Facebook - nauja grupė Birželio sukilimo atminčiai gaivinti

Likus mėnesiui iki Birželio sukilimo 80-ųjų metinių įkurta Facebook grupė „Birželio sukilimas“ .   Grupė skirta supažindinti visuomenę su Su...

Likus mėnesiui iki Birželio sukilimo 80-ųjų metinių įkurta Facebook grupė „Birželio sukilimas“.  

Grupė skirta supažindinti visuomenę su Sukilimo istorija – svarbiausiais faktais ir eilinių dalyvių atsiminimais, valstybės ir atskirų žmonių istorijomis. Taip pat ir Sukilimo vertinimais šiandienos Lietuvoje. 

„Birželio sukilimas yra vienas iškiliausių Lietuvos laisvės kovų istorijos puslapių. Trukęs vos kelias dienas jis pareikalavo daugiau nei 2000 sukilėlių aukų. Sukilimas sėkmingai išvarė iš Lietuvos okupacinių struktūrų atstovus, išlaisvino politinius kalinius, o svarbiausia – parodė pasauliui, kad Lietuva niekada nesutiko su sovietine okupacija ir aneksija, kad lietuviai pasiruošę gyvybės kaina kovoti dėl nepriklausomybės. 

Tačiau Sukilimas palyginti menkai žinomas, apie jį mažai mokoma mokykloje, beveik nėra populiariosios istorijos knygų, o žiniasklaida dažniausiai jį aptaria tik netrukus nacių okupuotoje Lietuvoje sekusio Holokausto fone. Būtent pasinaudojant menku visuomenės švietimu šia tema, pats Sukilimas, jo įsteigta Laikinoji vyriausybė ir jį organizavęs Lietuvių aktyvistų frontas dažnai kaltinami sąsajomis su tragišku Lietuvos žydų likimu. Norime prisidėti užpildant šią atminties spragą“, - skelbia grupės administratoriai. 

Pasak jų, ši grupė yra atvira ir visi kviečiami dalintis turima informacija apie 1941 metų Birželio sukilimą Lietuvoje. Laukiamos ištraukos iš atsiminimų ir amžininkų liudijimų, nuotraukos, dokumentai, istorikų ir kiti vertinimai – viskas, kas padėtų plačiau ir išsamiau pažinti Sukilimą ir formuotis tikrą, iš šalies neprimestą ir necenzūruotą Sukilimo suvokimą. Grupės administratoriai taip pat įsipareigoja reguliariai skelbti informaciją apie Sukilimą. 

„Pažinkime ir didžiuokimės savo istorija!“, - kviečia jie. 



Susiję

Istorijos politika 3477039991944750399

Rašyti komentarą

2 komentarai

Jotvingis rašė...

Puikus sumanymas, būtų gerai vienu metu visoje Lietuvoje organizuoti kokį nors renginį Birželio sukilimui paminėti - ir kad renginys vyktų visur vienu ir tuo pačiu metu. Tgul tai būna kad ir Lietuvos laisvės kovotojų daina - o šiaip tegul Nac. Susivienijimas organizuoja naujųjų pariotinių dainų kūrybą - tai kaip, jos buvo kuriamos 1987 - 1991 metais.

Anonimiškas rašė...

Jotvingis Labai geras pasiūlymas-patriotinės dainos. Taip pat reikia į šią akciją įtraukti dailininkus - kurti politinį plakatą. Vaizduojamame mene yra toks žanras - plakatas (angl.poster). Lietuvių plakato meistrai turi didelę tradiciją dar nuo M.K.Čiurlionio laikų. Didelį poveikį turi politinė karikatūra, kurios taip pat negalima pamiršti. Juokas - didžiausias ginklas, prieš jį neatsilaiko joks priešininkas. Su juoku neįmanoma kovoti, nes jo neįmanoma nugalėti.

item