Ursula von der Leyen. ES turi svarstyti apie privalomą vakcinaciją visoje Bendrijoje

ES turi svarstyti apie privalomą vakcinaciją visoje Bendrijoje, siekdama sustabdyti „ypač užkrečiamos“ omikron atmainos plitimą Europoje, te...

ES turi svarstyti apie privalomą vakcinaciją visoje Bendrijoje, siekdama sustabdyti „ypač užkrečiamos“ omikron atmainos plitimą Europoje, teigė ES Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. 

„Mes galime rinktis iš dviejų variantų. Mirtino viruso ir jo atmainų arba skiepų ir sustiprinančiųjų vakcinų. Aš noriu, kad antras variantas laimėtų“, - ji teigė reporteriams Briuselyje. 

„Ne visi gali skiepytis“, - pripažino ji, bet pridėjo, kad „absoliuti dauguma gali.“

„Todėl manau, kad yra logiška ir teisinga pradėti diskusiją apie tai kaip mes galėtume skatinti ir pradėti privalomąjį skiepijimą Europos Sąjungoje. Pirmiausia būtina diskusija. Tai reikalauja bendro europinio atsako ir diskusija leistų prieiti prie konkrečių atsakymų“, - tęsė von der Leyen.

Šiuo metu tarp Europos Sąjungos šalių pastebime tendenciją judėti link privalomojo skiepijimo. Neseniai buvo pranešta, kad būsimasis Vokietijos kancleris Olafas Schlozas palaiko šią idėją, o kaimyninė Austrija šiuo metu sprendžia kaip užtikrinti įstatymą, reikalaujantį kiekvieną vyresnį nei 12 metų amžiaus pilietį pasiskiepyti iki vasario. Antradienį Graikija pranešė, kad norėdama apsaugoti sveikatos apsaugos sistemą, ji reikalaus pasiskiepyti kiekvieną asmenį, vyresnį nei 60 metų. Šiuo metu 520,000 graikų, vyresnių nei 60 metų, nėra paskiepyti.

Graikija yra pirmoji Europos šalis, kurios reikalavimas vakcinuotis taikosi į konkrečią amžiaus grupę. Šalies ministras pirmininkas gynė savo sprendimą, teigdamas, kad jis yra „visiškai konstitucinis“, nors toks sprendimas jam asmeniškai yra „sunkus“ dėl jo liberalių pažiūrų ir noro viską išspręsti be prievartos. Tačiau duomenys jį įtikino veikti prieš savo įsitikinimus. „9 iš 10 nuo viruso mirusių  graikų buvo vyresni nei 60 metų, o 8 iš 10 nebuvo paskiepyti“, - premjeras teigė parlamento nariams.

Tuo tarpu Austrijoje, kur vakcinacijos prievolė galios visiems šalies gyventojams, atsisakiusiems skiepytis piliečiams gresia 3,600 eurų bauda arba 4 savaičių kalėjimo bausmė. Ši tvarka yra griežtesnė nei Graikijoje, kur už nesiskiepijimą grės tik mėnesinė bauda. Jei privalomojo skiepijosi planas bus priimtas toks, koks jis yra dabar, Austrijoje jis galios tris metus ir kartu įtrauks prievolę skiepytis stiprinamosiomis dozėmis. Prievolė negalios nėščioms moterims ir vaikams, jaunesniems nei 12 metų. Šiuo metu svarstoma ar privalomai skiepytis turėtų ir virusu persirgę asmenys.

Toks sprendimas sukėlė protestų bangą Austrijos sostinėje Vienoje, kuri, tikėtina, tik stiprės. Tą pastebi ir buvęs Pasaulio Sveikatos Organizacijos pirmininkas Anthony Costello, teigęs, kad vakcinų nuo COVID-19 padarymas privalomomis sukels riaušių bangą visoje Europoje.


Susiję

Pasaulis 2102372036874622425
item