Vytautas Radžvilas. Laikas valstybininkų frakcijai

Autorius yra vienas Sąjūdžio kūrėjų, VU profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas Lietuvos Respublikos Seimo narių prof. V. Rakuči...

Autorius yra vienas Sąjūdžio kūrėjų, VU profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas

Lietuvos Respublikos Seimo narių prof. V. Rakučio ir buvusio užsienio reikalų ministro A. Ažubalio viešai išsakytos nuomonės dėl vykstančio politinio susidorojimo su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) vadovu prof. A. Jakubausku rodo, kad išgelbėti ir išsaugoti jau atvirai mėginamą sunaikinti 1990 m. kovo 11-osios Lietuvos valstybę vis dar įmanoma. Ir, ko gero, tai padaryti lengviau, net atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Šiandien net politiškai naiviausiam šalies piliečiui ir karščiausiam TS-LKD rėmėjui turėtų būti akivaizdu, kad po Seimo rinkimų prasidėjo atviras ir spartus Lietuvos valstybės naikinimas mėginant šliaužiančio konstitucinio perversmo keliu įtvirtinti totalitarinę neokomunizmo ideologiją grindžiamą politinę santvarką. Tai būtų neįmanoma be pagrindinės valdančiosios koalicijos partijos TS-LKD pritarimo ir aktyvaus dalyvavimo griaunant valstybę. 

Tačiau yra žinoma, kad šios partijos vadovybė iki šiol sugebėdavo įtikinti daugelį savo narių ir rėmėjų, kad net tokie pragaištingi Lietuvai veiksmai kaip pastangos primesti genderistinę Stambulo konvenciją kažkokiu stebuklingu būdu padės apsaugoti Lietuvą nuo pavojingų putiniško Rusijos kėslų. Kad ir kaip sunku tai įsivaizduoti, vis dėlto buvo tikinčiųjų net ir tokiu sveiku protu neįsivaizduojamu melu ir begėdiškiausiu mulkinimu.

Ir vis dėlto šis apgaudinėjimo žaidimas baigėsi. Tik aklas gali nematyti ir nesuprasti, kad LGGRTC vadovo pakeitimas  ,,nenorinčiu dalyvauti istorinės atminties karuose“ istoriku realiai reiškia, kad oficialiu valstybiniu lygmeniu kartojami 1940 metai – tai dvasinė, moralinė ir politinė Lietuvos kapituliacija prieš Kremlių. Jeigu tai įvyks – fizinė aneksija be pasipriešinimo taps tik laiko klausimu. TS-LKD įeis į Lietuvos istoriją (jeigu dar bus kam ją rašyti) kaip valstybės išdavikų ir duobkasių partija.

Šito dar galima išvengti. Dori ir patriotiški TS-LKD nariai šiuo lemiamu momentu turi apsispręsti. Jie gali pasielgti taip, kaip Sąjūdžio laikais pasielgė Lietuvą, o ne tarnystę okupantui pasirinkę tuometinės LKP nariai. Pakako, kad ištikimų Maskvai komunistų absoliučiai dominuojamoje LSSR Aukščiausioje Taryboje atsirastų vos keli Sąjūdžio atstovai, kurie iš aukščiausios pavergto krašto politinės tribūnos pradėjo drąsiai ir atvirai kalbėti apie Lietuvos ateitį ir likimą, ir šalyje daug kas pradėjo keistis. Šių kalbų, kaip ir jų buvimo ten reikšmės, neįmanoma pervertinti. 

Dabartiniame LR Seime taip pat esama patriotiškų ir ištikimų valstybei asmenų. Ypač svarbus TS-LKD frakcijai priklausančių politikų apsisprendimas šią lemtingą akimirką. Turint omenyje, kokia menka ir trapi valdančioji dauguma, pakaktų, kad nors keli iš jų išstotų iš Lietuvos išdavikų grupe netrukus galinčios galutinai tapti šios partijos frakcijos ir suformuotų atskirą VALSTYBININKŲ frakciją. Iki šiol sklandžiai vykdomas Lietuvos valstybės metodiško sugriovimo scenarijus tą pačią akimirką subyrėtų it kortų namelis.

Taip – tai iš tiesų yra tas gana retai istorijoje pasitaikantis atvejis, kai vos keleto žmonių sąmoningas ir aiškus apsisprendimas galbūt gali pakeisti vėl į politinės ir istorinės nebūties prarają stumiamos Lietuvos likimą ir ateitį. Tai – vienintelis įmanomas sprendimas šiuo valstybei kritišku momentu. Likti TS-LKD frakcijoje ir tik balsuoti prieš prof. A. Jakubausko atleidimą jau nepakanka. 

Jeigu tokiam žingsniui pritrūks drąsos ir ryžto – vadinasi, bus pakartota paskutiniame anos Lietuvos vyriausybės posėdyje padaryta neatitaisoma klaida, kai valstybė buvo atiduoda sudraskyti ir nukrito į grobikų rankas be šūvio. Šiandien atėjo tokio pat masto LR Seimo narių apsisprendimo akimirka. 



Susiję

Vytautas Radžvilas 3096858884123809601

Rašyti komentarą

20 komentarų

x rašė...

Senatvinio marazmo padiktuotas straipsnis.

Unknown rašė...

Jaunatviško dibiloiddiškumo išstenėtas komentaras

Kazimieras rašė...

Pagarba gerbiamam autoriui.Jūsų mintys ir begalinis susirūpinimas dėl Lietuvos ateities yra įkvepiantis ir raginantis nors bent kiek prisidėti prie Tėvynės išsaugojimo. Per trisdešimt metų prisimiegojome letargo miegu. Kol snaudėme, niekadėjai išpardavinėjo mūsų tautos turtą.
Visi giminės gailimės, kad balsavome už konservatorius, tikrai niekada daugiau už juos. Norisi tikėti, kad sąžiningieji konservatoriai susipras ir atskils nuo neoliberalų, kurie apgaudinėja nemąstančius, save vadindami konservatoriais. Argi tikras konservatorius būtų už Stambulo konvenciją? Balsuotų už gerb. A. Jakūbausko, kuris yra Tėvynės garbės ir atminties saugotojas, atleidimą?

Senukas rašė...

Puikus straipsnis ir labai geras pasiūlymas. Dabar žodis Seimo nariams.

Anonimiškas rašė...

Puikus pasiūlymas.

Anonimiškas rašė...

Nebėra čia jokios tėvynės senai,Kazimierai.Ne Stalino laikai- za Stalina,za Rodinu!Viską diktuoja užsienis.Atsilikusi EU kolonija likome.Dar ginčyjasi kaip gyvuliai - įteisinti,neįteisinti.

Anonimiškas rašė...

Pseudo kovotojas už Lietuvą.Rūpinasi antro galo reikalais.Rūpintojėlis.O pensininkų pensijos šitam intelektualui nesvarbu.Svarbu save paafišuot.Vienu metu šoko prieš EU ,tai sukilo dėstytojai,studentai ir aprimo seniokas.Dabar jau eina už atsinaujinusią EU.Taip pat kaip TSRS naujinosi.Bet prieš EU jau nešoksta.Šiaip geras filosofas,daugiau tokių.Bet kad tokius užsienio ir vietinės spec. tarnybos nugesina.Ir pakeičia giesmę.

Anonimiškas rašė...

Demokratinėje valstybėje komentarai neturi būti trinami.Paminėjau rudają ir ištrynė mano komentarą kažkoks pasislėpęs cenzorius.Visi turim rudasias ir aš ir profesorius ir komentarų trynikas:)

x rašė...

Išvis nesuprantamas tas šaršalas, juk tiek keli pas TS esantys krikdemai ir be profesoriaus patarimų nebalsuos už tą Stambulo konvenciją. Bet čia matot Naisiams parsidavusių išdavikų frakcijos reikia, kuri išdardytų daugumą ir suteiktų viltį atgauti valdžią trąšų oligarchui.

Nežiniukas rašė...

Negi nesuprantate, kad nelaisvės partija šokdina konservatorius vien todėl, kad konservatoriams mirtinai reikia turėti valdžią?

O jei dalis konservatorių staiga pasiruoštų pakelti sparnus ir skristi iš konservatorių partijos, tai Anūkas pasijustų kaip Hitleris, atidaręs antrą frontą: toliau nuolaidžiauti nelaisvės partijai ir netekti dalį savų, ar nebenuolaidžiauti nelaisvės partijai ir išsaugoti savus.

Ir taip ir taip blogai. Nors mano subjektyvia nuomone: išsaugoti savus yra strategiškai svarbiau, nes tuomet nelaisvės partijai tektų pasirinkti, ar jie nori patys likti valdžioje.

Tokiose situacijose laimi tas, kuris parodo, kad bijo mažiau. Šiuo metu tai sekasi daryti geriau nelaisvės partijai.

x rašė...

Kodėl mirtinai? Bet kuri partija laimėjusi tokią didelę daugumą turi imtis valdymo, kitaip kam rinkėjai ją rinko?

Gal Radžvilas ir sapnuoja tokius sapnus, kad Krikščiūnas su Saudargu gavę iš Širinskienės kokių nors pažadų išeina, sumažina daugumą pora balsų ir kažkokiu stebuklingu intrigų būdu į valdžią grįžta milicininkas-asfaltuotojas su jareku. Bet realybėje... konservatorių frakcijoje ne maži vaikai, kaži ar jiems daro įspūdį kvaili LP projektai, kurie niekada neturės palaikymo ir net nepasieks balsavimo. Siūlyti nedraudžiama, ir vien dėl projektų ar pliurpalų niekas į politinę nežinią Dagio pėdomis nebėgs.

Anūkui iškiltų problemos tik vienu atveju - jei Armonaitė bandytų jam išsukinėti rankas "arba priverti savo frakciją balsuoti už gėjams naudingą įstatymą, arba mes iš koalicijos traukiamės". Ar turės mergaitė tiek drąsos? Vargu, nes tokio šantažo atveju nukentėtų pati LP (netektų valdžios, prapiltų išankstinius rinkimus ir tt).

Viktoras G rašė...

Gerbiamieji, nusileiskite pagaliau ant žemės. Ką reiškia vien tik ta jūsų deklaracija, kad "po Seimo rinkimų prasidėjo atviras ir spartus Lietuvos valstybės naikinimas"! Ir jūs dar tikitės, kad Lietuvos žmonės jumis patikės? Optimistai jūs, gerb. profesoriau ir kiti. O juk galėtumėte atlikti Lietuvai naudingų darbų...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nežiniuk, nustebinote - dvigubai. Pirmiausia, kad veliatės į diskusijas su, švelniai tariant, nediskutabiliais ypatomis, o antra, kad tikite pasakomis, jog 11 vietų turinti partija kažkaip gali "šokdinti" šutvę, kuri ne tik turi 5 KARTUS daugiau vietų, bet ir "prichvatizavusi" purvasklaidą bei etatinius aptarnaujančius "lojikus", liaudyje vadinamus "protknisiais" (tik stipriau), o purvasklaidoje - "influenceriais".
Neminint jau to fakto, kad Anūkas nekart yra pareiškęs, jog jokių vertybinių prieštarų nėra (tad nėra ir dėl ko "šokdinti"): „Aišku, kad - natūralūs mūsų partneriai liberalai, naujoji Laisvės partija [...]“ (https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/gabrielius-landsbergis-apie-raudonas-linijas-ir-pokalbius-uz-uzdaru-duru-neatmetu-galimybiu-platesnei-koalicijai.d?id=84594129), "Paklaustas, ar Laisvės partijos vertybės visiškai atitinka konservatorių vertybines nuostatas, G. Landsbergis atsakė, kad pamatinės šių partijų vertybės sutampa." (https://kauno.diena.lt/naujienos/lietuva/politika/g-landsbergis-pykcio-politika-turi-baigtis-990248).

Anonimiškas rašė...

Pixai, pats daraisi nediskutabilus. Ar čia dergiesi iš laimės kad taą projektą dėl hate speech atidėjo?

Elena rašė...

Žmogau, ar suvoki, ką rašai? Atrodo, kad ne.

Elena rašė...

Labai teisingas jūsų komentaras. Ačiū už jį.






Jūs parašėte šimtaprocentinę tiesą - visą amžių balsavę už konservatorius nepastebėjome, kad jie tapo nebe tais, kuriais buvo...Dabar kiekvieną dieną skauda širdį, matant kas vyksta seime.



Nežiniukas rašė...

Sveiki Pikc,
Dėstysiu savo nuomonę:
Anūko partija – ne ideologinė, o pragmatinė. Laisvės partija – ideologinė. Kaip ideologinė ir NS. Todėl visiškai nesvarbu, koks pragmatinės partijos svoris. Kaip ir žmogui nesvarbu, kuris turi protą, koks dramblio, kuris turi tik instinktus, svorį, nes žmogus su protu savo valiai pajungia bet kokio svorio gyvūnus, kurie turi tik instinktus.
O tai, kad konservatoriai gali susimesti su bet kuo, jų istorijoje yra ne vienas pavyzdys. Pavyzdžiui, praeityje, prieš kažkokius eilinius rinkimus konservatoriai varė per televiziją reklaminę kompaniją prieš darbiečius – „nemesk kelio dėl takelio“, kur šiuoperio kabinoje šunkelyje apvirsta stiklainis su agurkais. O vat po rinkimų konservatoriams niekas netrukdė tuos išverstus agurkus suryti kartu su tais pačiais kritikuotais darbiečiais.
Pats manau, kad reikia skirti Anūko pažiūras, nuo likusių konservatorių partijos. Kaip ir bet kurioje pragmatinėje partijoje didžiajai daliai partijos narių yra dzin, kokios partijos realios pažiūros, bile valdžioje. Konservatorių partijoje tikrai yra dalis partiečių, kuriems Anūkas ne prie širdies, bet neturi galios (drąsos, bijo netekti naudos ir t.t.) tą Anūką išmesti iš partijos vadovo, nes jis turi užnugarį.
Žinoma, sunku tai neigti, kad, ką deklaruoja partijos šefas, tai nėra tikroji partijos linija. Nepaisant to, kad konservatoriai turi juos „aptarnaujantį personalą“ ir ištikimus gerbėjus greičiausiai tik su vienu smegenų vingiu, tokia konservatorių pragmatika bent daliai tų gerbėjų gali suformuoti antrą smegenų vingį, nes vaikų dėka net seneliai pradeda suprasti, kad konservatoriai – tai tik vilkai avies kailyje.
Todėl Radžvilas duodantis tuometinės komunistų partijos analogiją, tai daro ne šiaip sau, nes pati konservatorių partija nėra vieninga. O tai, kad Anūkas ne kartą suokė apie amžiną meilę Armonaitei, tai nieko nereiškia, nes ir santuokose iš reikalo irgi yra suokiama apie neaprėpiamą meilę.
Bet vistik vienu klausimu yra teisus X, sakydamas, kad dalis konservatorių išeidami iš partijos, kad ir į NS – šoktų į niekur. Dėl vienos priežasties – NS turi atranką. Ir tai daro ne šiaip sau. Nes, kai iš komunistų iš pradžių tik kai kas perbėgo į Sąjūdį, o vėliau – į konservatorius, tai vėliau likusių komunistų srautas į konservatorius dėl pragmatinių priežasčių padarė tokią situaciją, kurią dabar matome – tai pragmatinė partija. Todėl, jei NS nedarytų atrankos, tai galų gale ir iš NS liktų ta pati konservatorių partija, tik su kitu pavadinimu. Todėl tik keli konservatoriai iš NS turi šansų šokti ne į „niekur“.
Gal aš ir klystu, bet tokia mano nuomonė. Partija nėra vientisas organizmas, o tik asmenų grupė, veikianti išskirtinai asmeniniais interesais (kad ir kokie jie būtų). Būtent ta asmeninių interesų dauguma ir apsprendžia konkrečios partijos konkretų veidą.

Anonimiškas rašė...

Pridėsiu savo 2 grašius. Nereikia suprasti politikų kalbų pažodžiui. G.Landsbergis pernai rugpjūtį sakė, kad jo partijos ir Laisvės p. pamatinės vertybės sutampa? Juk rinkimai, ir apie antrą turą štabai galvoja. Visi kalba guminėmis klišėmis, o po rinkimų kaip reikia taip ištempia. Vertybės, o kokios? GL visada gali pasakyti, kad turėjo galvoje ekonomiką, inovacijas ir t.t. ir bus teisus.

Ir dar visiška nesąmonė, kad GL pažiūros skiriasi nuo daugumos partiečių ar kad jie baisiai nelaimingi. Šiuo metu jo palaikymas vos ne absoliutus, bet po laimėtų rinkimų tai nekeista - niekas nenori nieko gadinti.

Anonimiškas rašė...

Nuo 2015 metų konservatorių partija kito smarkiai - čia ir perbegėliai iš lib sąjūdžio, ir daugybė naujų kuriuos pritraukė Gabr.Landsbergis ir Šimonytė. Degutienės konservatoriai eina ilsėtis, o į jų vietą ateina nauji, daug liberalisni, matę pasaulio ir ne davatkos. Keičiasi žmonės, keičiasi ir partijos.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nežiniuk, sutikčiau - bet tik iš dalies. Taip, ciniško pragmatizmo ten sočiai, ir taip, tikiu, kad daug kam "dzin" bet kokios vertybės - kad tik valdžią gautų. Vis dėlto, vis tiek negaliu pritarti minčiai, kad "asvabadyteliai" gali "šokdinti" Anūko Konpartiją. Pirmiausia, Anūkas savo vertybines nuostatas deklaravo dar tada, kai jokios "asvabadytelių" partijos apskritai nebuvo, tad jis savo noru "šoka". Ir nereiktų nuvertinti "svorio" - jei "asvabadytelių" idėjos "konservatnykams" nebūtų priimtinos, purvasklaida su "protknisiais" jas kartu su jų autoriais mikliai su š... sumaltų (ir net labai stengtis nereiktų). Jei "konservatnykai" palaiko "ura - dajoš homunizm!" politiką, tai dėl to, kad PATYS nusprendė palaikyti, o ne dėl to, kad juos gauja neomarksizmo fanatikų "pašokdino".

item