Martynas Nagevičius. Kaip Europai nustoti finansuoti Rusijos karo mašiną?

Rusiškų dujų srautas iš Rusijos per Ukrainą į Europą šiemet pasiekė savo piką vasario 25 dieną, per patį Rusijos karo Ukrainoje įkarštį. Jis...

Rusiškų dujų srautas iš Rusijos per Ukrainą į Europą šiemet pasiekė savo piką vasario 25 dieną, per patį Rusijos karo Ukrainoje įkarštį. Jis siekė 109,5 milijono kubinių metrų per dieną. 

Taip pat šiomis dienomis dujos pradėjo tekėti srautu iš Rusijos į Europą per Baltarusiją. Pilnu pajėgumu veikia ir Nord Stream 1.

Lietuva per pirmas karo dienas importavo gamtinių dujų už 20 milijonų eurų. Visos jos buvo iš Rusijos – tiek tiekiamos per Baltarusiją vamzdžiu, tiek per SGD terminalą. 

Taigi renkame kasdien beveik po milijoną eurų paramos Ukrainai, bet sumokame keturis kartus daugiau už dujas ukrainiečių priešams, taip finansuodami karą prieš Ukrainą. Ir tą patį daro visa ES. Mažiausiai milijardas eurų iš ES sumokama dujų ir naftos iš Rusijos tiekėjams kiekvieną dieną. Ir dabar, kai vyksta karas. Kai kuriems Rusijos bankams net padarytos išimtys sankcijoms, kad būtų kaip mokėti Rusijai už dujas. Labai didelė dalis šių pinigų yra naudojama karui Ukrainoje finansuoti. Šiandien.

Kodėl? Nes Europa visiškai priklausoma nuo Rusijos geros valios aprūpinti Europą gamtinėmis dujomis.

Tyrimų centras „Bruegel“ Belgijoje įvertino, ar įmanoma būtų ateinančią žiemą Europai išgyventi be gamtinių dujų importo iš Rusijos, kuris dabar sudaro apie 40 procentų ES dujų vartojimo. Įmanoma, jeigu:

a) Gazprom vykdytų visas ilgalaikes sutartis iki ateinančio rudens, kad galėtume užpildyti visas dujų saugyklas Europoje, įpareigojant tai padaryti ir tam pačiam Gazprom priklausančias dujų saugyklas Vokietijoje, Austrijoje ir Čekijoje.

b) iki maksimumo būtų išnaudoti esami SGD terminalai Europoje.

c) bus 10–15 proc. sumažintas gamtinių dujų vartojimas Europoje. Greitai tai padaryti galima tik aukojant klimato kaitos prioritetus – daugiau deginant vietinės akmens anglies, keliems metams atidedant senų atominių elektrinių uždarymą.

d) bent kelis ateinančius metus plėsime SGD terminalų kiekį, dėl iškastinio kuro atsisakymo numatant juos naudoti trumpiau nei techniškai įmanoma.

e) ir žinoma – dar daugiau investuosime į elektros gamybą ir pastatų šildymą atsinaujinančiais ištekliais, efektyvesnį energijos vartojimą pramonėje ir šildymui. Kai kuriose šalyse, galbūt, statant atomines elektrines,nors tai labai brangus ir labai lėtas kelias.

Agentūra Reuters praneša, kad Lietuva su Lenkija sutarė Rusijos agresijos aplinkybėmis, siekiant apsisaugoti nuo galimo dujų tiekimo iš Rusijos nutraukimo, dviem mėnesiais paankstinti Lietuvą ir Lenkiją jungiančio dujotiekio GIPL paleidimą.

Atrodo, kad Klaipėdos SGD terminalas pagaliau tampa iš tiesų strateginiu objektu visos Europos kontekste. Pagaliau atėjo jo „šlovės valanda“.

Lietuva turi šį terminalą pateikti visos Europos tarnystei ir užtikrinti jo darbą maksimaliu galimu apkrovimu: su kuo daugiau dujovežių, maksimaliu išjudinimu ir kuo trumpesniais remontais.

Lygiagrečiai Lietuvoje būtina atsisakyti gamtinių dujų vartojimo visur, kur įmanoma: individualiuose pastatuose dujinius katilus keisti į šildymą biokuro granulėmis ar šilumos siurbliais, biokuro katilus masiškai diegti pramonėje, greitinti biometano gamybos projektus ir kompensuoti dalį nuostolių Achemai, sutariant dėl veiklos pristabdymo bent jau kol nesibaigs karas Ukrainoje.

Kiek galima daugiau dujų, patenkančių į Lietuvos dujotiekius iš Klaipėdos SGD terminalo, reikia eksportuoti į gretimas šalis, kurios neturi SGD terminalų ar jų galia yra per maža.Europos Sąjungai reikia labai koordinuoti veiksmus. Tik laiko klausimas, kiek dar dujos tekės iš Rusijos. Jei patys rusai artimiausiu metu nesustabdys dujų tiekimo, reaguodami į sankcijas, mums patiems reikės tą dujų tiekimą nutraukti, menkinant Rusijos karo mašinos finansavimą.

Tačiau sprendžiant, kaip atsisakyti rusiškos naftos ir rusiškų dujų importo, reikia klausti ir kaip prie to galėtų prisidėti kiekvienas Lietuvos žmogus?

Labai įvairiais būdais. Jei gyvenate name, kuris šildomas gamtinėmis dujomis, įsirenkite šilumos siurblį, saulės elektrinę ant savo pastato stogo ar saulės parke, kurios gaminamą elektrą naudos šilumos siurblys. Apšiltinkite savo pastatą. Galbūt net rekonstruokite šildymo sistemą.

Neatidėkite šitų sprendimų. Dėl jų ne tik Putinui liks mažiau pinigų savo tankų gamybai. Jie tiesiog naudingi ir jums. Gamtinės dujos ateinančią žiemą kainuos dar daugiau nei praėjusią. Net jei karas Ukrainoje bus sustabdytas, Europa šios pamokos neužmirš ir darys viską, kad priklausomybė nuo Gazprom mažėtų. O tai kainuos kiekvienam vartotojui.


Susiję

Martynas Nagevičius 531904092033759666
item