Nacionalinio susivienijimo pareiškimas dėl vyresnio amžiaus asmenų diskriminacijos

Mindaugo Šernos nuotrauka  Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro - valstybės lygio ekstremaliosios situacijos  valstybės ope...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro - valstybės lygio ekstremaliosios situacijos  valstybės operacijų vadovo 2020-05-13 sprendime (dėl Covid-19 ligos) nuspręsta: <Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigas, restoranus, kavines, barus, naktinius klubus ir kitas pasilinksminimo vietas<...> prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą, lankytojams gerai matomoje vietoje, pateikti informaciją:>, kad <...viešojo maitinimo įstaigose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės  asmenims (vyresnio nei 60 m. amžiaus asmenims ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis...>.  

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsnis skelbia, jog <įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs. Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu>. Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 14 straipsnis taip pat nustato, kad  < [naudojimasis] Konvencijos  pripažintomis  teisėmis  ir laisvėmis turi  būti  garantuojamas  be jokios diskriminacijos dėl lyties, rasės,  odos spalvos,  kalbos,  religijos,  politinių  ir kitokių   įsitikinimų,   nacionalinės   ar   socialinės   kilmės, priklausymo  tautinei  mažumai,  nuosavybės,  gimimo  ar  kitokio statuso>.

Atkreipiame dėmesį, kad vyresnio amžiaus piliečiai, kaip ir bet kurie kiti asmenys, turi konstitucinę teisę laisvai pasirinkti darbą, teisę dalyvauti šalies visuomeniniame gyvenime ir naudotis socialine aplinka. Draudimai jiems naudotis vienodomis teisėmis su kitais piliečiais negali būti dangstomi rizika jų pačių sveikatai – jei ir kyla tokia rizika, tai ją kelia atitinkama aplinka, o ne patys vyresniojo amžiaus žmonės. 

Vyresniojo amžiaus žmonių informavimas apie jiems kylančias rizikas negali būti tapatinamas su draudimais jiems lankytis viešojo maitinimo įstaigose arba dėstyti švietimo ir aukštojo mokslo įstaigose. Prisidengiant tariama vyresniojo amžiaus žmonių sveikatos apsauga, tuo iš esmės įteisinama atvira žmonių diskriminacija dėl amžiaus, kuri prieštarauja pamatinėms žmogaus teisėms ir laisvėms. Netoleruotina piliečių pastebėta tendencija, jog karantino apribojimų laikymąsi vertinantys pareigūnai sistemingai nekreipia dėmesio į tai, rekomendacijas ar draudimus vyresnio amžiaus asmenims iškabina valstybės įstaigos ir verslo subjektai.

Paskelbęs, jog sieks užtikrinti teisingumą visuomenėje ir lygias piliečių galimybes prieš įstatymus, „Nacionalinis susivienijimas“ reikalauja nedelsiant iš teisės aktų ir institucijų praktikos panaikinti visas vyresniojo amžiaus piliečius diskriminuojančias nuostatas. Institucijos ir įmonės, kurios Sveikatos apsaugos ministro rekomendacijas savavališkai iškreipė, paversdamos jas „draudimais“, grubiai pažeidžia žmogaus teises. Tokiems pažeidimams turi būti teikiamas išskirtinis kontrolės institucijų dėmesys, pažeidėjai – griežtai baudžiami, o visuomenė – kuo plačiau informuojama apie tokių draudimų neteisėtumą.

Taip pat reikalaujame, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba aktyviau vykdytų stebėseną ir kontrolę, užtikrintų konstitucinę visų piliečių lygybę prieš įstatymą.

Nacionalinio susivienijimo valdyba


Susiję

Nacionalinis susivienijimas 7281002398366257469

Rašyti komentarą

40 komentarų

Anonimiškas rašė...

Tai alkoholio ir tabako gaminiai parduodami nuo tam tikro amžiaus. Ar naujoji partija mano, kad tai yra diskriminacija pagal amžių?

Anonimiškas rašė...

Rusiškų trąšų uostymas kaip niekas kitas skatina smegenų neuronų nykimą.

Anonimiškas rašė...

Labai gerai parengtas pareiškimas. Faktiškai, tai yra draudimas, pakištas po žodžiu „rekomendacija“. Kada bus privalomai dedamos apykojės? Nenustebčiau.

Tai Lygių Galimybių kontora jau patapo "gera" ? rašė...

http://www.propatria.lt/2019/03/tautos-forumo-pareiskimas-del-lygiu.html

Anonimiškas rašė...

"Rusiškų trąšų uostymas kaip niekas kitas skatina smegenų neuronų nykimą. "
Įsikandai tas rusiškas trąšas, o nematai tų, kas iš tikro kolaboruoja su Putinu. Bėdinas tu, neturi daugiau argumentų.

Anonimiškas rašė...

O kaip dėl rusiškos (tuo pačiu neišvengiamai ir Astravo AE) elektros pardavinėjimo Lietuvoje? Ji geresnė už rusiškas trąšas? O rusiška vodka?

Pikc Kažinkavičius rašė...

O kurioje pareiškimo vietoje tai sakoma? Ar reikalavimas, kad kokia nors kontora atliktų jai PRIKLAUSANTĮ darbą, kažkokiu būdu išreiškia teigiamą požiūrį į ją?

Anonimiškas rašė...

Nesąmoningas pareiškimas kaip ir visi ankstesni. Ar ten kokie infiltruoti priešai tuos pareiškimus rašo?

Anonymous rašė...

Niekada nežinojau, kad kada nors rašysiu šį liudijimą, bet mano širdis yra tokia kupina džiaugsmo, kad nusprendžiau ja pasidalyti. Esu teisininkė, gyvenu Vilniuje ir man 30 metų. Aš draugavau su savo draugu nuo 20 metų, mūsų santykiai visada buvo nuostabūs. Mano tėvai jam labai patiko ir jie tikisi, kad kada nors susituokime, nes santykiai buvo tokie ilgi. Neseniai pradėjau pastebėti, kad kai tik iškelsiu vedybų klausimą, jis tiesiog užsidegs ir pasakys, kad nėra pasirengęs, nepaisant to, kad mes kartu buvome 10 metų, mano vaikinas turėjo labai gerai mokamą darbą, todėl pinigai nebuvo ' problema, ir jis buvo 35 metų amžiaus. Kai paklausiu jo, kodėl jis nenori susituokti, jis toliau sakys, kad nėra tam pasirengęs, kad jei surasiu ką nors pasiruošusį, turėčiau su juo susituokti, jo žodžiai mane tikrai nubloškė, kelias dienas buvau ašarose. namie. Tada vieną dieną aš sutikau daktarą Ajayi ir papasakojau jam apie savo problemą. Jis man pasakė, kad kažkas mano vaikinui prakeikė, kad ne vedė. Dr Ažajus man pasakė, ką darysiu, jis pasakė, kad padarys keletą burtų, ir po kelių dienų nustebsiu. Aš padariau visus reikalingus dalykus, kurių jis paprašė. Po kelių dienų mano didžiausia staigmena mano vaikinas pasiūlė man surengti netikėtumo vakarėlį, o kitą dieną mes vedėme teismo vestuves kartu su tėvais ir draugais. Aš buvau toks pilnas iki ašarų ir širdis buvo tokia džiaugsminga. Ačiū dr. Ajayi. Aš rekomenduoju gydytojui Ajayi bet kokio pobūdžio rašybą, susisiekite su jo „Viber“ ar „WhatsApp“ numeriu: +2347084887094 arba el. Paštu: [email protected]

Anonimiškas rašė...

Audra vandens stiklinėje. Nebūtų kitų problemų. O tie "varžo mano laisvę" nusišneka. Nebijai susirgti pats, bet gal jau nešiojiesi virusą ir užkrėsi kitą. Bet tokie "oželytės" vandenį drumsčia kaip pasamdyti. Gaila, kad NS irgi užkibo.

Anonimiškas rašė...

Austrija buvo pirmoji ES, kur buvo uždarytos mokyklos ir vaikų darželiai. O argumentas - "kad galimai užsikrėtę vaikai, kuriems sunku laikytis atstumo, neparneštų viruso savo vyresnio amžiaus seneliams". Ir dėl to niekas nekėlė protestų. Beje, Austrija geriausiai su ta pandemija ir tvarkosi.
Lietuviai lietuviai, graudu į jus žiūrėti. Tai pasipūtę ne vietoj, tai nugaras sulenkę ne prieš tą, tai laisvę matot taip, kaip nereikia. Kada jūs subręsit ir iš tikrųjų tapsit laisvais?

Už Laisvę! Rudeni balsuojam: rašė...

https://www.laisvespartija.lt/

Anonimiškas rašė...

Testas testas testas

Kontora DIRBA :) rašė...

Kontrolierė: už grožio paslaugas moterys ir vyrai vis dar moka skirtingai

Anonimiškas rašė...

Dauguma Pro Patrijos komentarų rodo, kad Lietuvos inteligentija šį kartą stabdžiu naujajai tvarkai nebebus ir į sibirus gabenti nebereikės. Užteks vyresnius atskirti, kad, neduok dieve, išminties neskleistų ir jaunatviško entuziazmo negesintų. Pirmieji testai lengvai praėjo, o toliau - senas geras metodas "žingsnis po žingsnio".

Henrikas Miuleris rašė...

Nesijaudinkite ir nebijokite, panašu į tai, kad Lietuva kozirių dar turi. Tik iš praeities išmintis ir stiprybė semiasi, šis metodas yra dar senesnis už Jūsų minimą.

Anonimiškas rašė...

Tikėsimės, kitaip būtų ne pagal Dievo dėsnius.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Čia, kiek suprantu, truputį kita situacija - rekomendacija interpretuojama ir įgyvendinama kaip draudimas. Gaila, Pro Patria neįsidėjo labai informatyvios nuotraukos prie šito teksto - https://kaunoforumas.files.wordpress.com/2020/05/skelbimas-draudziantis-garbaus-amziaus-zmonems-uzeiti-i-imones-vidu-ir-84299497.jpg?w=402&h=225&crop=1

Unknown rašė...

Aš džiaugiuosi šiandien galėdamas pasidalyti savo liudijimu su pasauliu. Niekada neįsivaizduoju savęs tai darantis, tačiau esu kupinas džiaugsmo ir noriu, kad kiti turėtų savo pagalbą. Aš esu biuro sekretorė pagal profesiją, turiu du vaikus su vyru. Mano vyras paliko mane ir mūsų vaikus be jokio paaiškinimo. Jis tiesiog paliko namą, o aš girdėjau, kad jis mato kitą moterį. Išbandžiau visas įmanomas priemones, kad grąžintum jį namo, tačiau jis elgėsi keistai manęs atžvilgiu ir netgi apleido vaikus. Aš buvau nusivylęs ir nuniokotas, ieškojau pagalbos iš įvairių pusių, kol pamačiau pranešimą apie dr. Ajayi rašybos keitiklį. Kreipiausi į rašytoją, kuris man pasakė, ką daryti. Jis patikino mane, kad jis ištars rašybą ir viskas bus gerai per tris dienas, tačiau buvau skeptiškas ir išsakiau keletą minčių, kol galiausiai vėl susisiekiau su juo, mes kartu ėjome į procesą ir nustebau, kad rašyba suveikė, o mano vyras grįžo namo ir atsiklaupė, kad maldautų atleidimo, bet pirmasis buvo jo netikėtas skambutis, nes mes nesikalbėjome apie 6 mėnesius. Dr. Ajayi yra iš tikrųjų jo žodžių žmogus, jei turite problemų dėl savo santykių ar bet kurio gyvenimo aspekto, susisiekite su rašytoju dr. Ajayi dėl ilgalaikio sprendimo. El. Paštas: [email protected] numeris: +2347084887094

Anonimiškas rašė...

Už Laisvę! Rudeni balsuojam:
2020-05-23 11:21

Atsidariau pirmą kartą, peržvelgiau: NE, NE, NE.

Anonimiškas rašė...

Iz 44,6
6 Bet Viešpats, Izraelio karalius, jo atpirkėjas, kareivijų Viešpats, sako: “Aš esu pirmasis ir paskutinysis, be manęs nėra kito dievo.

Nežiniukas rašė...

Toks NS pareiškimas jau pradeda man sakyti, kad nuo žavėjimosi jais stadijos gal jau po truputį reikia pereiti prie jų kritinio vertinimo stadijos:

Visą laiką džiaugiausi, kad jiems rūpi ne forma, bet turinys. Dabartinis jų pareiškimas - tai pigaus žinomumo vaikymasis, šiuo atveju formą iškeliant aukščiau turinio: arba NS apsimeta, arba iš tikrųjų nesupranta, kad rekomendacija nesilankyti viešose vietose senoliams yra sąlygota rūpesčio jais (nes jiems užsikrėtus kinų gripu ligos eiga yra sunkesnė nei jaunesniems), o ne jų "senių" menkesne verte.

Jei taip ir toliau, tai tik bus ženklas, kad nėra norima dirbti sunkiai ir lėtai susikrauti politinį kapitalą kaip rimtų politikų, o tiesiog norima tą politinį procesą paspartinti pigiais triukais.

Taigi rūpestį tikromis Lietuvos problemomis po truputį norima pakeisti susirūpinimu dirbtinėmis Lietuvos problemėlėmis.

Anonimiškas rašė...

žavėjimasis??? kuo???

x rašė...

Stebuklų Lietuvos rinkimuose nebūna. Nori gauti balsų - turi pataikauti pensininkams, o dar geriau laižyti jiems batus. Nes jie - absoliuti rinkėjų dauguma iki šiol stabiliai rinkdavusi į valdžią debilus. Naisių kolūkiečiai dosniai dalina skolintus pinigus senoliams klampindami šalį į skolas ir sukeldami infliaciją, bet ko tik dėl balsų nepadarysi. Tad tokie NS pareiškimai neturėtų stebinti, išgirsim dar ne vieną panašų.

negyvas rašė...

Kokia čia dar diskriminacija kažką rekomenduoti ir vyresnius saugot. Kažkoks durnių laivas. Nepradėkit kaip homikai prieš sveiką protą kovot. Virusas pagrinde nusineša vyresnių žmonių gyvybes ir tai yra faktas. Tad vyresni žmones turėtų būti namiškių pasaugoti ir patys pasisaugoti kol išras vakciną ir/ar susiformuos kolektyvinis imunitetas, o kol kas rekomendacijos ir senjorų valandos parduotuvėse.

Anonimiškas rašė...

x 2020-05-24 21:43

1) "Nes jie - absoliuti rinkėjų dauguma iki šiol stabiliai rinkdavusi į valdžią debilus" - čia apie savo balsavimą? o jaunimas balsuoja išmintingai: už žolę ir išangės džiaugsmus? 2) jei koks vienas iš susivienijimo ir pateks į Seimą, tai tik šv mergelės dėka: giliai nuoširdžiai religingas susivienijimas gali tikėtis stebuklo! 3) tai už ką balsuoti, jei nėra visiškai už ką balsuoti?

Anonimiškas rašė...

ne vyresnių, o sergančių sunkiomis ligomis, diabetu, vėžiu ir pan. gyvybes nusineša, t.y. tų, kurių gyvybė, deja, iki koronos jau vos laikėsi ant plauko; kitas dalykas yra tas, kad atskiro 60 mečio žmogaus gyvybė nėra valstiečių privati nuosavybė, kaip kad buvo su baudžiauninko gyvybe prie rosijos caro (buvo ir prie sovietų laikai, kai kolchoznikai neturėjo pasų ir negalėjo niekur pajudėti iš savo kaimo)

x rašė...

Turim tokį paradoksą, kai valdžioje esantis draudėjų talibanas atvirai tyčiojasi iš jaunimo, žinodamas kad niekuo nerizikuoja ir kad vis tiek nė vieno balso iš jaunimo negaus. Tai gali sau leisti drausti alų iki 20m., kišti į kalėjimus už žolės parūkymą (ne pardavimą!), pasiųsti medicinos rezidentus ant ... į užsienį. Tokią durną valdžią tik LT ir pamatysi.
2) šv. Mergelė čia tikrai nepadės.
3) kad nėra ką rinkti su tuo nepasiginčysi. Bet net jei ir būtų, vis tiek išrinktų kokį pūką ar gražulį.

Anonimiškas rašė...

kiekviena valdžia, kiekviena nauja partijėlė yra kažkieno projektas, tai kieno projektas? kam naudingas, pvz., emigracijos nemažėjimas (tautos naikinimas?), atvežtiniai darbininkai (iš kur?) ir t.t.?

Anonimiškas rašė...

Man patiko toks pasakymas nemasinėse informavimo priemonėse tada, kai buvo pradėta nešioti kaukes: "šiuo metu labai patogu daryti idiotų apskaitą". Labai panašu, kad išsilavinimas nesuteikia kritinio mąstymo, jis turi būti įgimtas.

Anonimiškas rašė...

Jei taip tikrai manoma, tai panašu, jog Ns viršūnei susisuko galvelė. Bet jei tai tik triukas būsimiems rinkimams, tai dar galiu užmerkti akis, nors ir nesinori.

Anonimiškas rašė...

Bus diena, kai duos komandą iš TV ir visi sutartinai supyks už tai, kad rūšiuojama populiacija.

Anonimiškas rašė...

ne populiacija, o gyventojai

Anonimiškas rašė...

Tame ir bėda, kad stumiama prie to, kad būsime tik populiacija.

Anonimiškas rašė...

šokyruojančio suicydinio hospyso papjuleišn

Anonimiškas rašė...

Kritiniam mąstymui reikia proto, išsilavinimas, deja, proto nesuteikė dar nei vienam Žemės rutulyje (tik žinių).

dalyvis rašė...

Ar tikrai pasireikštų "įgimtas' kritinis mąstymas/protas, jei augtumėte ne socialinėje erdvėje su neaprėpiamu siekiamumu į informaciją, o vienas nuošaliame urve, žvėrių karalystėje?

Anonimiškas rašė...

Įgimtas kritinis mąstymas buvo pas dalį žmonių visada, nuo pačių, pačių, pačių seniausių laikų. Tai ne Sokrato išradimas.

x rašė...

kiekviena nauja partijėlė dažniausiai vis naujo fiureriuko projektėlis. Šiemet tokių bus gausu kaip niekad.
Del emigracijos kažin ar mūsų valdantiesiems galvą skauda, veikiau priešingai . Emigravę pilieciai - tai mažiau mašinų keliuose, mažiau žmonių prekybos centre. Tegul emigruoja dar bent milijojas. Atvežtiniai darbininkai puiku, ukrainietis už privataus namo kiemo tvarkymą paprašys dukart mažiau.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nežiniuk, čia gal problema ta, kad kai kurios "Institucijos ir įmonės [...] Sveikatos apsaugos ministro rekomendacijas savavališkai iškreipė, paversdamos jas „draudimais“". Vėlgi, tas "nerekomenduojama" irgi gali būti skirtingai "apiforminamas". Aišku, kad silpnos sveikatos žmonėms pavojinga eiti į didesnių susibūrimų vietas - bet gi gali būti atvejų, kad žmogui nėra kitos išeities ir reikia nueiti iki tos parduotuvės maisto nusipirkti, ir plakatai su "tau čia nerekomenduojama (ar net draudžiama) užeiti" tikrai smagiai nenuteikia. Kažin, ar tokioje situacijoje žmogus apsidžiaugs, kad juo rūpinamasi.
Ir šiaip, NS čia ne unikalūs - pvz. https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vytautas-sinkevicius-apie-ribojimus-vyresnio-amziaus-zmonems-pasakyciau-dar-griezciau-nei-girnius.d?id=84309921

item