„Pro Patria“ jaunimas išreiškė palaikymą Lenkijai dėl sienos gynybos

Lapkričio 11 dieną, 12 valandą, jaunimo sambūris „Pro Patria“ surengė palaikymo akciją prie Lenkijos Respublikos ambasados. Kaip teigė organ...

Lapkričio 11 dieną, 12 valandą, jaunimo sambūris „Pro Patria“ surengė palaikymo akciją prie Lenkijos Respublikos ambasados. Kaip teigė organizatoriai, ja siekta išreikšti paramą Lenkijai už savo šalies ir visos Europos Sąjungos išorinių sienų gynybą, o tuo pačiu pasveikinti kaimynus su jų nepriklausomybės diena.

„Lenkija ir Lietuva jau beveik tūkstantį metų atsiduria Europos ir krikščioniškos civilizacijos sargyboje nuo Rytų grėsmių. Abiems šalims ne kartą teko kartu ir atskirai ginti Europą nuo mongolų totorių ordų, Osmanų imperijos, Maskvos agresijos. Daug kartų tą sėkmingai padarėme. Kita vertus, pastaruosius tris amžius Lenkijai ir Lietuvai vis tekdavo patirti nusivylimą Vakarų šalių solidarumu.  Buvome iš pradžių pasidalinti, o vėliau palikti vieni kovoje prieš Stalino agresiją. Ši istorija grūdina ir daug išmoko. Šiandien vėl girdime, kad Europos Komisija visą Europą ginančioms Lenkijai ir Lietuvai rengia dūrį į nugarą – draudimą taikyti gyvybiškai būtiną atstūmimo politiką. Tokioje situacijoje privalome daryti viską, kad nė viena šalis neatsitrauktų nuo sienų gynybos“, - teigė „Pro Patria“ pirmininkas Vytautas Sinica. 

„Simboliška, jog šiandien Lenkijos nepriklausomybės diena minima vėl ginant šalies sienas nuo grėsmės iš Rytų. Simboliška, nes galbūt pirmą kartą istorijoje taip aiškiai ir tiesiogiai yra susijusios Maskvos imperializmo ir islamo invazijos grėsmės Lenkijai, Lietuvai ir Europai. Viena skatina ir organizuoja kitą. Norime padėkoti Lenkijai už parodytą pavyzdį ginant savo ir Europos sienas. Tikimės, kad Lietuvoje tuo pavyzdžiu bus sekama bet kokia kaina“, - rašome Lenkijos Respublikos ambasadai išsiųstame sveikinime. 

„Šiandien kaip niekada anksčiau matome, kad nacionalizmas yra „meilės ideologija“, telkianti ir vienijanti tautas, skirtingų šalių patriotus. Kartu matome, kad kairiųjų radikalų veikla, raginanti kelti tariamas žmogaus teises aukščiau valstybės ir jos piliečių saugumo, yra grėsminga kaip ir priešų tankai. Ji griauna valstybes iš vidaus, palaužia jų valią priešintis. Tačiau Lenkija nepalaužta. Todėl stovime čia, palaikydami Lenkiją, kuri supranta ir visiems rodo, jog valstybės yra tiek, kiek ji atlaiko savo sienas. Turime kartu su Lenkija griežtai tarti „ne“ mūsų ir visos Europos somalizacijai“, - kalbėjo politologas Dovilas Petkus. 

Baltarusijos režimui organizuojant, prie Lenkijos-Baltarusijos sienos savaitės pradžioje pradėjo eiti tūkstantinės nelegalių migrantų minios. Pasienyje jos įkūrė stovyklas, kirto medžius ir mėgino pralaužti Lenkijos saugomą sieną. Keliose vietose tai pavyko padaryti, tačiau nelegalai buvo atstumti. Dalis migrantų buvo pervežti ir prie Lietuvos sienos, tačiau kol kas jos nešturmavo. Lapkričio 10 dieną pasirodė informacija, kad Europos Komisijoje svarstomas sprendimas įpareigoti Lenkiją, Lietuvą ir Latviją atšaukti įstatymus, leidusius taikyti nelegalių migrantų atstūmimo politiką. 

Renginio nuotraukų galerija



Susiję

Saugumo politika 4779387300919534710
item