Ramūnas Aušrotas. Ne laiku ir ne vietoje

Autorių galite sekti „Facebook“ . Praeitą savaitę skambėjo frazė „ne laiku ir ne vietoje." 1. Ne laiku ir ne vietoje yra Morganos Danie...

Autorių galite sekti „Facebook“.

Praeitą savaitę skambėjo frazė „ne laiku ir ne vietoje."

1. Ne laiku ir ne vietoje yra Morganos Danielės ir co. siūlymas sugrąžinti į Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą „smurto lyties pagrindu" sąvoką, kurią Seimas dar sausio mėnesį išbraukė, kaip perteklinę ir ideologizuotą.

Pasiūlymo autorė neslepia, kad „smurto lyties pagrindu" sąvokos tikslas yra keisti žmonių mąstymą. Kitaip tariant, atlikti tai, kas neurolingvistiniame programavime vadinama turinio pertvarkymu (reframing). Remiantis neurolingvistiniu programvimu buvo įnormintos tokios sąvokos kaip „saugus abortas", „nėštumas kaip moteriai pavojinga būsena".

Pasiūlymu siekiama visuomenę įtikinti, kad smurto prieš moterį priežastis yra moters lytis, ir kad smurtaujama yra ne apskritai silpnesniojo, o konkrečiai moters atžvilgiu, kad smurtas yra patriarchalinės visuomenės sukurtas reiškinys, lemiantis tai, jog smurtauja išimtinai vyrai. Toks smurto priežasčių ir smurto mechanizmo aiškinimas kyla iš Stambulo konvencijos.

Šį klausimą, Seimo nario A. Navicko prašymu, LR Seimas svarstys rytoj (antradienį) popietinėje plenarinėje sesijoje:

2. Ne laiku ir ne vietoje yra Tomo Vytauto Raskevičaus pasiūlymas į Diplomatinės tarnybos įstatymą įtraukti nuostatą, jog  šeimos narių sąvoka apimtų ir partnerius, kuriems būtų taikomos tokios pačios garantijos, kurias įstatymas numato  diplomato sutuoktiniui. 

Pasiūlymu siekiama suteikti tokias pačias įstatymines garantijas (išmokas, socialinį draudimą) tiems, kurie „nenori ar negali turėti šeimos" (TVR) , t.y. diplomatų meilužėms ar homoseksualiems partneriams.

Pasiūlymas teikiamas nepaisant to, kad nei LR Konstitucija, nei LR Civilinis kodeksas nenumato registruotos partnerystės instituto, todėl tesiėkūrine prasme laikytinas „vežimo statymu prieš arklį". Nesant partnerystės teisinio instituto negali atsirasti ir įstatyme būti įtvirtintos su šiuo teisiniu instititutu siejamos teisės ir pareigos. 

Ar pritarti šiam pasiūlymui atimiausiame posėdyje spręs Užsienio reikalų komitetas, po to šis klausimas keliaus į LR Seimo plenarinę sesiją.

3. Pasirodo, kad ne laiku ir ne vietoje buvo LR Seimo narės Agnės Širinskienės siūlymas išbraukti iš LR Seimo (IV) pavasario sesijos darbų programos visuomenę skaldantį Partnetrystės įstatymą. Kitaip tariant, Ukrainos karo akivaizdoje padaryti šio klausimo moratoriumą.

LR Seimo valdyba siekdama išvengti balsavimo šiuo klausimu registravo naują pavasario sesijos darbų programą. A. Širinskienei teko savo pasiūlymą perregistruoti.

Susiję

Šeimos politika 339800673275846549

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

Pritariu autoriui. Labai patogu "stumti" įvairias visuomenę skaldančias pataisas kai visas dėmesys sutelktas į karą, šalyje įvesta nepaprastoji padėtis, kuri numato galimybę riboti žiniasklaidos priemonių veiklą, kai daugumoje naujienų portalų apskritai išjungti komentarai, apribota laisvė į protestus (apšaukti protestą prieš minėtas pataisas kaip "prorusišką" būtų lengva). Tokiu būdu negali įvykti normalus diskursas visuomenėje apie šias pataisas. Mano nuomone nepaprastoji padėtis turėtų riboti ne tik gyventojų laisves, bet ir politikų galimybes stumti su nepaprastąja padėtimi nesusijusius projektus.

Unknown rašė...

Pritariu ir straipsnio autoriui ir komentarui.
Atsibuskime ir būkime aktyvesni, jei mums rūpi Lietuva ir mūsų vaikų/vaikaičių ateitis!

Anonimiškas rašė...

Tuo ir grindė radijo laidoje p. Juškaitė būtinumą dabar tuos ir dar Tautinių mažumų įstatymus priimti - 3 dienas paburbės ir užmirš.

JPaul rašė...

Neužmirš, kol bus šios kadencijos Seimas. Neužmirškim to ir mes.

Anonimiškas rašė...

Tradicinių šeimų gynimas − Kremliaus naratyvas, mano LRT.
- lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1643871/ivertino-deputates-kalba-neapykanta-liejosi-per-krastus-tai-buvo-pikti-ir-pagiezingi-zodziai
A kak že?! Znamo, jog būtent taip – tai kontrrevoliuciniai kėslai! Dar Lenino laikais buvo išaiškinta, kokia tai buržuazinė atgyvena, ta vadinamoji šeima. Nesuprantu, kodėl tokie pažangūs Laisvės partijos ir kt. liberalai taip atkakliai siekia, kad ir jų pačių nariams tie atgyvenę, nudėvėti pavalkai būtų įstatymu užmaunami? Negi ir jiems Kremliaus propaganda akis aptemdė?

Anonimiškas rašė...

Alternatyvi televizija,dar nelikviduota JŲ cenzūros:


www.kla.tv/lt

televizijainternete.com

item