Ar bus leista sunaikinti Pilaitės bendruomenės išpuoselėtą parką?

Gražinos Koolmeisterės nuotrauka  Pilaitės gyventojai prašo pagalbos padedant išsiaiškinti, kodėl nuo 1996 m. bendrijos „Saleks“ pajėgo...

Gražinos Koolmeisterės nuotrauka 
Pilaitės gyventojai prašo pagalbos padedant išsiaiškinti, kodėl nuo 1996 m. bendrijos „Saleks“ pajėgomis įkurtas ir iki dabar puoselėjamas 3,77 ha Nadruvos parkas buvo grąžintas savininkams. Vilniaus miesto savivaldybė pritarė landšafto architektės 1996 m. parengtam parko projektui ir pradėjo parko įteisinimo procedūrą. Tačiau nespėjo. Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) šią teritoriją priskyrė prie piliečiams atkuriamų teritorijų ir, parengus žemėtvarkos projektą, ją grąžino savininkams.

Prieš savaitę sklypo savininkai pareikalavo išmontuoti parke buvusią žaidimo aikštelę ir visuomenės aktyvistams pareiškė, kad artimiausiu laiku parką aptvers. Dar šiek tiek anksčiau buvo paskelbta, kad renkamos lėšos investiciniam projektui – gyvenamųjų namų statybai parke.

Bendrija „Saleks“ jau anksčiau patyrusi ne vieną savininkų spaudimą praėjo teismų maratoną ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetęs savininkų skundą pabrėžė, kad ši teritorija, kurioje įkurtas parkas, priklauso valstybės išperkamai žemei ir negali būti grąžinamas natūra.

Kadangi tai ne pirmas atvejis, kai savivaldybių planai susikerta su NŽT įsipareigojimais, kreipiausi raštu į Vyriausybę ir Aplinkos ministeriją, prašydamas Vyriausybės lygmenyje atlikti patikrą, kodėl nepaneigiant pirminių teritorijos planavimo dokumentų yra priimami kiti dokumentai ir taip visuomenės grupės yra supriešinamos. Aplinkos ministerijos prašiau išsiaiškinti, ar gali sklypo savininkai užsitverti tvorą prieš tai neatlyginę jau į parką investuotų lėšų, kurios, bendrijos „Saleks“ teigimu, sudaro 192 000 eurų.

Dėl susidariusių problemų kreipiausi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių, prašydamas šiuo klausimu skubaus tarpinstitucinio pasitarimo. Šį prašymą meras pavedė vicemerui Vytautui Mitalui ir tikėtina, kad vienas ar kitas sprendimas turėtų atsirasti artimiausiu laiku.

Vilniaus miesto bendrajame plane pažymėta, kad ši teritorija yra intensyvaus naudojimo želdynų zona.

Daug nerimo gyventojams keliantis klausimas, ar išliks puoselėtas parkas visuomenei, iškelia daug daugiau klausimų, kurie svarbūs institucijoms priimant vienus ar kitus sprendimus.

Vilniaus Pilaitės rajono gyventojai, „Pilaitės bendruomenė“ ir bendrija „Saleks“ birželio 19 d. 18 val. renkasi į Nadruvos parke (prie Bitėnų gatvės) vyksiantį renginį-akciją „Kas apgins Nadruvos parką“.




Susiję

Aplinkos apsauga 9064311586455562967

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

,,kodėl Nadruvos parkas buvo grąžintas savininkams'' - net juokas ima iš tokio naivaus klausimo.
Užpylė valdininkus pinigais ir grąžino - kas dar čia gali būti neiaškaus?
Bus daug daugiabučių, verslo centrai, SPA ir panašiai.

Anonimiškas rašė...

Ar bus leista sunaikinti Pilaitės bendruomenės išpuoselėtą parką?
Naivus retorinis klausimas. Jei kapitalistui reikės, tai bus leista. Istoriškai praktikoje patvirtinta tiesa.

Anonimiškas rašė...

Šventos Marijos Žemėje, kur tokia galybė giliai tikinčių katalikų, tokie negeri dalykai visiškai neįmanomi, kaip neįmanomi žemgrobystė, prichvatizacija ar neteisingumas. Niekuo nesirūpinkite, bet visuose reikaluose malda ir prašymu su padėka jūsų troškimai tesidaro žinomi Dievui. Todėl sakau jums: ko tik prašote melsdamiesi, tikėkite, kad gaunate, ir jūs turėsite.

Nežiniukas rašė...

Kažkam kyla klausimų, kodėl komunistų nusavinta žemė grąžinama savininkams?

Negi vienas iš 10 Dievo įsakymų - negeisk svetimo turto - jau nebegalioja?

Bandoma šiuo straipsniu praeiti emociniu, o ne proto lygmeniu.

Jei taip norima išlaikyti parką, kodėl tai bendruomenei šio parko nenusipirkus?

Anonimiškas rašė...

pirma, kas padarė žemė kilnojamu turtu? antra, jei taip padarė, tai kilnokite, palikite parką ramybėje

Anonymous rašė...

Kai galų gale radau liudijimų apie šį rašytoją dr. AJAYI, kaip daug kam padėjo susigrąžinti savo meilužius ir sugriautus namus, susisiekiau su juo per savo „WhatsApp“ numerį: +2347084887094, nes mano vaikinas, kurį aš labai myliu iš visos širdies ir jis myli. aš taip pat, bet staiga jis pasikeitė ir atsisuko į mane ir nekentė manęs su aistra be jokios priežasties, kad paliko namus ir vėliau išgirdau, kad jis gyvena su kita moterimi. Šis elgesys buvo labai keistas, tarsi juo būtų manipuliuojama, jis užblokavo mane nuo visas jo kontaktas socialinėje žiniasklaidoje ir aš negalėjau su juo bendrauti. Aš norėjau susigrąžinti savo vaikiną. Gyvenimas be mano vaikino man buvo tikra netvarka, nes aš jį labai myliu ir žinau, kad jis mane myli ir aš, ieškau pagalbos iš jo artimų draugų ir šeimos narių, bet man nesiseka sugrįžti. Norėjau dramatiškų pokyčių ir maniau, kad magija gali būti sprendimas. Aptaręs rezoliuciją su DR AJAYI, jis man suteikė vilties, kad jis atkurs mano santykius atgal, nes jis jau mane užmezgė. Jaučiausi įsitikinęs, kad jis iš tikrųjų privers mano vaikiną grįžti namo, ir jis padarė! Fantastiška, ką šis puikus rašybos rašytojas padarė man, jo pagalba yra neįkainojama! Nežinau, ką būčiau padaręs be DR AJAYI. DR AJAYI atlieka savo darbą taip gerai, kad yra organizuotas ir labai funkcionuojantis, manau, kad jis yra geriausias rašybos ratukas, į kurį galiu pasikliauti, kai kalbama apie bet kokius burtus. Esu labai dėkingas, kad jo burtai suveikė, jei jums reikia pagalbos, susisiekite jam el. paštu: [[email protected]] arba „WhatsApp“: +2347084887094. Užtikrinu, kad viskas pasikeis už jus.

item