Sviatoslavas Yurašas: „Nėra kitos išeities kaip kad kovoti iki galo“

Rusijos invazija į Ukrainą priminė pasauliui žodžio „patriotizmas“ reikšmę. Ukrainiečiai sutelkė savo kariuomenę ir įrodė savo drąsą bei ryž...

Rusijos invazija į Ukrainą priminė pasauliui žodžio „patriotizmas“ reikšmę. Ukrainiečiai sutelkė savo kariuomenę ir įrodė savo drąsą bei ryžtą ginti tėvynę. Tie, kurie manė, kad rusiškas monstras nušluos Ukrainos pajėgas vos per kelias valandas, turi pripažinti savo klaidą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, susidūręs su dideliais savo kariuomenės nuostoliais, buvo priverstas pasitelkti savo sąjungininkus čečėnus ir baltarusius. 

Daug ukrainiečių grįžo namo kovoti, o į kovą įsitraukė žmonės iš įvairių visuomenės sluoksnių, įskaitant politikus. Tai stebina, kai pagalvoji apie daugelį Vakarų Europos lyderių. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris dėvi uniformą ir siunčia žinutes, skatinančias gintis, atsisakė evakuotis: „Man reikia amunicijos, o ne prieglobsčio.“ Kita svarbi figūra yra Kijevo meras Vitalijus Kličko, buvęs pasaulio sunkiasvorių bokso čempionas, kuris taip pat ėmėsi ginti savo miestą ir įvedė komendanto valandą „dėl veiksmingesnės sostinės gynybos ir jos gyventojų saugumo.“

Tačiau į kovą įsitraukė ir kiti, daug mažiau žinomi politikai. Vienas iš jų - deputatas Sviatoslavas Jurašas, priklausantis prezidento V. Zelenskio partijai „Liaudies tarnas“. S. Jurašas yra jauniausias Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas, kuriam tik 26 metai. Jaunasis deputatas nusprendė ginti Ukrainą ginklu, nes „tai mūsų sostinė, mūsų šalis, mūsų žemė, mūsų žmonės. Negaliu ramiai stovėti, kai pamišęs diktatorius bando sunaikinti mano tautą.“

Kijevo gatvėse patruliuojantis Kalašnikovo automatu Sviatoslavas patraukė įvairios tarptautinės žiniasklaidos dėmesį. Vasario 25 d. interviu britų kanalui „GBNews“ Ukrainos politikas pabrėžė, kad „mums reikia, jog pasaulis atsibustų ir padėtų mums šioje kovoje. Mums reikia šalmų, neperšaunamų liemenių, visko, nes susiduriame su viena stipriausių armijų pasaulyje“. Po dviejų dienų jis taip pat davė interviu Turkijos agentūrai „Anadolu Agency“, eidamas link Šv. Mykolo Katedros. „Aš nesu karys, bet esmė ta, kad šioje kovoje dalyvaujame visi. Vyksta Kijevo apgultis“, - teigė Yurašas.

Antradienį jis kalbėjo britų kanalui „4 News“ apie neskraidymo zoną, kurios Ukraina prašo NATO: „Nežinau, kiek dar vaizdo įrašų su nužudytais žmonėmis, susprogdintais civiliais pastatais ar nužudytais vaikais: Vakarai turi tai pamatyti ir suprasti, jog mums reikia NATO įvestos neskraidymo zonos.“

Po kelių bandymų man pavyko su juo pasikalbėti telefonu. Kaip ir daugelis kitų, Sviatoslavas yra užsiėmęs savo miesto gynyba, todėl mums pavyko pasikalbėti tik kelias minutes. Štai ką man papasakojo jaunasis Rados deputatas, vienas iš daugelio Ukrainos gynėjų.

Kokia šiuo metu padėtis Kijeve?

Ruošiamės 40 kilometrų ilgio Rusijos karių kolonos atvykimui, kolonos, apie kurią visi kalba. Taigi, mūšiui ruošiamės visais įmanomais būdais.

Ar mieste liko daug civilių gyventojų?

Tai labai didelis miestas, kuriame gyvena penki milijonai žmonių, kai kurie pabėgo, bet daug kitų pasirinko likti ir kovoti, taip pat buvo ir tokių, kurie išvyko į savo gimtąsias vietas, kad ten kovotų. Esmė ta, kad tai yra plataus masto invazija visais frontais, o mūsų, nusprendusių likti ir kovoti, yra tūkstančiai.

Nuotraukos, kuriose matomi Ukrainos politikai, laikantys ginklus už savo šalį, sukrėtė Vakarų Europą, kurioje, deja, labai trūksta patriotizmo. 

Tiesa ta, kad tai, ką sakote, yra labai liūdna. Nematome kito kelio, kaip tik įsitraukti į kovą, ir būtent tai mes ir ketiname daryti - kovoti iki galo. Neturime kitos išeities.



Susiję

Sviatoslavas Yurašas 7617068371323800151

Rašyti komentarą

item