Florida atmetė vadovėlius, skleidžiančius „kritinę rasės teoriją“

Floridos švietimo skyrius penktadienį pranešė, kad po paskutinės apžvalgos, 41 % siūlomų K-12 matematikos knygų 2022-2023 mokslo metams neat...

Floridos švietimo skyrius penktadienį pranešė, kad po paskutinės apžvalgos, 41 % siūlomų K-12 matematikos knygų 2022-2023 mokslo metams neatitiko valstijos akademinių standartų dėl to, kad jose buvo įtrauktos kritinės rasės teorijos sąvokos ir kiti prieštaringi požiūriai į švietimą.

Floridos švietimo skyrius pareiškime teigė: „Priežastys, dėl kurių buvo atmesti vadovėliai, buvo kritinės rasės teorijos paminėjimai, įtraukta Bendrųjų pagrindinių valstijų standartų iniciatyva ir neprašytas Socialinio ir Emocinio Mokymosi metodo įtraukimas matematikoje”.

Pati sąvoka „kritinė rasės teorija” apibūdina intelektualų ir socialinį judėjimą, kuris kliaujasi mintimi, kad rasė yra ne natūrali, biologines šaknis turinti skirtingų grupių žmonių ypatybė, bet socialiai sukonstruota kategorija, kuri naudojama engti ir išnaudoti žmones. Šios teorijos šalininkai mano, kad rasizmas yra būdingas teisinėms institucijoms Jungtinėse Valstijose tokiu mastu, kad sukuria ir palaiko socialines, ekonomines ir politines nelygybes tarp baltaodžių ir ne baltaodžių, ypač afroamerikiečių. 

„Dauguma knygų, kurios buvo atmestos, buvo skirtos K-5 klasių lygiams, kur nerimą keliantis 71 procentas knygų nebuvo tinkamai suderintas su Floridos standartais arba įtraukė draudžiamas temas ir nepageidaujamas strategijas“, - pridėjo Floridos švietimo departamentas. 

„Atrodo, kad kai kurie leidėjai pabandė pliaukštelėti dažų dėmę ant seno pastato, pastatyto ant Bendrųjų Pagrindinių Valstijų Standartų pagrindo, ir ypač ekscentriškai diegia sąvokas kaip „rasės esencializmas“ pradinių klasių mokiniams,” teigė Floridos gubernatorius Ron DeSantis pareiškime.

2020 sausio mėnesį, The Daily Wire pranešė, kad “DeSantis paskelbė naujus akademinius standartus valstijai išstumdamas Bendruosius Pagrindinių Valstijų Standartus, kurie buvo valstijoje įgyvendinti 2010 metais, tik po metų nuo to, kai jis pradėjo daryti spaudimą išmesti juos.

Naujieji standartai buvo pavadinti „Benchmarks for Excellent Student Thinking” arba B.E.N.T. (lietuviškai: Palyginamieji Standartai Puikiam Studentų Mąstymui). Pagal pranešimą spaudai, Floridos valdžia buvo atvira instrukcijose, kurias pateikė vadovėlių leidėjams per 2021 metų pateikimo procesą 2022-2023 mokslo metams – pirmiems metams, kai B.E.S.T. bus praktiškai įgyvendintas:

Tiesą sakant, Floridos švietimo departamentas aktyviai informavo leidėjus 2021 metų birželį, kad vadovėliai privalo atitikti B.E.S.T. standartus, valstijos įstatymus dėl privalomų instrukcijų ir, kad jie negali įtraukti nepageidaujamų strategijų, tokių kaip SEL (Socialinio ir Emocinio mokymosi metodas) jų mokomojoje medžiagoje.

„Mes pasirūpinsime, kad Florida turėtų aukščiausios kokybės mokomąją medžiagą, kuri sutampa su mūsų šalies mastu pripažintais standartais“, - teigė švietimo komisaras Richard Corcoran.

„Kitos valstijos seka Floridos lyderyste švietimo srityje, kol mes toliau stipriname tėvų teises, aprūpiname jų vaikus pasaulinio lygio švietimu be indoktrinacijos ar susidūrimo su pavojingomis ir skaldančiomis sąvokomis klasėje baimės”, - pridėjo Corcoran.

DeSantis ilgą laiką buvo kritinės rasės teorijos mokyklos klasėse priešininkas. 2021 metų birželį gubernatorius pavadino ją „nuodais”, pridėdamas, kad Florida buvo „laiminga tai uždraudusi.”

Nors Socialinio ir Emocinio Mokymosi Metodas egzistuoja dešimtmečius, pastaraisiais metais dauguma mano, kad tai pavirto į priemonę, kuri primeta tuos pačius kritinės rasės teorijos pagrindus, pavyzdžiui, savitas teisingumo, privilegijos ir sisteminio rasizmo sąvokas.

Visi šie principai, jei būtų įtraukti į Floridos švietimo programą, potencialiai gali pažeisti keletą Floridos įstatymų, kurie sukurti apsaugoti moksleivius nuo tokių sąvokų, kurios potencialiai gali atrodyti kaip progresyvi indoktrinacija, kaip pažymima Floridos B.E.S.T standartuose.

Iš viso 54 knygos iš siūlytų 132, skirtų K-12 klasėms, buvo atmestos. Leidėjai neturi pasirinkimo apeliuoti valstijos sprendimo.

„Aš esu dėkingas, kad komisaras Corcoran ir jo komanda Departamente atliko išsamų

šių vadovėlių patikrinimą, kad užtikrintų, jog jie laikosi įstatymų”, - pridėjo DeSantis pranešime spaudai. 

Iš anglų kalbos vertė Domas Bandzevičius

Susiję

Ron DeSantis 5757631731321587595
item