Vytautas Sinica. „Įrodykite, kad esate europiečiai“

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas Kaip viskas apsivertė! Kitomis aplinkybėmis imtų juokas...

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas

Kaip viskas apsivertė! Kitomis aplinkybėmis imtų juokas iš gyvenimo ironijos. Dešimtmečius Vakarų Europa „europeizavo“ Vidurį ir Rytus, mokė gyventi europietiškai. Kad būtum europietis, turėjai nustot vogt iš valstybės (tam yra ES), atsisakyt auginti kiaules, rūšiuot maišelius ir įmonėje išklausyti lyčių lygybės ir įvairovės mokymus. Dar turėjai jokiu būdu nebūti nacionalistu.

Šiandien iškiliausiu mūsų dienų europiečiu per kelias dienas tapęs Zelenskis iš Rytų Europos moko Briuselį būti europiečiais. Briuselis „europeizuojamas!“ Sako, kad Ukraina kovoja už „europines vertybes“. Visi supranta, kad ne postmodernius eurobiurokratų rūpestėlius Zelenskis turi galvoje. Turi galvoje kovą už savo tautos laisvę - šventą europietišką principą. Kad būtume europiečiais pagal Zelenskį, turime ginti laisvę, ne bet kokią, ne mano laisvę prisigert, ne tavo laisvę vaikščiot nuogam, o tautų laisvę būti savo pačių šeimininkėmis. Už suverenumą, už kurį Ukrainoje miršta tūkstančiais, už kurį prireikus mirti ukrainiečiai ir kitataučiai dabar važiuoja iš visos Europos. Pasirodo, kad būtume europiečiai turime būti nacionalistai, norėti laisvos tėvynės kiekvienai tautai ir už ją kovoti. Ukraina įkūnija šį principą ir dėl jo miršta, Rusija neigia šį principą ir už tai žudo. 

Ir iš tiesų nėra daug europietiškesnių dalykų už tautinę valstybę, už meilę savo tautai, už nepriklausomybės kovas. Niekur kitur, tik čia Europoje gimė idėja tautai turėti valstybę, gimė begaliniai stiprus jausmas, kad už savo tautos valstybę (ne už karalių, ne už religiją, ne dar ką nors) gali būti verta numirti. Šitas mąstymas XIX amžiuje suklestėjo Europoje, XX amžiuje eksportuotas į visą pasaulį, XXI amžiuje Europoje jis jau ir baigia numirti. 

Ir staiga kažkoks Zelenskis sako, įrodykite, kad esate europiečiai, ginkite tautos laisvę, juk tai europietiškumas. Zelenskis didžiausias europietis Europoje, tik jo europietiškumas dar jaunas, žvalus, pilnas gyvybės ir visai nesuprantantis tos tautinės saviniekos, užkrėtusios Briuselį. Kaip mūsų europietiškumas prieš 100 ir prieš 30 metų. Taigi du europietiškumai. Rinkitės, sako Zelenskis.

Susiję

Volodymyras Zelenskis 7580374064241291002
item