Vytautas Radžvilas. Ženklas Kremliui, kad pasiruošę?

Autorius yra VU profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas Neatsitiktinai buvo daromas viskas, kad liktų nežinoma, kurie LR Seimo n...

Autorius yra VU profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas

Neatsitiktinai buvo daromas viskas, kad liktų nežinoma, kurie LR Seimo nariai dalyvavo slaptame balsavime dėl prof. A. Jakubausko atleidimo iš LGGRTC vadovo pareigų. Tai buvo vienas gėdingiausių balsavimų atkurtosios valstybės seimų istorijoje, kurio padariniai šalies politiniam gyvenimui, o ypač partijų raidai, yra negrįžtami.

Politiniai susidorojimai su ,,neteisingai mąstančiais“ asmenimis per pastarąjį dešimtmetį išplito ir tapo kone savaime suprantama kasdienio gyvenimo norma. Tačiau iki šiol jie vyko akademinėse įstaigose, žiniasklaidoje ir kitur tiesiogiai ir atvirai juose nedalyvaujant politikams ir valstybės pareigūnams. Jie būdavo įvykdomi ,,pasipiktinusių darbo kolektyvų“ rankomis. Ir štai pirmą kartą susidorojimo įrankiu tapo LR Seimas, tiksliau, slaptame balsavime dalyvavę jo nariai. Jie dalyvavo sąmoningai, puikiai suprasdami, kad jiems patikėta užbaigti kelis mėnesius trukusią aršią ir absoliučiai nusikalstamą Lietuvai lojalaus ir niekuo jai nenusikaltusio mokslininko moralinio ir psichologinio ujimo ir galiausiai profesinio naikinimo kampaniją. Tokią kampaniją, kurias rengti jau buvo privengiama net vėlyvuoju sovietmečiu, nes panašios susidorojimo su mokslininkais akcijos buvo veikiau tamsiausiu, stalinistiniu jo laikotarpiu įprastas reiškinys.

Tačiau šis balsavimas ypatingas ir tuo, kad neišvengiamai verčia permąstyti įprastus vaizdinius apie partijų santykį su Lietuvos valstybe ir naujai pažvelgti į jos ateities ir išlikimo perspektyvas per partijų lojalumo šiai valstybei prizmę. Dalyvavusieji balsavime puikiai žinojo, kad pagrindinė LGGRTC vadovo nuožmaus puolimo priežastis buvo jo griežtas atsisakymas perrašinėti Lietuvos laisvės kovų istoriją pagal kai kurių užsienio politinių sluoksnių vaizdinius ir pageidavimus ir galiausiai patvirtinti Kremliuje aprobuotą ir palaimintą tos istorijos versiją. Būtų sutikęs – ir šiandien kuo ramiausiai ir tvirčiausiai būtų sėdėjęs Centro direktoriaus kėdėje. Todėl belieka sausai konstatuoti – už tai, kad nesutiko, buvo pašalintas iš šių pareigų patriotiškiausios partijos ir didžiausios Kremliaus stabdytojos Lietuvoje TS-LKD atstovų balsais. Tie balsai sudarė Seimo sprendimą lėmusių balsų liūto dalį. Susidorojime nedalyvavo vos trys frakcijos nariai.


Apsimesti, kad tai nieko nereiškia, ypač didėjančios geopolitinės sumaišties ir augančių grėsmių Lietuvos saugumui sąlygomis, būtų naivu ir neatsakinga. Atmintyje savaime iškyla 1940 metų ,,liaudies seimo“ šmėkla. Peršasi palyginimas. Nors ano seimo nariai entuziastingai išdavė ir pardavė valstybę, jie vis dėlto tai darė žinodami, kad vykstantį Lietuvos sunaikinimo spektaklį budriai stebi Dekanozovo ir Pozdniakovo akys. Tad jeigu kuris nors paskutinę akimirką būtų atsikvošėjęs ir atsisakęs tapti tokio spektaklio dalyviu, tikrai būtų brangiai už tai sumokėjęs.

Laisvės kovų istoriją atidavusiems į V. Putino propagandininkų rankas LR Seimo nariams nieko panašaus negrėse. Todėl teisėta klausti: tai kas būtų ir kaip jie elgtųsi, jeigu prie Lietuvos sienų sutelkęs armiją Kremlius paprašytų atiduoti jau ne valstybės istoriją, bet ir pačią valstybę? O sutikusiems pažadėtų Šiaurės Vakarų krašto Lietuvos ar Vilniaus gubernijos seimelio ar dūmos narų vietas su tokia pat ar net didesne alga? Todėl tenka klausti: ar šis gėdingas TS-LKD narių balsavimas nėra jau įvykusios vidinės kapituliacijos aktas? Ženklas Kremliui: mes pasiruošę ir įvykdysime viską, kas tik bus paliepta?


Susiję

Vytautas Radžvilas 6323238609405868670

Rašyti komentarą

9 komentarai

Juozas rašė...

Nepulsiu dar karta ženyt , bet keliu partiju , ar pan. , spaudos konferencija ar pan. manau, butu prasminga . Dar ir ta prasme , kad bendrauti reikia , arteja savivaldybiu rinkimai , galimi bendri sarasai , turime liautis galinetis sventumu , tokiu nera ir buti negali , apie infiltrata net nekalbu ,tai kaip 2×2=4 . Tuo
ir tskp dauguma nesidziaugtu. Kitaip butu , jeigu kartele butu 2 ar 3% . Ar tai imanoma ? Reik bandyt ir ne karta , ir ne tris . Tam visos tos partijos turetu tureti nespyliuotas grupes potensiliai komunikacijai .Jeigu pvz. Orbano partija butu buvusi labai isranki , Vengrija taip neatrodutu . Lt sioks toks pavyzdys gal butu valstietiskasis . Jeigu kam nors tai joks pavyzdys , tai jam reiktu leistis i zeme. Yra tokia planeta , jei ka . Svarbu suvokti , kur fronto linija yra siandien . Tai privaloma partijoms , bet ne kitokioms draugijoms . Idealizmas ne sios dimensijos savoka ar kaip ten tas buves veikejas sake . Vienok , NS , bijau , dar neatejo laikas .Gal ateis kitame gyvenine . Tik kad tas traukinys laukia ne visu .
Norejau kaip geriau , isejo , kaip visada .

Pagarbiai .

Juozas rašė...

DARSYK pagarbiai ,Juozas Šaulys .

Anonimiškas rašė...

Laukiu nesulaukiu kažkokio komentaro iš NS dėl A. Bubnio. Žmogus priklauso Nacionaliniam Susivienijimui, pasirašė tą vadinąmą kolektyvinį skundą ir dabar paskirtas nauju LGGTRTC vadovu. Komedija kažkokia.

x rašė...

Kodėl komedija. Žinant NS "nuoseklumą" tai normalu. Kažkokio nevykėlio vadovo, kurį aršiai gynė lenkų koloradai ir darbo partija atleidimą lygina su nepriklausomybės praradimu 1940m. ir dabar kai paskyrė saviškį bus tragedija didžiausia.

sūduvis rašė...

Taip, NS tamsa ir prieblanda. Viskas ne taip, kaip reikia. Teisingi žodžiai, straipsniai, o reali veikla liūdna.

Disidentas rašė...

Čia man atrodo kada prasidėjo tie Sąjūdžiai,tai Prancūzijos prezidentas pasakė apie lietuvius- niekinga tauta,ji niekada nebuvo laisva.Nesame laisvi ir dabar.V. Leninas yra sakęs,kad jeigu kas sugriaus komunizmą,tai patys komunistai.Taip ir atsitiko.Maskvoje politbiuro seniai nusprendė ,kad reikia aprūpinti savo vaikus,anūkus turtais ir nusispjovė ant TSRS.Turim pasikeitusius prievaizdus.Buvo KGB,dabar patapo VSD.VSD tai yra buvusių komunistų,dabartinių konservatorių kūdikis.Tik tarnauja ne Maskvai,bet Briuseliui,Vašingtonui.Paleis valdžia čia viską pelenais,kad tik įtikti anglosaksam.

Disidentas rašė...

Kam gi Putinui reikalinga Lietuvos valstybė,jeigu jo turtas 40 milijardų dolerių.Ten valdo vieningoji rusija,t.y. konservatorių analogas.Ten sulindę visi buvę komunistai,KGB-nikai.Rusijoje sulindo į vieningoji rusija,pas mus sulindo į konservatorius.Tai ir yra didieji vagys,valstybininkai kaip juos gerb. profesorius vadina.Šituos vagis prižiūri rusijoje fsb,pas mus vsd.Tiksliau stoguoja ,kad galėtų nevaržomai vogti,tie buvusieji komunistai.

Disidentas rašė...

Tokie jankauskai jie nesprendžia nieko.Tuščia vieta.Nepakeičiamų nėra,yra tiktai nepakeisti.Sakytum jis kokias bylas būtų ištraukęs ar iš Lubiankos parvežęs,o dabar nieko.Kažkoks biurokratas.

Disidentas rašė...

Žodžiu slegia mus komunistinė praeitis.Tie mūsų prezidentai,buvę komunistai,kaip jie ginasi komunistinės praeities.O juk buvo vilčių,kad bus sukurtas komunizmas,deja sudužo viltys.Brazauskas tik išvertė kailį ir visas komunizmas.Dabar visos partijos yra kapitalistinės,dar nepasidalina kažko tarpusavyje.Žmonės bijo kažką komentuoti,paskutinės čia ir mano rašliavos.

item