Kodėl Trumpas blokavo COVID-19 pagalbos priemonių paketą?

Vaizdo įraše, kuris „Twitter“ platformoje žiūrėtas daugiau nei 11 milijonų kartų, prezidentas Donaldas Trumpas pabrėžė pagalbos užsienio vyr...


Vaizdo įraše, kuris „Twitter“ platformoje žiūrėtas daugiau nei 11 milijonų kartų, prezidentas Donaldas Trumpas pabrėžė pagalbos užsienio vyriausybėms sąrašą, kuris, jo teigimu, yra naujame COVID-19 skatinamųjų priemonių įstatymo projekte, Kongreso patvirtintame gruodžio 21 d.

Trumpas teigė, kad jame numatyta:

  • 85,5 mln dolerių pagalba Kambodžai;
  • 134 mln – Mianmarui
  • 1,3 milijardo – Egiptui ir Egipto kariuomenei;
  • 25 mln – demokratijos ir lyčių lygybės programoms Pakistane;
  • 505 mln – Belizui, Kosta Rikai, Salvadorui, Gvatemalai, Hondūrui, Nikaragvai ir Panamai.

Plačiai išplatintame „Facebook“ įraše taip pat teigiama, kad COVID-19 pagalbos biudžeto projekte numatoma pagalba užsienio vyriausybėms.

„Kongresas rado daug pinigų užsienio šalims, lobistams ir užsienio interesams, tuo pačiu nusiuntęs minimumą Amerikos žmonėms, kuriems to reikia. Tai nebuvo jų kaltė; tai buvo Kinijos kaltė“, - sakė D.Trumpas. Kai kurie Kongreso nariai taip pat pasisakė prieš pagalbą.

Respublikonas, atstovas Thomas Massie rašo: „Spėju, kad tą dieną, kai žlugs mūsų šalies finansai, mes vis tiek finansuosime „lyčių lygybės programas Pakistane [...] Šio vakaro COVID pagalbos projekte minėtoms programoms pridedama ne mažiau kaip 10 milijonų dolerių.“

Ar tai tiesa?

Tiesą sakant, šios dotacijos yra atskirame bendrųjų išlaidų projekte, o ne COVID-19 pagalbos projekte, tačiau jie buvo priimti tuo pačiu metu.

 

Prezidentas pareiškė, kad jis prašo Kongreso „atsiųskite man tinkamą paketo projektą, priešingu atveju kita administracija turės pristatyti COVID pagalbos paketą ir galbūt ta administracija būsiu aš, ir mes tai padarysime“. 

„Demokratai žiauriai blokavo COVID pagalbos įstatymus, siekdami įgyvendinti savo kraštutinių kairiųjų darbotvarkę ir paveikti rinkimus. Tada prieš keletą mėnesių Kongresas pradėjo derybas dėl naujo paketo, kad skubiai gautų reikalingą pagalbą Amerikos žmonėms. Tai užtruko amžinybę. Tačiau projektas, kurį jie dabar planuoja siųsti atgal ant mano stalo, skiriasi nuo to, ko tikėtasi. Tai tikra gėda“, - teigė prezidentas.

Vaizdo įraše D.Trumpas tarp kitų dalykų nurodė pagalbą užsienio vyriausybėms ir teigė, kad tai yra COVID-19 pagalbos priemonių projekte. Tačiau, kaip skelbia „Politifact“, į pagalbos projektą COVID-19 nebuvo įtraukta pagalba užsienio vyriausybėms; tie punktai buvo perduodami tuo pačiu metu, bet kaip atskiro bendrojo išlaidų projekto dalis.

 „Politifact“ straipsnis tikrino „Facebook“ įrašą, kuriame teigiama, kad COVID-19 skatinamajame projekte buvo pagalba užsienio vyriausybėms.

„Šis pranešimas susieja 900 milijardų JAV dolerių vertės COVID-19 pagalbos projekto nuostatas su atskirais, 1,4 trilijono JAV dolerių vertės išlaidų projektais. Abu jie buvo platesnio 2,3 trln. USD paketo, kurį patvirtinto Kongresas, dalis“, - paaiškino „Politifact“.

Respublikonas Chipas Roy`us rašo: „Nei pritarsiu korumpuotam teisėkūros procesui, nei sutiksiu priimti įstatymus, kurie aktyviai kenkia mūsų tautai. Šis išlaidų projektas buvo gėda, kurią sukėlė įstatymų pažeidimai.“

 

„Fee.org“ paaiškino, kad Kongresas „balsavo dėl daugelio trilijonų dolerių vertės vyriausybės finansavimo paketo, į kurį būtų įtraukta 900 mlrd. Pasak tos svetainės, patvirtintas paketas yra „kelios sąskaitos, susietos į vieną“. Užsienio pagalba, įskaitant lyčių lygybės programas Pakistane, yra „gynybos sąskaitos dalis, esanti 1,4 trln. dolerių visuminiame kapitale, kuris buvo susietas su COVID pagalbos sąskaita“, pranešė Fee.org. Kadangi sąskaitos buvo sujungtos, pranešė svetainė: „JAV senatoriai negalėjo balsuoti už COVID lengvatas, nebalsuodami už lyčių lygybės programas Pakistane, 35 milijonus dolerių už susilaikymo programas ir mokesčių pakeitimus lenktynių arklių savininkams“.

„Fee.org“ paaiškina, kad tai gali būti „logrolling“ kitaip sakant „paslaugų mainai“, kai žmonės balsuoja už paketą, nes jame yra daiktų, „naudingų jų ypatingiems interesams“, pavyzdys.

„Senatas priėmė didžiulį metų pabaigos įstatymą, kuris sujungė 900 milijardų JAV dolerių pandemijos pasekmėms spręsti ir 1,4 trilijono dolerių federalinėms agentūroms finansuoti 2021 metų fiskaliniu laikotarpiu“, - pranešė „Bloomberg“. 

„Fox News“ pažymėjo: „Kongresui skubant priimti pirmadienio vakarą savo leidimus dėl metų pabaigos ir koronaviruso stimulo sąskaitą vienu ypu, daugelis prieštaravo procesui, kuris iš esmės susiejo svarbią pandemijos problemą su daugybe kitų prioritetų, kurių bendra suma siekė 2,3 trln. dolerių.“

Vaizdo įraše D.Trumpas teigė, kad šioje sąskaitoje yra daugiau nei 5000 puslapių ir „niekas Kongrese jo neperskaitė“ dėl dokumento ilgumo ir sudėtingumo. Tai vadinama COVID pagalbos sąskaita, tačiau ši sąskaita neturi nieko bendra su COVID“.

Jis teigė, kad „nepaisant visų švaistomų lėšų, 900 milijardų dolerių sunkiai dirbantiems mokesčių mokėtojams išdalinama išmokomis po vos 600 dolerių“. Jis teigė, kad sąskaita neduoda pakankamai pinigų mažoms įmonėms, ypač restoranams.

Teksaso respublikonas Chipas Roy`us socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Absurdas tai, ką Kongreso „vadovybė“ padarė šiame 5600 puslapių išlaidų projekte. Bet dar blogiau: Kongresas tai daro su jūsų pinigais kiekvienais metais. Dabar daugiau žmonių mato, kas vyksta už užuolaidos“.

Vaizdo įraše D. Trumpas teigė, kad projekte yra ne tik pagalba užsienio vyriausybėms. Jis paragino Kongresą padidinti 2 000 dolerių vertės išmoką amerikiečiams, nurodytą COVID-19 pagalbos sąskaitoje. „Prašau Kongreso pakeisti šį įstatymo projektą ir padidinti juokingai mažą 600 dolerių išmoką iki 2 000 dolerių arba 4 000 dolerių porai“, - sakė D. Trumpas. „Aš taip pat prašau Kongreso nedelsiant atsikratyti nereikalingų ir lėšas švaistančių šio teisės akto elementų“.

Demokratė, Atstovų rūmų pranešėja Nancy Pelosi sutinka su D. Trumpo pasiūlymu dėl 2 000 dolerių išmokos.

„Respublikonai ne kartą atsisakė pasakyti, kokios sumos prezidentas nori už tiesioginius patikrinimus. Pagaliau prezidentas sutiko su 2 000 dolerių - demokratai yra pasirengę šią savaitę vieningu sutarimu tam pritarti. Padarykime tai!“

Be to, tvirtino D. Trumpas, projekte buvo 40 milijonų dolerių Kenedžio centrui Vašingtone, „kuris net nėra atviras verslui“, ir pinigų Smithsoniano ir Nacionalinei dailės galerijai. „Šios patalpos taip pat iš esmės nėra atviros“, - sakė D. Trumpas.

Prezidentas taip pat teigė, kad į projektą buvo įtraukta milijonai dolerių už rifų žuvų valdymą, kovą už Azijos karpius ir geltonuodegių žuvų skaičiavimą Meksikos įlankoje. Jo teigimu, tai taip pat apima Federalinio tyrimų biuro statybų projektus.

D. Trumpas tvirtina, kad biudžeto projektas „leidžia išmokėti nelegalių imigrantų šeimoms po 1800  dolerių. Tai yra kur kas daugiau nei duodama amerikiečiams“.

Tačiau vėlgi D. Trumpas sumuoja visas išlaidas su COVID-19 pagalbos priemonių projektu, nes jie buvo priimti tuo pačiu metu.

iš anglų kalbos vertė Karolis Beinoravičius



Susiję

Pasaulis 1335858036784849210
item