Robertas Grigas. Rezistento pastaba apie „naudą Rusijai“

Esu iš tų žmonių, kurie nemėgsta Rusijos – ir dėl asmeninių neigiamų patirčių, ir dėl Lietuvos istorinės patirties. Ne konkrečių rusų tautyb...

Esu iš tų žmonių, kurie nemėgsta Rusijos – ir dėl asmeninių neigiamų patirčių, ir dėl Lietuvos istorinės patirties. Ne konkrečių rusų tautybės žmonių nemėgstu, krikščionis neturėtų to sau leisti. Bet tos valstybės visumos su vyraujančiais agresijos, šovinizmo bruožais – nemėgstu. 

Aršesni kritikai pavadina mane „rusofobu“, nors savęs tokiu nelaikau. Manau, kad iš objektyvios tikrovės darau pagrįstas išvadas.

Tačiau, ką matau dabarties mūsų politikų ir masinės žiniasklaidos veikloje – bijau, kad gali duoti naudos ne Lietuvai, o informacinio karo „troliams“. Bet kokia kritika negerovėms, bet kokia diskusija dėl kontraversiškų reiškinių šiandien Lietuvoje tuoj pat siejama su „tarnavimu“ Rusijos, Maskvos, Putino interesams. Nors tai daro visai normalūs, patriotiški piliečiai, kuriems ne vis vien, kas vyksta valstybėje.

Kritikuoja kas nors karantino valdymo priemones – Rusijos ranka; pasisako krikščionys prieš visuomenės daugumai svetimą Stambulo konvenciją, agresyvų „gėjų programos“ brukimą į įstatymus – Rusijos ranka; dabar daug kam iš patriotų neramu dėl ministrės Evelinos Dobrovolskos siūlomos Vilniaus krašto polonizacijos, primenančios 1991 metų „autonomininkų“ veiklą – žiūriu Seimo narys prof. Kęstutis Masiulis atkerta susirūpinusiems, kad jų išreikštas protestas „naudingas Rusijai“, nes, esą kiršina lenkus ir lietuvius. 

Atrodo, kad viso mūsų, lietuvių, viešojo gyvenimo atskaitos taškas – Rusija, jos galimas poveikis, jos galima įtaka. Ne Lietuva centre, ne jos pačios gerovė ar jai naudingiausi sprendimai, o tai, „ar nepasinaudos Rusija“. 

Žinoma, kad ji nedraugiška mums valstybė, žinoma, kad, kur tik galės, sieks dalykus pakreipti savo naudai. Bet ar dėl to ji turi tapti tarsi ta „saule“, apie kurią nenoromis vis dar sukasi buvusių kolonijų egzistencija? Tai, nelyginant, lyg tikintysis savo mąstymui ir elgesiui atskaitos tašku imtų ne Dievo meilę, o velnią, jo pavojų ir blogį... 

Suprantu, informaciniame kare kažkaip reikia atrėminėti Rytų kaimyno išpuolius. Bet kai visur – kaip matome, netgi vidaus politikoje, Lietuvos partijų konkurencinėse kovose, rinkimuose – nuolat mušamasi „tarnavimo Rusijai“ vėzdu, jaučiu, kad ir geriems žmonėms tai ima kelti alergiją. Darosi neįtikinama. 

Ir Rusijos grėsmės įspėjimai gali nesuveikti, kai tikrai to reikės, kai bus realios grėsmės. Pagal tą pasaką apie piemenuką, kuris gąsdino kaimą šaukdamas „vilkas, vilkas“, o kai vilkas iš tiesų užpuolė, niekas šaukiančiu pagalbos nebetikėjo... 

Žodžiu, gal reiktų ir Lietuvos Respublikos kovai su Rusijos propaganda tam tikro solidumo ar subtilumo.



Susiję

Robertas Grigas 5277851374440459126

Rašyti komentarą

13 komentarų

Hm rašė...

„Ir Rusijos grėsmės įspėjimai gali nesuveikti, kai tikrai to reikės, kai bus realios grėsmės. Pagal tą pasaką apie piemenuką, kuris gąsdino kaimą šaukdamas „vilkas, vilkas“, o kai vilkas iš tiesų užpuolė, niekas šaukiančiu pagalbos nebetikėjo...“

Čia yra labai, labai gera pastaba. Rusijos kėslai nėra geri, ir būtent dėl to apie juos reikia kalbėti taupiai ir išmintingai, kad neatbuktų klausytojų dėmesys ir nenutiktų kaip toje pasakoje.

Anonimiškas rašė...

Puikus straipsnis, seniai tokio reikia, tik ar autoriaus mintis išgirs visi tie šaukiantys : vatnikai, putleriai,kremliniai...ar įsiklausys?

Anonimiškas rašė...

O galima būtų sužinoti tiksliau, tuos jos kėslus? Apart to kad puola, 30m. Mano manymu Rusijai jau mes įdomus tik tiek, kiek verta dėmesio nato bazė.

Anonimiškas rašė...

Jie jį įtraukė į kremliaus agentų sąrašą)))

Hm rašė...

Šventas naivume. Jie mūsų neužpuola su tikslu aneksuoti tik dėl to, kad bijo NATO. Jei manytų, kad gali tai padaryti be rizikos, darytų tai iš karto.

Kitaip tariant, tamstos komentaras labai gerai iliustruoja, kas nutinka klausančių galvose per daug dažnai ir neapgalvotai kartojant apie tą pavojų. Tiksliai kaip straipsnyje ir pasakyta.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Pagal tą pasaką apie piemenuką, kuris gąsdino kaimą šaukdamas „vilkas, vilkas“, o kai vilkas iš tiesų užpuolė, niekas šaukiančiu pagalbos nebetikėjo..." - mano akimis žiūrint, problema DAR gilesnė:
1. Tie rėkiantieji visuomenės kiršintojai gali žmones tiek užknisti, kad VIDAUS priešas jiems pasirodys blogesnis už IŠORINĮ (ypač grįžtant prie to, kad to realaus užpuolimo iš išorės žmonės nemato - o štai puolimas iš rėkiančiųjų pusės yra agresyvus ir nuolatinis);
2. Tie rėkiantieji sudaro įspūdį, kad Rusijos įtaka yra praktiškai visur esanti ir visagalė (ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje), tad dalis žmogelių gali nuspręsti tiesiog pasirinkti "stipresniąją pusę", nes taigi beviltiška priešintis prieš TOKIĄ galybę;
3. Agresyvus ideologinis puolimas derinyje su pareiškimais, kad kam nepartinka neomarksistinis marazmas, tam pakeliui su Rusija iš esmės atkartoja pačios Rusijos, apsimetančios "dorovės sergėtoja" (primenu, kad ji pirmauja pasaulyje tiek pagal skyrybų (https://worldpopulationreview.com/country-rankings/divorce-rates-by-country), tiek pagal abortų (https://worldpopulationreview.com/country-rankings/abortion-rates-by-country) skaičių), propagandą - ir kai žmogus gauna iš esmės TĄ PAČIĄ "informaciją" iš dviejų lyg ir PRIEŠIŠKŲ pusių, susidaro įspūdis, kad ji teisinga, tad jeigu esi už normalias vertybes, tai tikrai turi gręžtis į Rusiją.
O dar reiktų nepamiršti, kad tie patys "rėkiantieji" dešimtmečiais stengiasi (ir gana sėkmingai) su šaknimis išrauti patriotizmą, pakeisdami jį surogatiniu "pilietiškumu" ir ištikimybe Partijai (kas ne su mumis - tas liaudies prieš... oi, t.y. rusų agentas!").
Tautai ir valstybei žalingesnį "kokteiliuką" vargiai besugalvosi...

Hm rašė...

Visiškai pritariu.

Žemaitis rašė...

Ponas Pikc,100% labai teisingai

Anonimiškas rašė...

Tradicionalistai (NS Lietuvoje, Lenkijos valdanti partija) kelia alternatyvą: "federacinė mažumų Europa vs. tradicinė tėvynių Europa". Vatnikai (penktoji kolona ir amžiams įslaptinta šeštoji kolona) mato vienintelę alternatyvą "Rosieja arba geyropa". Įdomu, kad visų partijų leftistai (liberalai, socdemai, krikdemai) Europoje ir Lietuvoje mato tą pačią vienintelę "vatinę alternatyvą".

Yra ir dar vienas esminis klausimas, kada leftistai "žiūri per vatnikų akinius" - jiems sąžinės ir nuomonių Laisvė yra lygiai tiek pat nesvarbi, kaip ir Putino, Batkos, Kinijos režimams. ES net necypteltų, jei Navalnas būtų pasodintas už nepagarbą kokiems ingušams ar gėjams. Bet nekeista, kad ES nesiūlė teisti Navalno už karo prieš Gruziją ir Ukrainą kurstymą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Yra dar vienas dalykas, kurį praleidau: ta šutvė dešimtmečiais transliuoja žinutę "valstibia - taj MIAS!" - ir tikrai nemažai žmonių ja patikėjo. O tai reiškia, kad jų nusivylimas ar priešiškumas VALDŽIOS atžvilgiu net nesąmoningai tampa nusivylimu ir priešiškumu VALSTYBĖS atžvilgiu. Tai yra dar viena "konservatnykais" žmonių vadinamos šutvės "dovanėlė", kuri yra LABAI pavojinga.

Hm rašė...

Irgi skaudi teisybė. Tam tikri žmonės dažnokai kartoja „aš ne prieš Lietuvą, o tik prieš jos valdžią“, bet paprastų žmonių galvose tas skirtumas, deja, kartais gali ir išsitrinti.

Unknown rašė...

Labai tiksliai pastebėta. Kaip elgtis normaliems, patriotiškiems piliečiams, kuriems ne vis vien kas vyksta šiandiena valstybėje. Gal neaukokime visko, vardan vienos partijos tikslų. Juolab, kad tautos interesams ji neatstovauja. Vadinasi laikina nauda.

x rašė...

O kaip kitose šalyse elgiasi? Tiesiog per rinkimus ateina ir balsuoja už normalius patriotiškus kandidatus. O ne guli ant sofos, maukia iš pašalpų nusipirktą bambalinį ir peza apie neomarksistus ar sorošą. O jei ir ateina balsuot, tai renka pagal subinę, kokį gražulį.

item