Vytautas Radžvilas. Socialinius klausimus išspręsti galima tik būnant valstybės šeimininkais

Mindaugo Šernos nuotrauka   Užsienio žiniasklaidoje paskelbta žinia, kurios pasirodymo Lietuvos sisteminėje žiniasklaidoje tikėtis būtų...

Mindaugo Šernos nuotrauka  
Užsienio žiniasklaidoje paskelbta žinia, kurios pasirodymo Lietuvos sisteminėje žiniasklaidoje tikėtis būtų naivu. Kolonijinėse šalyse nuo jų gyventojų turi būti slepiama viskas, kas nors kiek primintų, jog galima būti tikra valstybe. 

Žinia trumpa ir aiški. Siekiantis sukaupti daugiau lėšų kovai su epidemija V. Orbanas papildomai apmokestino šalyje veikiančius bankus ir tarptautinius prekybos tinklus. Vengrija – atvira šalis užsienio kapitalo investicijoms, jas ši valstybė skatina. Bet ir reikalauja sąžiningiau dalintis gaunamais pelnais. Čia užsienio bankai ir korporacijos moka ne simbolinius, o tikrus mokesčius. Štai kodėl Vengrija tapo šalimi, galinčia vykdyti plačias socialines programas, didinti pensijas ir vaiko išmokas, net veiksmingai stabdyti demografinį nuosmukį. 

Taip yra todėl, kad V. Orbanas ir jo bendražygiai suvokia, kad vengrai yra tauta, o jie patys privalo atstovauti savo tautai ir tvirtai ginti jos sukurtos valstybės interesus. Būtent tai yra didžioji V. Orbano „nuodėmė” ir būtent dėl šios priežasties jo taip nuoširdžiai nekenčia globalistinis „demokratinio” pasaulio elitas ir taip uoliai jį šmeižia šį elitą aptarnaujanti žiniasklaida.

Ar įmanoma įsivaizduoti, kad šitaip galėtų pasielgti (chronologine tvarka) G. Kirkilas, D. Grybauskaitė, A. Kubilius, I. Šimonytė, A. Butkevičius, V. Vasiliauskas, G. Nausėda ar S. Skvernelis? Tiesiog pasikviesti Lietuvos šeimininkais ir jos tikraisiais valdovais pasijutusius tokių priviligijuotųjų atstovus ir pasakyti: „Galite vykdyti veiklą Lietuvoje, bet laikas suprasti, kad tai – ne atsilikusių čiabuvių kraštas ir ne jūsų kolonija, bet ES valstybė. Todėl malonėkite pas mus elgtis kaip elgiatės savo pačių šalyse ir susitaikykite su mintimi, kad savivalės, nepagrįstų lengvatų ir privilegijų laikai baigėsi”.

Retorinis klausimas – įprotis keliaklupsčiauti prieš užsienio Šeimininką išugdytas dar anais laikais ir niekur nedingo. Pasikeitė tik Šeimininko vardas.

Tai supratus turėtų tapti aiškiau, kodėl NS sukurta ir stengiasi veikti būtent kaip sąjūdinio tipo politinė jėga ir pirmiausia sieks susigrąžinti valstybę. 

Tiesa, bus nuoširdžiai klausiama. Kodėl šnekate apie kažkokią abstrakčią valstybę, o ne apie konkrečius, visiems žmonėms svarbius ir skaudžius dalykus? Nejaugi jums nerūpi oriai gyventi neleidžiančios varganos pensijos, elgetiškai menki vaiko pinigai, kitos skurdžios ir žmogaus orumą žeminančios socialinės išmokos? Jokia paslaptis, kad šiuos ir panašius klausimus su raginimais „nusileisti ant žemės” ir „būti arčiau paprastų žmonių poreikių ir reikalų” girdime dažnai. Šie reikalai yra labai svarbūs ir NS tikrai rūpi ir visada rūpės. Tačiau šis įrašas apie V. Orbano vyriausybės priimtą sprendimą turėtų būti atsakymas, kodėl esame priversti ir pirmiausia kalbėsime apie valstybės susigrąžinimą. 

Reikalo esmė labai paprasta: norint ne liežuviu, tai yra ne tuščiais pažadais, bet realiai nors kiek pagerinti vargstančių daugybės mūsų tautiečių ir tėvynainių gyvenimą, kuris po šios krizės gali tapti nepakeliamai sunkus, reikia vieno „mažmožio”, kurį yra linkę nutylėti visi pažadukai. Lėšų. V. Orbanas duoda puikią pamoką: pinigų rasti galima. Tačiau jų šaltiniai savaime neatsivers. Reikia tvirto ryžto ir plieninės politinės valios pareikalauti, kad iš tų šaltinių pinigai tekėtų ne tik į svečias ir tolimas šalis. Būtina atkakliai siekti, kad nors kiek ženklesnė jų dalis liktų šalyje, kur jie uždirbti, ir pasiektų tos šalies gyventojus ir piliečius, kurių sunkiu darbu jie buvo uždirbti.

Būti sąjūdine partija –  tai drąsiai ir tvirtai pasakyti: mes esame tauta, mes vėl būsime savo šalies ir valstybės šeimininkai, mes vėl susigrąžinsime savo gyvenimo ir likimo kontrolę į savo rankas. Kaip kad padarėmę – gaila, tik labai trumpam –  prieš trisdešimt metų.


Susiję

Vytautas Radžvilas 5547650717315336867

Rašyti komentarą

20 komentarų

Hm rašė...

„Kaip kad padarėmę“

Natūralia lietuvių kalba čia turėjo būti „kaip kad buvome padarę“. Taisydami tą paprastą korektūros klaidą, gerbiami redaktoriai, pataisykite ir veiksmažodžio laiką.

O šiaip tai puikus straipsnis.

Anonimiškas rašė...

V. Radžvilas teisus, tik būtina papildyti: būnant savo vlastybės šeimininkais ir turint savo pinigus, t.y. savo nacionalinę valiutą.
Geriausiai socialinius klausimus sprendžiančios šalys - Vengrija, Švedija, Lenkija, Danija - visos jos turi savo nacionalinę valiutą.

Anonimiškas rašė...

Pteikite patį striapsnį, kuriame konkrečiai rašoma apie Vengrijoje vbykstančius apmokestinimus socialinių interesų labui. Išverskite straipsnį, įdėkite sraipsnio vertimą čia, šį Propatria, nurodydami autorių ir pateikite originalo nuortodą.
Tai atrodys įtikinamai, nes perpasakojimo nepakanka.

Anonimiškas rašė...

Pagaliau profesorius-filosofas pateikia savo nuomonę labai aiškiai ir suprantamai, tad negalės priekaištauti kai kurie skaitytojai, kad nesuvokia esmės ( pvz, dėl VR straipsnių Delfyje). Tas labai dziugina, kad socialinio teisingumo ir atsakomybės klausimai yra prioritetinai nacionalinio susivienijimo veiklos programoje. Kviečiu balsuoti už NS, atėjus rinkimų laikui

Avtorius išsigalvoja.Va tikros naujienos: rašė...

Po Orbano veiksmų ES centro dešinės partijų vadovai reikalauja išmesti vengrus iš ELP frakcijos
ES perspėja Vengriją dėl veiksmų koronaviruso akivaizdoje – kyla grėsmė demokratijai
Orbanas atmeta ES kritiką dėl autoritarinių kovos su koronavirusu priemonių
Vengrijos premjeras Orbanas bando išnaudoti padėtį: galėtų nukelti rinkimus, įkalinti žmones
Vengrijos premjeras Orbanas siekia ES dešiniųjų paramos jo ekstremalios padėties įgaliojimams
Ursula von der Leyen susirūpinusi dėl Vengrijos nepaprastosios padėties įstatymo
EP atstovė: jeigu kitos šalys elgsis kaip Lenkija ir Vengrija, ES gali ateiti galas
..........

Anonimiškas rašė...

Taigi, tamsta , būk atidesnis, tas straipsnis yra čia...

Anonimiškas rašė...

hombre nejuokink

Anonimiškas rašė...

Viskas kaip ir gerai išdėstyta, tik yra vienas bet. Ar užteks tik atimti iš kažko (kas tikrai turi pagrindą), ar kažką galime sukurti ir patys. Tokios vizijos NS labai trūksta, nes atimti ir padalinti mokėtų visi.

Anonimiškas rašė...

-> 2020-04-05 15:32

būtų viskas ten ES taip blizgančiai, tai bankai atsisakytų mokėti mokesčius.
Na ir kas, kad reikalauja? - tegul sau reikalauja.
Bus balsavimas dėl Vengrijos pašalinimo - Lenkij,a Čekija, SLovakija, Italija, Austrija, Kroatija, Rumunija ir Bulgarija ne tik kad balsuos prieša, bet ire visos gali pasinaudoti savo veto teise vienu metu.
Lyden susirūpinusi? - tai tegul nesirūpina, suverenios valstybės darbai - ne jos reikalas.
Kas ta EP atstovė, kur taip sakė? - na ir kas, kad sakė?
O jeigu Lenkija, Vengrija, Čekija, Slovakija, Italija ir Austrija pasiūlys visoms ES narėms sekti Vengrijos ir Lenkijos pavyzdžiu? - t.y. jeigu Vyšegrado Sutarties šalys perims faktinį vadovavimą ES Rytų flangui?
Ir ką tu padarysi tokiai Rumunijai, kuri savo gamtinių išteklių turi daugiau už Vokietiją ir Prancūziją kartu paėmus?
Ką jie padarys irgi gamtiniais ištekliais labai turtingai Bulgarijai?
O jiegu Italija, galutinai išveta iš kanrtybės, susigrąžins savo nacionalinę valiutą - lirą, o graikai - drachmą ir tokiu būdu bemat išmokės visas savo skolas?

Anonimiškas rašė...

turėjau omeny tiksliai išverstą informaciją iš pačios Vengrijos.
prisipažinsiu, kad vengrų kalbos nemoku, t.y. nem tudom.

Ryšard Maceikianec rašė...

Siulau iškart apie 150 mil. Eur, likviduojant antikonstitucines privilegijas sovietmečio ir naujai nomenklatūrai. http://pogon.lt/77-pytania/pytania-do-wladz/2646-ketvirta-karta-prasymas-pradeti-vykdyti-prisiimtus-savai-tautai-isipareigojimus.html

Unknown rašė...

Kaip ir visuomet, prof. V. Radžvilos straipsnis informatyvus ir sukeliantis daug minčių; kaip būtų paprasta valdyti ir turėti savo valstybę, jeigu nebūtų keliaklupsčiaujama užsienio kapitalui mūsų šalyje, jeigu jiems būtų nubrėžtos ribos, nes tai galingai veikia tautos gyvenimą. Prieš keletą metų Minske ekskursijų vadovas pasakojo, kaip Vilniaus prekybos centras "Senukai" "atsikraustė" į Minską ir mėgino pardavinėti prekes lietuviškomis kainomis. Bet...Prezidentas Lukošenka jau kitą dieną juos pasikvietė ant raudono kilimo ir pasakė: "Jeigu nenuleisite kainų tiek ir tiek kartų, nešdinkitės namo. Jūs neskurdinsite mano tautos". Tuoj pat nuleido. Dėkui gerb. Profesoriui už pasidalintas mintis: jos įkvepia, jos guodžia ir suteikia viltį, nes pradedame kitaip matyti. Dabar jau aiškiai ryškėja kontūrai už kokią partiją balsuosiu rudenį- už Nacionalinio susivienijimo partiją. Sėkmės visiems, kurie su Tėvyne ir kurie stoja už ją.

Unknown rašė...

Profesorius suprato, kad politikas privalo kalbėti ir reikšti mintis taip,
,,Kad ir tėvas suprastų,,tada ir visi supras ir patikės jo nuoširdumu. Balsuosiu ūž šią partiją.

x rašė...

-> anonimui 17:08
Geros medžiagos tabore užpirkai, sveikinu.

x rašė...

Suomija turi bendrą Europos valiutą, bet socialinius klausimus sprendžia geriau už paminėtas keturias šalis.

Anonimiškas rašė...

-> X 2020-04-05 18:43

Prašom faktus.

Anonimiškas rašė...

X'ui

Pasisveikink save.

Anonimiškas rašė...

Reiki b8tinai parašyti išsamų straipsnį ir pateikti jį visuose Lietuvos patriotinių jėgų tinklalapiuose apie tai, kaip EU pažadėjo apsvarstyti pagalbą Italijai ,,po kelių savaičių'' ir kaip vietoje Italijos 450 milijonų eurų skyrė Marokui.

Rūta rašė...

Pilnai pritariu gerb. V.Radžvilui. Siūlau NS partijos programą papildyti nuostatomis:
1. Atsisakyti antikinstitucinių nomenklatūrinių privilegijų (ypač teisėjų valstybinių pensijų);
2. Atsisakyti partijų valstybinio finansavimo.

Ema rašė...

Šaunuoliai! Tegu tiesa išeina į aikštes, į kiekvieno lietuvio namus. Tik atskleidžiama tiesa daro žmones laisvais žmonėmis, o ne savanoriškais vergais. Atrodė, kad visi turime dirbti savo darbą gerai, dorai, sąžiningai; taip ir gyvenome tuos 30 metų sunkiai triūsdami dėl Tėvynės ir truputėlį dėl savęs, bet žiū...to nedarė tie, kurie turėjo sąžiningiausiai darbuotis Tėvynės labui: Seimas, Vyriausybė, Prezidentūra, Teismai. Savo alinančiu darbu tauta juos nupenėjo, o Tėvynę ir jos valstybingumą ėmėme ir pražiūrėjome. Bet laikas keltis ir kiekvienam prisidėti prie šio prabudimo. Kaip? Kalbėdami ir diskutuodami su savo artimaisiais, kaimynais, apsiginklavę ilgu pakantumu ir kantrybe kitaip mąstančiam, rodydami ne priešiškumą, bet meilę ir supratimą. Įtikinkime, kad galime gyventi kitaip, kad yra žmonių, kurie nėra vagys, kad jie žino, ko reikia mums, kad kyla nauja jėga, ir ta jėga yra nauja partija "Nacionalinis susivienijimas". Mokykimės ištverti, ką buvo puikiai įvaldęs gerb. ATA R. Ozolas. Jis buvo žmogus, sugebėjęs praeiti ne skaistyklos išbandymus, bet pragaro kančias, kurias jam buvo surengę ne kažkokie velniai, bet tėvynainiai, ir tokiose sąlygose išlikti ŽMOGUMI, kuriam žodžiai LIETUVA ir TĖVYNĖ iki paskutinio atodūsio buvo patys mylimiausi. Paklauskime savęs: ar aš taip įstengčiau?

item