Tomas Viluckas. LGBT interesus ginantis kunigas bus pristatytas Lietuvos auditorijai

laikmetis.lt Internete kviečiama į Vilniaus universiteto kapeliono t. Eugenijaus Puzynios SJ organizuojamą nuotolinį susitikimą su kunigu j...


Internete kviečiama į Vilniaus universiteto kapeliono t. Eugenijaus Puzynios SJ organizuojamą nuotolinį susitikimą su kunigu jėzuitu Džeimsu Martinu (James Martin) iš JAV. Renginio skelbime teigiama, kad jis „mielai sutiko pasidalinti savo ilgametės (20 metų) tarnystės su LGBT asmenimis patirtimi ir įžvalgomis bei atsakyti į mums rūpimus klausimus“.

Ko gero, ne vienam yra įdomu, kas per asmenybė yra šis kunigas, kodėl jis kviečiamas kalbėti VU studentams. Renginio anonse matoma jo nuotrauka su popiežiumi Pranciškumi, o skelbime pažymima, kad jis yra jėzuitų žurnalo „America“ pagrindinis redaktorius, 2017 m. popiežiaus paskirtas Vatikano sekretoriato komunikacijai patarėju.

Vis tik kun. James Martin labiausiai yra pagarsėjęs savo veikla ginant LGBT bendruomenės interesus Katalikų Bažnyčioje.

Viena garsiausių jo knygų, skirtų šiai temai, yra „Tiltų statymas: kaip katalikų Bažnyčia ir LGBT bendruomenė gali užmegzti pagarba, atjauta ir jautrumu grįstus santykius“. Ji buvo priimta nevienareikšmiškai visame katalikų pasaulyje, nes savo esmėje ji kalba apie būtinybę integruoti LGBT ideologiją į Katalikų Bažnyčios doktriną.

Pasirodžius šiai knygai Amerikos katalikų universitetas net atšaukė kun. Martino paskaitą. Universitetas kaip priežastį nurodė: „Nuo tada, kai buvo išleista jo knyga „Tiltų statymas“ Katalikų koledžas gavo labai daug neigiamų atsiliepimų. Buvo priimtas sprendimas atšaukti kvietimą tėvui Martinui vesti paskaitą studentams“. Tad autorius dėl savo kontraversiškų požiūrių yra nevienareikšmiškai vertinamas Bažnyčioje, ypač tarp JAV katalikų.

Didelį nepasitenkinimą sukėlė aplinkybė, kad James Martin buvo pakviestas 2018 m. skaityti pranešimą Pasaulio šeimų susitikime Dubline (Airija). Šį jo pranešimą, išverstą į lietuvių kalbą, paskelbė internetinis dienraštis „Bernardinai“, tuomet jis sukėlė dideles diskusijas mūsų katalikų bendruomenėje. Nieko nuostabaus, nes ne vienas garsus sielovadininkas įvairiuose leidiniuose kėlė klausimą, kodėl tokiame reprezentatyviame renginyje, skirtame šeimos aktualijoms, kaip vienas pagrindinių pranešėjų buvo pakviestas kalbėti būtent LGBT tema šis kunigas.

Be abejo, nagrinėti  LGBT tematiką būtina ir tuo labiau, kad šiuo jautriu klausimu reikalingas yra dialogas bei įsiklausymas. Tačiau kun. James Martin veikla ir pasisakymai neretai yra keliantys pagrįstų abejonių.

Pavyzdžiui, 2017 m. spalio 2 d. kun. J. Martin paskelbė komentarus, remiančius berniuką, kuris prisistatė mergaite, kad gautų religinį išsilavinimą katalikų parapijoje. Kai parapija pasiūlė mokyti berniuką pagal jo biologinę lytį, registruotą krikšto liudijime, kun. Martin paprieštaravo, pavadindamas Bažnyčios sprendimą „skandalu“.

2017 m. rugpjūčio 29 d. Villanovos universitete kun. J. Martin viešai pareiškė renginyje dalyvavusiam praktikuojančiam katalikui homoseksualui: „Tikiuosi, kad po 10 metų galėsite pabučiuoti savo partnerį [bažnyčioje] arba galėsite tapti sutuoktiniais“.

2017 m. birželio 16 d. kun. J. Martin tinklalaidėje teigė, kad vienuolė Jeannine Gramick, Vatikano pasmerkta už savo LGBT pastoracinį aktyvumą, turėtų būti paskelbta „šventąja“. Katalikai turėtų žinoti, kad sesuo Gramick pasižymi iššaukiančiu nepaklusnumu. 1999 m. tuometinio kardinolo Josepho Ratzingerio vadovaujama Tikėjimo mokymo kongregacija visam laikui uždraudė jai „bet kokį pastoracinį darbą, susijusį su homoseksualiais asmenimis“.

2018 m. gruodžio 3 d. kun. J. Martin feisbuke paskelbė įrašą su vaivorykštės spalvų rožinio vėriniu. Jis gyrė vaivorykštės spalvos rožinį, pavadintą „Šiuolaikinių sielvartų rožiniu“ (angl.  The Rosary of Modern Sorrows), kurį skyrė „LGBT žmonėms“. „Aš mačiau daug rožinių, bet man šis gražiausias“, – sakė kun. Martinas. Tai buvo graži dovana, kurią pasilikau ir panaudojau“.

Žymusis prelegentas siūlo keisti Katalikų Bažnyčios mokymą apie homoseksualumą, atsisakant apibrėžimo, kad „homoseksualūs veiksmai pačia savo prigimtimi yra netvarkingi“ (KBK 2357). Vietoj to, J. Martinas ragina įvesti „kitaip tvarkingi“ apibrėžimą, kas keistų visą katalikišką antropologiją.

Lieka klausti, ar VU sielovadininkai nesiūlo mūsų šalies krikščionims vilko avies kailyje? Ypač šiuo metu, kai LGBT klausimai skaldo šalį ir krikščionis į skirtingas stovyklas.

Parengta remiantis tfpstudentaction.org.



Susiję

Tomas Viluckas 3268942330140632301
item