Dominykas Vanhara. Būsto savininkų išbuožinimo mokestis

Na ką, gerbiamieji, viskas po truputį stojasi į savo vietas. Anksčiau ar vėliau. Prisimenate gerbiamos finansų viceministrės Bilkšytės žodži...

Na ką, gerbiamieji, viskas po truputį stojasi į savo vietas. Anksčiau ar vėliau. Prisimenate gerbiamos finansų viceministrės Bilkšytės žodžius, jog butai, naudojami nuomai, bus apmokestinami iki 3 proc. NT mokesčio tarifu? Atsimenate, kaip rašiau, jog toks NT mokestis nuomojamiems butams bus ne infrastruktūros mokesčiu, kokiu yra NT mokestis, bet „išbuožinimo“ mokesčiu, kuris būtų visiškai nelogiškas ir kuris reikštų, jog tokiam mokesčiui NT nuomotojui tektų atiduoti 50-120 proc. gauto pelno iš NT nuomos?

Pasirodo, tokio mokesčio logika, vis dėlto, egzistuoja. Tik nebūtinai ten, kur mes manėme, jog ji turėtų egzistuoti. Esmė tokia – į NT nuomos gyventojams rinką ketina stipriai ateiti instituciniai investuotojai (t.y. investiciniai fondai, kt.). Tačiau institucinių investuotojų atėjimas į dabartinę NT nuomos gyventojams rinką būtų nelabai apsimokantis dėl rinkos struktūros, kur absoliučią daugumą dabar nuomojamų butų turi fiziniai asmenys. 

Instituciniai investuotojai į šią rinką iki šiol nėjo dėl to, kad jiems būtų sunku pakonkuruoti su fiziniais asmenimis dėl jiems taikomo palankesnio pajamų iš nuomos apmokestinimo režimo, kai fiziniai asmenys, nuomojantys vieną ar kelis butus, iki šiol galėjo pasirinkti arba mokėti GPM nuo nuomos pajamų, arba kiekvienam nuomojamam butui įsigyti verslo liudijimą. Dar galime pridėti ir didžiulį šešėlį, kai butų nuomotojai iš vis nieko nemokėdavo. Savo ruožtu, instituciniams investuotojams būtų didesnės ir veiklos sąnaudos, t.y. tektų samdyti darbuotojus ir jiems mokėti, tektų mokėti PVM, pelno mokestį, o, išmokant pelną fiziniams asmenims – dar ir tą patį GPM. Trumpai tariant – niekaip nuomos rinkoje su fiziniais asmenimis nepakonkuruotum.

Nebent... Nebent pasinaudotum ta proga, kad valdžioje yra labai gera partija, kuri labai gerai „atsineša“ į stambaus verslo lobistus, ir pravalytum NT nuomos rinką nuo fizinių asmenų – butų nuomotojų. Prisimenate, kai prie praeitos valdžios konservatoriai bandė stabdyti žmonėms palankią ir instituciniams investuotojams (t.y. pensijų fondams) nepalankią pensijų kaupimo reformą, tiesiog pasiėmę pensijų fondų advokatų surašytą skundą ir jį copy paste principu pateikę LRKT? Papildomai pažymėtina, kad aš facebooke seku paties stambiausio verslo lobistus, ir negaliu atsistebėti, kaip jie liko vos ne paskutiniai, kurie iki šiol gieda ditirambus Šimonytės vyriausybei. Greičiausiai, gieda ne be pagrindo.

Tai va, gerbiamieji: kadangi dėl išaugusių NT nuomos kainų pas institucinius investuotojus atsirado noras ateiti į NT nuomos gyventojams rinką, tačiau šioje rinkoje jie visai nepageidauja stumdytis su NT nuomotojais – “fizinukais”, kurie iki šiol šioje rinkoje dominavo, galimai / menamai / tariamai nuspręsta “fizinukus” iš šios smėlio dėžės išstumti lauk. Kad rimtiems dėdėms ir tetoms netrukdytų joje žaisti. O 3 proc. NT mokesčio tarifas, suėdantis visą ar beveik visą pelną iš nuomos – pats tas.

Ir pabaigai – užbėgdamas klausimams ar prieštaravimams už akių, akcentuoju, kad instituciniai investuotojai to 3 proc. NT mokesčio nemokės, nes vargiai nuomos „butus“. Jie nuomos tai, kas turės paskirtį „poilsio paskirties patalpos“, „viešbutis“, „co-living“ (kas irgi bus skaitomas „viešbučiu“), kt., ir kas bus apmokestina visai kitokiu NT mokesčiu (gerokai mažesniu).

Susiję

Įžvalgos 1236404340596351535
item