Vytautas Sinica. Dilema Landsbergiui - balkonas ar vienybė?

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas Vytauto Landsbergio atsiprašymas, palydėtas J. Razmos p...

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas

Vytauto Landsbergio atsiprašymas, palydėtas J. Razmos prašymu policijai pradėti tyrimus sausio 13-osios protestuotojams, mažai ką įtikino, išskyrus ir taip nepasipiktinusius. Tikrai neįtikino pačių sausio 13-osios protestuotojų. Mąstau, susidūrimas tarp Landsbergio šalininkų ir protestuotojų tikrai bus. Ir tai tikrai bus blogai Lietuvai. 

Skaitau Nidą Vasiliauskaitę ir ji rašo (grubiai perfrazuoju), kad visiems protestą palaikantiems, bet kultūringiems žmonėms verta ateiti ir protestuoti. Kodėl? Nes nekultūringieji tai tikrai ateis, dar režimas atveš provokatorių ir tikrai parodys. Kuo mažiau eis padoriųjų, savimi atskiesdami reginį, tuo blogiau viskas atrodys, o žiniasklaida su pasimėgavimu tai rodys. Reikia ateiti, sako ji. Logika teisinga – dar vienas tragiškas reginys neišvengiamas. Bet nepritariu išvadai. 

Jeigu Lietuvai reikia didesnės santarvės ir mažesnio susipriešinimo, - o Lietuvai to labiausiai ir reikia – tikslas yra apskritai išvengti tokių politinių susidūrimų valstybinių švenčių metu. 

Tapinas ir kiti jau rengiasi masiniam būrimuisi parodyti, kieno čia šventė. Kita pusė telkiasi nenusileisti. Vasario 16-oji mentaliai jau dabar yra kovos laukas, net jei fiziškai jokia kova neįvyks. Leiskite tam įvykti ir Signatarų namai iš tautos vienybės simbolio taps tautos susiriejimo simboliu. Koks vienintelis būdas to išvengti, atsižvelgiant į viską, ką pagrįstai rašo N. Vasiliauskaitė? 

Vienintelis būdas to išvengti yra profesoriui Landsbergiui rasti išminties iškelti visuomenės santarvę aukščiau savęs ir atsisakyti kalbos iš Signatarų namų balkono. Didžiausiems šalininkams tai skambės kaip šventvagystė ir kaip protestuotojų pergalė, užleistos pozicijos, fronto linijos, o juk nuolaidžiavimas niekada neveikia. 

Tačiau nėra jokių pozicijų ir fronto linijų. Jos nubrėžtos mūsų (esančių skirtingose stovyklose) liguistos fantazijos, susireikšminimo ir paniekos bendrapiliečiams. Šventė visų ir balkonas visų, tad geriausia kai niekieno. 

Prof. Landsbergio esminis vaidmuo Sąjūdyje neabejotinas, bet jo sakralizavimas ir su juo niekaip išskirtinai nesusijusių valstybinių švenčių kaip Vasario 16-osios sutelkimas į jo asmenį ir taip yra tapęs nejaukiu reiškiniu, atstūmusiu daug senų sąjūdiečių ir šiaip patriotiškų žmonių. 

Landsbergio žinutė Lietuvai, jog nekalbės iš Signatarų namų balkono būtent tam, kad nesuteiktų preteksto naujoms įtampoms ir valstybinės šventės paniekinimui (kaip ypač jo ir jo partijos šalininkai mato šiuos protestus), būtų pats brandžiausias sutaikinantis veiksmas. Valstybinės šventės turėtų būti ne partijų, o tautos ir valstybės. Visuotinas uždavinys šiandienos Lietuvai šiandien yra ieškoti būtų perlipti save dėl artimo, kad vėl susikalbėtume. Bet valstybinė šventė negali nebūti partijos, kai iš balkono kasmet kalba Landsbergis. 

Tad nužengęs iš balkono jis nepaprastai prisidėtų prie įtampų, priešpriešos ir fronto linijų užglaistymo. Priešingai nei nesenu atsiprašymu, tokiu veiksmu daug kas patikėtų ir negalėtų to neįvertinti. Kuo netikėtų, tai savo akimis. Tada, prieš 30 metų, drąsos užteko. 

Pavyzdžius rodo lyderiai. Kokį pavyzdį tautai parodys profesorius Landsbergis?

Susiję

Vytautas Sinica 5987535943650687922

Rašyti komentarą

29 komentarai

Anonimiškas rašė...

Koks mielas gėjuko veidelis.

https://www.lrt.lt/naujienos/lrt-tyrimai/5/1599777/po-lrt-tyrimo-apie-naudotus-karstus-pasipiktinusiu-baznycios-imones-klientu-skundai-ir-prabilusiu-darbuotoju-medziokle?fbclid=IwAR3o0dzCwq91-0pe_5iIdXTDmWpk376diiNbIyIgGycOGOCAl1MihNhezFI

Anonimiškas rašė...

Labai stiprus J. Vaiškūno pasisakymas spaudos konferencijoje:
- alkas. lt/2022/01/27/spaudos-konferencija-prezidento-paraso-gresme-lietuwiu-kalbai-ir-konstitucijai/#comment-382654

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kad Jo Pasipūtenybė Visatos Valdovas neliptų į balkoną pareikšti savo teisių į tautos šventę? Jūs gal juokaujat? O be to, juk ir chunveibynas nesupras. :)
Ne, ne - Generalisimusas be balkonėlio tai praktiškai kaip Leninas be šarvuočio. :

Kaunietis rašė...

Manau kad bendrapartietis Sinica juokauja.Patriarchas neliptu I balkoneli tik tuo atveju jei I Vilniu asteroidas pataikyu.O patriarcho nuopelnai labai abejotini

Ema rašė...

O ką pasakysite, jeigu patriarchas nelips? Juk atsiprašyti, kad ir nenuoširdžiai, jam irgi nebūdinga, bet kažin kieno patartas vis dėlto paklausė. Nes tai vienintelis būdas atvėsinti susidariusią įtampą. Gal ir dabar kas patars? Jeigu jis taip stipriai myli Lietuvą, tegul parodo. Bet jeigu tai neįvyks, save užsikas Lietuvos istorijoje. O V.Sinica, kaip visada, aukštumoje. Šaunuolis!Jis visada mato panoraminį vaizdą ir širdyje yra taikintojas dėl Lietuvos- daugiau tokių.

Armonas rašė...

Kaip gaila, Anonime, kad Jūs skurdžius ir neturite centų net veidrodukui nusipirkti- juk pasižiūrėtumėte ir į savąjį veidelį...

Anonimiškas rašė...

Slidus reikalas - Kai balkone būsi pagrindinio vaidmens atlikėjas, o publika protestuos, piktinsis, neliks dviprasmybių, kam skirtas protestas, net jei bandysi tai kitkuo dangstyti. Žinia apie pakitusį požiūrį į anais laikais gerbtą asmenį apskries pasaulį.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, jis ne įtampos mažinimui tą padarė: "piarščikai" patarė, kad taip a) sumažins Konpartijos narių "nubyrėjimą" pas Skvernelį (nors, ties sakant, čia joks nuostolis, nes jis vis tiek su Anūku koaliciją darys), b) apramins dar ne visai fanatiškus Konpartijos gerbėjus, kuriems jo išsireiškimai "ligoniai", "nežmonės", "fašistai" ir "reikia, kad su jais savanoriai susitvarkytų" negerų prisiminimų sukėlė ir c) galės propagandiniuose kanaluose pasirodyti "taikdariu", į nepatogią padėtį pastatydamas oponentus, nes, atseit, "aš aciprašeu (iš tikrųjų - nė velnio), o jūs, bjeuribes, vis tiek polat" (beje, normalias šeimas erkėmis išvadinęs Konpartijos veikėjas irgi Lietuvos šeimų sąjūdžiui siūlė neoficialiai tartis). Mano akimis žiūrint, motyvai du: pirmas - baimė, kad tapininės šutvės su Vado portretais, transparantais ir vėliavėlėmis bei šūksniais "ura" gali neužtekti (įtariu, Čeušesku pasirodymo balkonelyje įrašą matė), o antra, propagandos kanalų pagalba sukurti teigiamą savo įvaizdį (realiai, be šansų), bandant atimti kozirius iš oponentų.

Anonimiškas rašė...

Kieno pakitusį požiūrį? Marginalų, kurie įsivaizduoja, kad jų antivakserizmas yra kažkoks didis nuopelnas tautai? Ar tų 30% gyventojų, kurie ilgisi sovietmečio? Tų 30% požiūris nepasikeitė - Landsbergis jiems kaip buvo didžiausia politinė blogybė, taip ir liko?

Anonimiškas rašė...

Kęstutis Skrebys apie Sinicą (iš optv): „Jisai murkia jau, kartkarčiais dar miauksi, bet jau pereina į tylų ramų murkimą“.

Anonimiškas rašė...

Ne skiepai buvo paskutinis lašas, perpildęs taurę, o VALSTYBĖS, TAUTOS IŠDAVYSTĖ. Juk ir iki to buvo vienas po kito ne tik įstatymus, moralę, šeimos sampratą, bet ir jų ištikimybės MŪSŲ Konstitucijai, MŪSŲ valstybei duotos priesaikos laužymas. Išdavystė po išdavystės, tartum pradėję nebegali sustoti. Tartum užprogramuoti zombiai eina, trypia Sąjūdžio Lietuvos idėjas, verčia ją kažkokia tarpuvarte.

Anonimiškas rašė...

Sąjūdžio Lietuva buvo prieš 30 metų su viršum. Sąjūdis buvo kova už laisvę. O šiaip tai pripažinkit, kad nebuvo daug protingų ir žinančių kaip valdyti valstybę atgavus laisvę tuometinėje kartoje. Todėl ir įvyko transformacijos sunkumai. Todėl nelabai ką yra trypti, nes nebuvo tų idėjų.

Sąjūdžio dvasia buvo daug tolerantiškesnė ir mažiau ksenofobiška, negu dabartinių "tautos patriotų".

Unknown rašė...

Gaila. Jeigu Skrebys save gerbtų, tokia savo nuomone nesilaidytų. Ačiū, kad parašėte, Anonime. Daugiau nei mūsų draugai, nei mūsų šeima pono Skrebio neklausys. Jeigu ant lėkštutės padėtume gerbiamo V. Sinicos, tokio jauno politiko, nuopelnus Tėvynei ir minėto Skrebio, kieno lėkštutė nusvertų? Politikuoti sėdint ant kėdutės nedaro žmogaus politiku.

Anonimiškas rašė...

Kad ir kaip, šiam rašinėliui labai tinka. Pirmiausia, tai nebuvo jokio Landsbergio atsiprašymo. Antra, peršamas veikimo būdas išdavystės, kenkimo, žmonių persekiojimo akivaidoje - „užglaistymas“.

Anonimiškas rašė...

Čia buvo skirta Unknown.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Sąjūdis buvo POLITINĖ kova už laisvę - t.y. ne tolerastine prasme, kaip dabartiniai neomarksistai bando įpiršti, o už VALSTYBĖS laisvę - t.y. politinę nepriklausomybę ir teisę tautai pačiai tvarkytis savo valstybėje. ŠITA laisvė buvo išduota - o degeneracinė "laisvė" su tuo NIEKO bendro neturi.

Pikc Kažinkavičius rašė...

TIKRIEJI marginalai yra neokomunistiniai sektantai, garbinantys savo "naująjį Iljyčių". Daugumai žmonių jie tiesiog juokingi.

Anonimiškas rašė...

Tauta pati ir tvarkosi savo valstybėje. O ne antivakserių krūva, kurie tik savęs žiūri.

Anonimiškas rašė...

O tuo tarpu:
Įdomi nuotrauka
- ekspertai.eu/static/uploads/2022-01-29/landssssss.jpg
(1-me psl. užvedus pelytę, tampa bespalve ir dar išraiškingesne)
O straipsnis su mintimi, apie kurią net nepagalvojau. Bet juk iš tiesos esama.
- ekspertai.eu/ultimatumas-vlandsbergiui105857/
Yra ,,Laisvės" asmuo - santūrus, dalykiškas brunetas, retai ekranuose pasirodantis, ir vertas neišleisti iš akių...

Anonimiškas rašė...

Įdomi tamstos pastaba - daugelyje žiniasklaidos priemonių atsiprašymas buvo paskelbtas,
bet ... ar ne keistai sutapo su pasklidusia žinia apie Razmos kreipimąsi į policiją?
Deržimordos laikai grįžta? Kaip kitaip pavadinti nesuvokiamų jų žingsnių virtinę?

Anonimiškas rašė...

Šito dalyko vadinimas „atsiprašymu“ ir yra vadinamojo „glaistymo“ pavyzdys.

Anonimiškas rašė...

> Pikc Kažinkavičius, 2022-01-29 15:43
Ačiū, puikiai suformulavote!
Netiesa, kad nebuvo žinančių, kaip ir ką daryti. Buvo, jie siūlė. Bet visi tie, kieno siūlymai nesutapo su V.L. planais, buvo pašalinti iš akiračio. Jei ne tų žmonių inteligentiškumas, pačioje pradžioje būtų užvirusi dar žiauresnė kova Seime su nežinoma baigtimi.
Nuo pat pradžios organizuotas kriminalinių gaujų tinklas, aprūpintas naujausia ryšio technika, automobiliais, ginklais, žudynėmis, plėšikavimu kontroliavo visą šalį, neleisdamas nei verslams kurtis, nei ŽŪ atsigauti. Jų vadeivos ,,supirkinėjo" gamyklas tikslu sužlugdyti buvusią pramonę, sukelti nedarbą, skurdą, badą, benamystę. Net pirmieji įstatymai buvo taip formuluojami, kad individualiai veiklai (ypač kai kurių sričių) būtų neįmanoma veikti - kad eitum samdiniu pas verslo ryklį, arba šešėlyje kad dirbtum ir būtum pažeidžiamas. Visko neišpasakosi, kokie niekšiški spąstai buvo spendžiami, kad sukeltų nusivylimą Nepriklausomybe. Ir ligi šiol nepaskelbta, kas Seime buvo ne Nepriklausomybės atstovai, kas iš šešėlio Seimui vadovavo (ir tebevadovauja!), kas Seime kriminaliniam verslui atstovavo. Taip, kas prisimenate, Naujininkuose žuvo vieno Seimo nario padėjėja - mergina iš Klaipėdos, nes prasitarė apie narkotikų kontrabanda. Tačiau nei žūtimi, nei priežastimi taip ir nebuvo susidomėta, išsiaiškinta.
Kaimynės (ar abiejų) tarnybos naudojosi visais amoraliais, gobšiais, korumpuotais bei kt. nusikaltėliais, trokštančiais žaibiškai tapti milijonieriais, kad ir Lietuvą tuo tikslu pardavus. Ir jiems sekėsi. Nes ir Seime tokių būta.

Anonimiškas rašė...

"Bet visi tie, kieno siūlymai nesutapo su V.L. planais, buvo pašalinti iš akiračio."

V.L. nebuvo diktatorius, net ir prezidentu nebuvo išrinktas. Valdžios keitėsi per rinkimus. Kur tie protingieji buvo pasislėpę?

V.L. buvo stipri politinė figūra. Dabar silpnesni virkauja, kad juos esą nustūmė. Jeigu jie būtų buvę stiprūs ir žinoję ką daryti, tai niekas būtų negalėjęs jų nustumti. Nustumiamas silpnesnis, o stiprus išlaiko savo vietą. V.L. dirbo savo darbą, jis ne genijus, turėjo trūkumų, jam trūko ir charizmos, bet savo pareigą Lietuvai įvykdė, padėjo pasiekti Nepriklausomybę, ir nesiblaškė, bei neparsidavė. O ką virkautojai?

Anonimiškas rašė...

Skirkite laiko, keliaukite į biblioteką, numerį po numerio perskaitykite visą tų laikų žiniasklaidą, jei esate per jaunas prisiminti. Peržiūrėkite LRT žinių ir kitų TVR politines laidas

Anonimiškas rašė...

Kad ir koks protingas būsi, bet į rinkiminį sąrašą tik vadui patinkantys patenka, net jei jie rinkėjui nepatinka. Tai ,,karaliaus palyda".
O dėl kitų - to meto laikraščiuose rasite pranešimus apie jų mirtis. Dažno - per ankstyvas. Ir ne tik jų pačių mirtys. Pvz., Ozolo sūnus...



Kaunietis rašė...

Labai naivus poziuris.Laimejo didziausias intrigu meistras.Tai tiek

Pikc Kažinkavičius rašė...

Neomarksistinė Konpartija NĖRA nei Tauta, nei Valstybė (tiesa, jie patys bei jų chunveibynas galvoja atvirkščiai ;)).

Anonimiškas rašė...

22:14, tavo debilo žiniai "konpartija" yra ne kas kita kaip rinkėjų valia per 2020m. rinkimus. Tad jie su liberalais šiuo metu yra ir tauta ir valstybė, nes tautos įgalioti atstovai. Kad mus atstovautų Kremliaus okupantai lauksi ilgai o gal ir nesulauksi, surusėjęs atsilupėli.

Anonimiškas rašė...

Tas Subotino protelio Kažinkevič labai norėtų kad iš balkonėlio kalbas sakytų Batka ar Putinas.

item