Ekonomistai perspėja dėl laukiančios euro griūties

Du ekonomikos ekspertai prognozuoja, kad iš Kinijos kilęs koronavirusas kitoje pasaulio pusėje gali pribaigti euro valiutą, o kartu poten...

Du ekonomikos ekspertai prognozuoja, kad iš Kinijos kilęs koronavirusas kitoje pasaulio pusėje gali pribaigti euro valiutą, o kartu potencialiai ir visą Europos Sąjungą. 

Belgijos ekonomikos profesorius Paulas De Grauwe teigė, kad jeigu ES nerodys solidarumo su savo narėmis, kurios kaip Italija buvo skaudžiausiai paveiktos viruso pandemijos, „visas europinis projektas gali žlugti“. 

Jis siūlo išleisti koronos obligacijas, finansinį įrankį, kuris būtų ankstesnių euroobligacijų atitikmuo ir padėtų dalintis ekonominę riziką su viruso paveiktomis šalimis. 

Koronos obligacijų idėją palaikė ir Italija, ir Europos Centrinio Banko prezidentė Christine Lagarde, tačiau tam prieštarauja turtingiausios eurozonos šalys kaip Vokietija ir Nyderlandai. 

Profesoriaus P. De Grauwe nuomone, šalys kaip Nyderlandai gyvena lyg „kitoje planetoje“ ir pridūrė, kad būdamas italu ir matydamas kitų ES šalių abejingumą šioje situacijoje tikrai svarstytų išėjimą iš Sąjungos. 

Desmondas Lachmanas, Amerikos verslo instituto analitikas, taip pat teigė, kad Europos Centrinis bankas turi labai mažai kitų pasirinkimų kaip tik padėti Italijai, pabrėždamas, kad Italija yra viena euro steigėjų ir trečia didžiausia eurozonos ekonomika, be kurios euras tiesiog neišgyventų.

 „Kitais žodžiais tariant, tikrasis klausimas yra, ar bus pajėgi įtikinti nelinkusius to daryti savo šeimininkus Vokietijoje ir Šiaurės Europoje skolinti Italijai pakankamai, kad šios ekonomika išsilaikytų“, - klausia jis. 

Praėjusią savaitę Confundustria pramonininkų lobio vadovas  Vincenzo Boccia pasakė, kad Italija atsidūrė „karo ekonomikoje“. UniCredit banko ekonomistas Erikas Nielsonas pridėjo, jog šiais metais tikisi Italijos ekonomikos susitraukimo 15 procentų.

Italijos senatorius ir vienas populiariausių šalies politikų Matteo Salvini savo ruožtu pareiškė, kad šalyje kils itin dideli neramumai, jei Italija nesulauks apie 100 milijardų eurų dydžio finansinės pagalbos. 

parengė Chris Tomlinson, išversta iš breitbart.com

Susiję

Pasaulis 4155197075177098336
item