Vytautas Sinica. 5 punktai apie Rakutį, Tapiną ir Holokaustą

1) Holokausto aukų atminimo dieną Seimo istorinės atminties komisijos pirmininkas istorikas profesorius Valdas Rakutis parašė tiek dalykiniu...

1) Holokausto aukų atminimo dieną Seimo istorinės atminties komisijos pirmininkas istorikas profesorius Valdas Rakutis parašė tiek dalykiniu, tiek pilietiniu požiūriu aukšto lygio straipsnį, ne tik apmąstantį Holokausto atminties problemą Lietuvoje, bet ir kviečiantį ieškoti jo priežasčių supratimo. Ir prasidėjo. 

2) Ideologinė Lietuvos sąžinė - Andrius Tapinas - parašė pasibaisėjimą-pasmerkimą Rakučio straipsniu, nes tokią dieną, trumpai tariant, reikia ne galvoti ir jau tikrai ne leistis į niuansus, o tiesiog atgailauti. Užsiminimas apie tai, kad Holokauste dalyvavo ir patys žydai (judenratai - plačiai žinomas faktas), o lietuvius į jį įtraukti labai padėjo dalies žydų kolaboravimo su SSRS patirtis (ką mini iš esmės visi amžininkai) Tapino ir pasekėjų suprastas kaip Holokausto menkinimas. 

3) Rakučio partiečiai jau pradėjo viešus atsiprašymus ir atsižadėjimus, nors objektyviai žiūrint, Rakučio tekste nėra visiškai nieko, nuo ko sąžiningas istorikas (ar tiesiog pilietis) turėtų atsižadėti. Tikrai nenustebčiau, jeigu būtų nusirista ir iki kokių nuobaudų profesoriui svarstymo, spaudimo patraukti jį iš pareigų. Veikėjai kaip Haroldas Mackevičius ar Paulius Gritėnas tą jau viešai siūlo. Gabrielius Landsbergis skelbia atgailas ir Rakutį vadina neadekvačiu. O Zingeris net pasitraukia iš Seimo istorinės atminties komisijos (kur šiaip skleidė intrigas ir sąmokslo teorijas prieš partizanus Vanagą, Daumantą ir kitus, tad ne praradimas). Matom, kaip vienas Tapinas Lietuvoje sukuria didesnį spaudimą bestuburiams politikams negu 700 kultūros atstovų. Nors ne tik jis - peržengdamas visus diplomatinius įgaliojimus, pasmerkimus politikui išsako ir JAV ambasadorius Lietuvoje. 

4) Valdas Rakutis, nors yra suliberalėjusioje partijoje, yra vienas sąžiningiausių ir solidžiausių karą ir rezistenciją tyrinėjančių istorikų Lietuvoje. Maža jam lygių šioje srityje specialistų, jau nekalbant apie    Seimo narius. O tuo įsitikinti labai gerai galite pasižiūrėję šią puikią ir išsamią vos mėnesio senumo laidą apie istorinę atmintį, propagandines grėsmes ir visus susijusius iššūkius su Valdu Rakučiu. 

5) kai tokie pasisakymai kaip Rakučio tampa neva Holokausto neigimu ar net antisemitizmu, supranti, kad šie žodžiai praradę bet kokią reikšmę ir vertę. O tai savaime praradimas tiesos ieškančiai visuomenei. 



Susiję

Vytautas Sinica 2080898267013904558
item