Nacionalinis susivienijimas apie kainų kilimą: „Energetikos rinkos liberalizavimo žalos klausimą reikia kelti ES mastu“

Liberalizuojant elektros energijos tiekimą, kuris skatina kainų didėjimą, sąmoningai vengta viešų diskusijų svarbiausiais klausimais ir nebu...

Liberalizuojant elektros energijos tiekimą, kuris skatina kainų didėjimą, sąmoningai vengta viešų diskusijų svarbiausiais klausimais ir nebuvo ieškoma visuomenės interesus tenkinančių sprendimų, nes jie prieštarauja rinkos liberalizavimu suinteresuotų siaurų grupių interesams. Taip teigia politinė partija Nacionalinis susivienijimas šiandien išplatintame pareiškime dėl kylančių energijos kainų.

„Pagrįstai teigiama, kad elektros ir dujų kainų kilimas yra globalus reiškinys, nulemtas daugelio priežasčių, o elektros kaina kilo visoje „Nord Pool“ elektros biržoje, kur Lietuva perka didžiąją dalį savo sunaudojamos elektros. Tačiau akivaizdu, kad Lietuva iš anksto galėjo ir turėjo ruoštis galimo globalaus kainų kilimo poveikiui sumažinti, efektyvinti energetikos sektoriaus darbą, įmonių valdymą ir kitus procesus tiek savivaldos, daug kur neperėjusios prie biokuro, tiek valstybės lygmenyje. Todėl būtina įvardyti ir taisyti Lietuvos energetikos sektoriuje padarytas klaidas, o ne apgaudinėti žmones, paskirstant šildymo kainas per visus metų mėnesius. Pagaliau būtina pripažinti ir tai, kad geopolitiniai sprendimai ir šalių santykiai regione turi įtakos ir elektros kainoms rinkoje. Šiuo pareiškimu ypač norime atkreipti dėmesį į sistemingai nutylimą problemą – ideologiškai motyvuotą ir šalies piliečių interesams prieštaraujantį elektros energijos rinkos liberalizavimą“,  – pareiškimą komentavo prof. Vytautas Radžvilas. 

Nacionalinis susivienijimas pažymi, kad valstybės vykdomą privačių siaurų grupių interesų protegavimą ir šių interesų įtaką energetinių resursų kainų šuoliui akivaizdžiai atskleidžia premjerės I. Šimonytės svarstymas, jog siekiant suvaldyti sparčiai didėjančias elektros energijos kainas elektros tiekimo rinkos liberalizavimas gali būti atidėtas. Toks siūlymas vienareikšmiškai rodo, kad elektros energijos tiekimo liberalizavimas netarnauja visuomenės interesams, o jį vykdantys Lietuvos politikai negina visuomenės interesų ir nekelia šio klausimo Europos Sąjungoje, priėmusioje direktyvą liberalizuoti elektros energijos tiekimą.

„Lietuvos Respublikos Prezidentas turi kelti principinį klausimą, kodėl valdžios institucijos nesiėmė būtinų priemonių padėčiai keisti ir neieškojo galimybių sparčiai augančioms šilumos ir elektros energijos kainoms mažinti. Tuo tarpu Seimo Aplinkos komitetas bei Ekonomikos komitetas turi atlikti visapusišką, sąžiningą ir profesionalią gyventojų aprūpinimo elektros energija ir dujomis analizę ir jos pagrindu priimti Lietuvos piliečių interesus labiausiai tenkinančius sprendimus“, – teigiama Nacionalinio susivienijimo išplatintame pareiškime.

Politinė partija taip pat ragina Generalinę prokuratūrą ištirti galimos korupcijos ir piktnaudžiavimo atvejus Lietuvos energetikos ir šilumos ūkio sektoriuose, o įrodžius korupcinius nusikaltimus, kaltininkams taikyti įstatymo numatytą reikalavimą atlyginti valstybei bei jos piliečiams padarytą žalą.

Taip pat siūloma, kad Vilniaus miesto savivaldybė turėtų grąžinti Vilniaus šilumos tinklams apie 5 mln. eurų dividendų, kuriuos pastaroji įmonė išmokėjo savivaldybei iš gauto pelno. Šias lėšas siūloma skirti šilumos kainoms mažinti ir būtinoms investicijoms šilumos tiekimo vamzdynams atnaujinti, kartu šalinant nevykusios Vilniaus šilumos sektoriaus nuomos buvusiai „Rubikon“ grupei ir su ja susijusioms įmonėms pasekmes.

„Būtina reikalauti valdžią atsisakyti planų įgyvendinti svarstomą ideologinio aklumo sukeltų problemų sprendimą, kai nenorint mažinti kitų valstybės išlaidų, kad atsirastų lėšų kainų augimo kompensavimui mažas pajamas gaunantiems vartotojams, dalis mokėjimų už elektros energiją, dujas ir šilumą būtų nukelta ateičiai“, – dėstoma pareiškime, pabrėžiant, kad ir taip išaugusi valstybės skola neturi būti neatsakingai didinama.



Susiję

Nacionalinis susivienijimas 5544156710248351868
item