Vis daugiau Čekijos vaikų nori pasikeisti lytį

Nepaisant fakto, jog žmonių, kurie ryžtasi lyties keitimo operacijai, savižudybių, depresijos ir kenkimo sau procentas yra aukštesnis, tačia...

Nepaisant fakto, jog žmonių, kurie ryžtasi lyties keitimo operacijai, savižudybių, depresijos ir kenkimo sau procentas yra aukštesnis, tačiau Čekijoje vis daugiau vaikų susidomi lyties keitimu. 

Vaikų noras keisti lytį dramatiškai išaugo jau ne tik tokiose šalyse kaip Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė, tačiau ir tokiose šalyse kaip Čekija. Vaikų, turinčių lytinės tapatybės sutrikimą, skaičius daktarų kabinetuose auga. Tokie vaikai nesitapatina su savo biologine lytimi – berniukai jaučiasi mergaitėmis ir atvirkščiai, teigia čekų naujienų portalas „Lidovsky“.


„Tai yra visuomenės didesnio apsišvietimo ir susivokimo požymis“, - teigė Čekijos seksologų draugijos pirmininkas Petr Weiss. Pagal jį, pediatrai, švietimo patarėjai, mokytojai yra vis labiau sąmoningi lyčių klausimu. Vaikams tuo pačiu metu šios temos yra pristatomos dar neregėtais mastais. Šiuo atveju Weiss ir panašiai mąstantys žmonės pozityviai vertina operacijas ir hormonus, stabdančius paauglystę, tačiau esmė yra ta, jog tai gali negrįžtamai pakeisti jauno žmogaus gyvenimą. Žinoma ir tai, jog lyties keitimo operacija taip pat yra susijusi su aukštesne depresijos, savižudybės rizika.

Kitas 30 metų vykęs tyrimas Švedijoje, kur yra aukštas lyties keitimo palaikymas, visgi parodė, jog lyties keitimo operaciją praėję žmonės yra 20 kartų labiau linkę į savižudybę. Svarbu tai, jog ši informacija ateina ne iš konservatyvių ar religiškai angažuotų grupių, tačiau iš dokumentuotų mokslinių konsensusų tarp ekspertų. „The Guardian“ apibendrino meta-analizės rezultatus, peržiūrint „daugiau nei 100 tyrimų, kuriais buvo norima ištirti po operacinius translyčių atvejus“, nagrinėtus Birmingamo Universitete:

Nustatyta, jog tie tyrimai, kuriais buvo aiškinama lyties keitimo operacijos nauda, buvo prastai atlikti. Nebuvo jokio įvertinimo ties tuo, ar kiti gydymo būdai, tokie kaip ilgalaikis konsultavimas, gali padėti translyčiams, taip pat nebuvo išsiaiškinta, ar lyties sutrikimai gali mažėti laikui bėgant. 

Nepaisant to, vis daugiau nepilnamečių atvyksta į Brno Universiteto seksologijos institutą. 2019 metais daktarai gydė tik 20 translyčių pacientų, kuriems yra iki 18 metų, tačiau jau po metų jų buvo daugiau nei 30. „Šie metai dar nesibaigė ir mes jau nebegalime priimti naujų pacientų“, - teigė Brno seksologijos departamento vadovė Petra Sejbalová. 

Vis auganti nauja mada taip pat buvo patvirtinta ir Prahos Universiteto seksologijos instituto. „Iš literatūros mes žinome, jog tai vyksta ir kitose šalyse“, - teigė instituto vadovo pavaduotoja Ivo Procházka. Šiuo metu rūpinamės nuo 20 iki 30 nepilnamečių, kurie prašo lyties keitimo. Olomouco seksologas Palva Enternová taip pat turi daugiau pacientų, kurie yra vaikai. Jos teigimu, šiandien vaikai pasisako apie savo norą keisti lytį žymiai anksčiau nei prieš tai. „Seniau buvo kitokia atmosfera visuomenėje, žmonės gėdijosi ir slėpė tai labai ilgą laiką“, - teigė Etnerová.

Dažniausiai problemų turi mergaitės

Socialiniai tinklai irgi atlieką svarbią rolę. „Per socialinius tinklus žmonės susipažįsta ir bendrauja su kitais, turinčiais tą pačią diagnozę“, - sako seksologė iš Olomouco. Pagal Brno ligoninės statistiką, dažniau šių bėdų turi mergaitės. „90% atvejų sudaro mergaitės, kurios jaučiasi berniukais“,- teigė Sejbalova.

Šis fenomenas, kai mergaitės nori tapti berniukais, yra dokumentuojamas ir kitose šalyse. Čia į debatą įsitraukia ir tokie žmonės kaip J.K.Rowling, kuri teigia, jog tai yra nauja mada, kuri vėliau gali atsiliepti žmogaus gyvenimui. Vien dėl šios pozicijos ji buvo atakuojama tiek iš trans-aktyvistų pusės, tiek apskritai iš politinės kairės. 

„Tikriausiai daug kas nežino, bent jau aš prieš pradedant tuo domėtis nežinojau, jog prieš 10 metų dauguma žmonių, kurie norėjo pasikeisti lytį, buvo vyrai. Dabar viskas yra priešingai. Jungtinėje Karalystėje norą keistis lytį išreiškė 4400% daugiau mergaičių. Autizmą turinčios mergaitės statistikoje išsiskiria – jų žymiai daugiau“, - ji rašė savo straipsnyje praeitais metais. 

Diagnozė užima daug laiko  

Lyties sutrikimų diagnozė tiek Čekijoje, tiek kitur dažniausiai yra sudėtinga ir reikalaujanti daug laiko. Pirmiausiai reikalinga dviejų nepriklausomų ekspertų nuomonė – tiek psichologo, tiek seksologo. Tai seka apsisprendimo fazė, kai vaikui yra skiriami brendimą stabdantys hormonai. 

„Žinoma, tai apsprendžia tiek paciento noras, tiek jo tėvai, medikų komanda, seksologai, psichologai ir endokrinologai. Jeigu pacientu rūpinasi ir psichiatras, tai reikia ir jo pritarimo“, nurodo Prahos Universiteto seksologijos instituto narė Procházka. 

Seksologų draugijos pirmininkas Petr Weiss taip pat teigia, jog procesas yra atsargus ir kruopštus. „Mes turime pažengusią sistemą, kuri užkerta kelią nepageidaujamoms pasekmėms, klaidingoms diagnozėms. Mes sekame tarptautinių organizacijų nustatytus standartus ir taisykles, kad pasirūpintumėm translyčiais žmonėmis“, - teigė jis.

Brandą stabdantys hormonai neleidžia vystytis antrinėms seksualinėms savybėms, kurios būdingos biologinei lyčiai – mergaitėms šiuo atveju nustoja augti krūtinė, baigiasi menstruacijos, o berniukams nustoja augti raumeninė masė, barzda, žemėti balsas. Svarbu tai, jog čia dar neatsiranda priešingos lyties savybės – mergaitėms nepradės augti Adomo obuolys, o berniukams neužaugs krūtys. Daktarai šiuo atveju dar duoda laiko viską apgalvoti“.

„Hormonų stabdymo procedūra vis dar leidžia grįžti į pradinę lytį, jeigu diagnozė nepatvirtinama“, -  teigė Proházka.

Kai seksualinės tapatybės sutrikimas yra patvirtinamas ir vaikas toliau nori lyties keitimo, pradedama hormonų terapija. Tai galima pradėti neanksčiau nei nuo 16 metų ir čia kelio atgal nėra. „Tačiau apsisprendus pasekmės priklauso nuo to, kiek laiko jau trunka terapija“, - prideda Proházka. Pilna lyties keitimo operacija gali būti atliekama nuo 18 metų. 

Apsigalvoti galima prieš hormonų terapiją 

Pagal seksologus, vaikas gali apsigalvoti vykstant diagnozės procesui. Laimei, tai dažniausiai įvyksta prieš hormonų terapiją, taigi grįžimas į pradinę lytį problemų nesukelia. 

Brno Universiteto seksologijos institutas nuo 2012 iki 2019 m. analizavo visus vaikus, turinčius lyties tapatybės sutrikimą. „Mes išsiaiškinome, jog 40 procentų vaikų ir paauglių, kuriems buvo patvirtintas translytiškumas ir paskirta hormonų terapija, galiausiai atsisakė terapijos. Žinant tai, jog nei vienas jų neprašė gydymo dokumentacijos, darome prielaidą, jog jie tiesiog apsigalvojo“, teigė vedėja Sejbalová. Kitaip tariant, beveik pusė pacientų Čekijoje apsigalvojo ir nebetęsė procedūros. 


išversta iš rmx.news



Susiję

Šeimos politika 6944871889545479695
item