik sumažėtų jų sąskaitos, remiasi pačių Lietuvos konservatorių aiškinimais apie elektros ir apskritai energijos kainas. Žinoma, jiems paaiškino ne mūsų konservatoriai. Bet tą patį skelbia ir Russia Today, ir jos ruporai kiekvienoje šalyje - neva elektra ir visa energija brangsta dėl karo su Rusija ir tik jį užbaigę galite tai išspręsti. 

Tik tikėdamas konservatorių aiškinimais, kodėl brangsta elektra, gali reikalauti to, ko reikalauja protestuotojai Prahoje. Reikalavimai skiriasi, bet krizės aiškinimai identiški Prahos gatvėse ir konservatorių tribūnose: neva dėl augančių kainų kaltas tik karas Ukrainoje ir sankcijos Rusijai. Neva tos kainos objektyvios. 

O tiesa visiškai priešinga. Elektros kainos išaugo ne dėl karo Ukrainoje, o dėl to, kaip ydingai veikia ES elektros rinkos taisyklės. Būtent jos įgalino, kad pabrangusios dujos beprotiškai užkelia elektros kainą. To visai neprivalo būti. Jokia pasiūlos-paklausos kreivė to nediktuoja. Kaip sako Belgijos energetikos ministrė: „elektra gaminama taip pat pigiai, kaip ir anksčiau, bet parduodama rekordinėmis kainomis“. Tiesą sakant tą diktuoja ES biurokratai. 

Ir šalių kaip Belgija, Austrija, Vokietija politikai jau reikalauja keisti šias taisykles, nuo kurių kenčia visa Europa (ypač elektrą perkančios šalys). Kitos šalys kaip Ispanija, Portugalija, Estija pačios sprendžia problemas, nelaukdamos kol išspręs ES. Nė viena šių šalių nedaro to tiesiog vėl pirkdamos iš Rusijos. 

Protestuojama ir Jungtinėje Karalystėje, bet ten reikalavimai kiti nei Čekijoje. Juknevičienė mąsto ir kalba siauruose „kainas pakėlė Rusija, nieko negalima padaryti“ rėmuose, todėl jai tai nepatogu ir ji apie tai nekalba. 

Taigi tikrovėje: 

- elektros kainų kilimo priežastys yra subjektyvios politinės (ES rinkos taisyklės), o ne objektyvios geopolitinės (karas ir sankcijos); 

- elektros kainas galima sumažinti ir tai daroma tiek atskirų šalių, tiek ES lygiu (bet nedaroma Lietuvoje, Lietuvoje vietoje to žadama milijardas eurų kompensacijų).

Tuo tarpu TS-LKD pasakų pasaulyje, kuriuo tiki daug geranoriškų ir Lietuvą mylinčių žmonių, elektros kainos yra nuo Dievo, jas sukėlė tik karas ir sankcijos Rusijai ir nieko čia negalima padaryti. Na nebent tik vieną - nutraukti sankcijas, ko juk nedarysime. Protestuotojai Prahoje vadovaujasi kaip tik tokia demagogija ir reikalauja nutraukti sankcijas Rusijai. 

Lietuvoje jau kitą dieną aktyvuojasi Juknevičienė, aiškinanti, kad neįmanoma nieko padaryti dėl elektros kainų. Juknevičienė vadovaujamasi ta pačia demagogija tik reikalauja visiems pakentėti, susiimti už rankų ir sankcijų nenutraukti. Bet kitų sprendimų - nieko, ką galėtų daryti Vyriausybė kaip daroma Estijoje, kad kainos kristų - nei Juknevičienė, nei jos partijos kolegos bent viešumoje niekaip nepripažįsta. 

Sakydami, kad nieko padaryti negalima ir vienintelis kelias „susikibti už rankų“ ir „susiveržti diržus“, fone dėl paskanavimo dar padvigubindami politikų algas, tokie kaip Juknevičienė verčia žmones tikėti, kad vienintelis kaltas čia Rusija, o vienintelė išeitis nenorintiems kentėti - tai Rusijai nusileisti. 

Tai melas, tai buka ir tai tobulai tinka Putinui, nepriklausomai, ar aktyvavo Juknevičienę „Latvių gatvė“, ar ne. 

Kas nenori gyventi tokio siauro mąstymo ir primestų alternatyvų rėmuose, ateikite į protestą Kudirkos aikštėje rugsėjo 8 dieną 18 valandą. Taikiai pareikalaukime tikro problemos sprendimo. Vieną galiu pažadėti: atšaukti sankcijų Rusijai ir ką nors iš jos pirkti dėl mažesnių kainų tikrai nebus reikalaujama. To visai nereikia.

Susiję

Vytautas Sinica 4064855137904599262
item