Vytautas Radžvilas. Klausimas „Lietuvos Sąrašo“ partijai

Atsiimdamas L. Donskio premiją, jos laureatas L. Vildžiūnas pasakė itin įsidėmėtiną kalbą. Linas Vildžiūnas: murzas ir pankas gali pakeis...

Atsiimdamas L. Donskio premiją, jos laureatas L. Vildžiūnas pasakė itin įsidėmėtiną kalbą. Linas Vildžiūnas: murzas ir pankas gali pakeisti Sąjūdžio strategai ir filosofai, o tai kur kas pavojingiau Šią kalbą, paskelbtą LRT.lt portale, „Lietuvos  Sąrašo“ partijos Tarybos narys, VDU prof. A. Kulakauskas įvertino šitaip: Puiki, labai reikalinga, Leonido Donskio premijos laureato verta kalba.

Atidžiai perskaičius šią kalbą ir įdėmiai išanalizavus jos turinį aiškėja, kad premijos laureatas atvirai pasako, jog visiškai pritaria:

a) Zurofo-Vanagaitės nuostatoms dėl lietuvių rezistencijos ir, konkrečiai – jų skleidžiamai J. Noreikos ir K. Škirpos vaidmens antinacinėje ir antisovietinėje kovoje interpretacijai;

b) Šimašiaus-Linkevičiaus vykdomai istorinės atminties, o tiksliau –  jos klastojimo ir trynimo politikai (piktinamasi tariamai savavališkais jaunimo sambūrio Pro Patria veiksmais atkuriant sudaužytą J. Noreikos atminimo lentą);

c) M. Ivaškevičiaus ,,žygdarbiams“ sistemingai niekinant ir menkinant Lietuvą iki galo gynusius partizanus;

d) Nedviprasmiškai laureato  išsakytai užuominai, kad Lietuvoje atgimsta fašizmas, kurį įkūnija už M. Murzą ir J. Panką „pavojingesni“ Sąjūdžio „strategai ir filosofai“ (greičiausiai turimas omenyje A. Juozaitis ir šio įrašo autorius);

e) Norams steigti ir atvirai apgailestauja, kad šalyje vis dar nedrįstama kurti Italijos ,,sardinių" pavyzdžio antivalstybinio neokomunistinio ardomojo sambūrio, kuris būtų ne kas kita, o kadaise Baltijos šalyse Maskvos inspiruotos ,,Jedinstvos" ir Estijoje bei Latvijoje siautėjusių ,,Interfrontų" analogas, skirtas slopinti stiprėjantį tautinį atgimimą ir jėga užgniaužti siekius išsivaduoti iš neokolonijinės ppriklausomybės atkuriant valstybinį suverenitetą.

Bendras kalbos vertinimas lyginamuoju istoriniu-politiniu požiūriu – tipiška atsakingo LKP CK ideologijos ir propagandos skyriaus darbuotojo kalba sovietiniams „darbo žmonėms“, kurioje „Tiesos“ vedamojo stilumi triuškinamos vis dar nepribaigto ir vėl keliančio galvą ,,buržuazinio nacionalizmo" apraiškos.

Bendras vertinimas geopolitiniu ir lyginamuoju istorijos politikos požiūriu – pažodžiui kartojamas stalinistinės SSRS ir putininės Rusijos istorinis pasakojimas apie Antrąjį pasaulinį karą, Birželio sukilimą, pokario pasipriešinimą ir Sąjūdį. Pagrindinis kalbos leitmotyvas – visa Tautos laisvės kova yra amžina Lietuvos gėda, tamsaus, agresyvaus ir nusikaltėliško nacionalistinio-profašistinio gaivalo siautėjimas. Laureatas taip pat karštai pritaria vienam svarbiausių V. Putino režimo vykdomos antilietuviškos propagandinės kampanijos teiginių, kad šių dienų Lietuva – iki galo po Baltijos šalių „išlaisvinimo“ taip ir likusio nepribaigto, todėl vis įžūliau keliančio galvas fašizmo rojus.

Tad prof. A. Kulakausko išsakytas nuoširdus susižavėjimas šia į gūdžiausius sovietmečio laikus atbloškiančia kalba ir šioms joje išsakytoms nuostatoms verčia klausti: ar tai yra oficiali visos „Lietuvos sąrašo“ Tarybos ir jos pirmininko, taigi – ir partijos pozicija?


Susiję

Vytautas Radžvilas 4201812889500445370

Rašyti komentarą

28 komentarai

Unknown rašė...

Kieno pusėje fašistavimas?Dabar didžiausia knyga apie partizanines kovas per teismus įteisintas Ivaškevičius romanas “Žali“.Apgailestautinas turinys.To karo liudininkas ir dalyvis parašęs romana “Karklų rožės“ negali 20 metų sulaukti vertimo

Anonimiškas rašė...

Tarybinio istoriko, Leningrado universiteto aspiranto pasisakymas nei kiek nenustebino. Stebina tai, ką tarybiniai istorikai nūdien veikia VDU? O tos"puikios kalbos" neįmanoma ramiai skaityti. Tai beveik tas pats kaip skaityti "Mūsiškiai" ar "Žali".

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, bet kad tai "Leonido Donskio premijos laureato verta kalba", tai šventa teisybė. :D
O kad VDU tokie tarpsta - visiškai nieko keisto, atsižvelgiant į to universiteto "ideologinį veidą". ;)

Anonimiškas rašė...

Ką tarybiniai istorikai veikia VDU?
O ką prieš NATO narės Lietuvos narystę NATO agitavęs Karbauskis veikia Lietuvos Seime?
Ką KGB kapitonas Arlauskas veikia Lietuvos darbdavių konfederacijoje?
Ką Antipova veikia Lietuvos policijoje?

Paulius rašė...

Kam taip skaudžiai reaguoti? Taškai dėliojami, pozicijos gryninamos. Barikadų pusės pasirenkamos. Bijokite ne viešai urzgiančių ir skalijančių, o uodegas vizginančių ir slapta dantis šiepiančių ...

Anonimiškas rašė...

Kiekienas asmuo dažniausiai susidvejina. Pasaulį mato bei kitaip jaučia iš savo asmeninės varpinės, tačiau racionaliai mąsto pagal turimas žinias bei faktus, dažniausiai gautus iš trečių rankų. Toks dvilypumas kartais pasmerkia suklysti. Svarbu laiku tai pastebėti, pripažinti ir pasitaisyti.
Kai mokslo žmonės pasuka į politiką, jie įgyja dar trečią matavimą. Kaip analitikai ir politologai jie savo argumentais situacijas pjausto, kaip chirurgas skalpeliu. Taip preparuojamiems baisiai skauda, o jiems prijaučiantys miniomis puola ginti, vietoje to, kad padėtų gyti.
Tokių analitikų politinė karjera vargiai pasiseks, juos populiarumu visada lenkia maloniai meluojantys sukčiai. Už teisybę nakvynės negausi.
O jei netyčia tokiam pretendentui išsprūsta emocija, jis puolamas iš visų pusių, kartu su jo bendraminčių būriu - vienu konkurentu liks mažiau.
Todėl galima daryti išvadą, kad politikas yra toks menininkas, kuris tyliai savyje mąsto, kaip analitikas ar chirurgas, hipnotizuoja minią, kaip Rytų hileris, o emocijų bei savų įspūdžių neatskleidžia net kankinamas...
Jei tokį rasite, jis ir bus tas lyderis, kuris pradės gaivinti Lietuvos politiką.
Kol tokio neradome, reikia suburti tokius labai skirtingus bentram tikslui, nors jie vienas kitam jaučia pasiutusią antipatiją, bei vienas kitą įtaria visom įmanomom nuodėmėm. Tik didelis pavojus ar bendras priešas jiems padės drauge veikti.
Išvada: mes dar neblogai gyvename, jei dar galime rietis...

Claudia Klein rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
šiaurės Lietuva rašė...

Žmonės mielieji, dabar yra pasirinkimų metas , žiūrėkime ,klausykime įsidėmėkime vardus ir pavardes ,veidus ir pamažu viskas pradeda aiškėti. Nors melo aplink jūros bet kai į viską žiūri iš krikščioniško-katalikiško taško ir per nuoširdaus ,ne kieno nors ipiršto patriotizmo prizmę, kai savo tėvynę Lietuvą myli ne todėl kad gali gerai uždirbti bet todėl kad tai tėvynė,tada po truputį vis tiek pradeda ryškėti TIESA.

Mindaugas3 rašė...

Anksčiau Kulakauskas buvo retas svečias Lietuvos sąraše. Įtariu, kad tai nėra LS nuomonė.

Mindaugas3 rašė...

Pritariu Pauliui.

egodraconis rašė...

VDU skleidžia tas idėjas kurios ira "finansiškai korektiškos" ir tiek.

kest turbo rašė...

Bravo, bet dėl Škirpos, Vytautai, reiktų kalbėti atsargiau - Vokietijoje Kazimiero Škirpos spausdinti teiginiai, kuriuos jis jau po karo savo atsiminimuose kupiūravo: „Antai tas pats Škirpa, savo knygoje cituodamas „Lietuvai išlaisvinti nurodymus“, sakinius apie planuojamą žydų likimą išbraukė. Praleisti visi nurodymai, ištisi sakiniai, raginantys imtis antižydiškų veiksmų karo atveju. Žinoma, kad dokumentai kupiūruoti, autorius nepažymėjo. Neatsitiktinai iš „Lietuvai išlaisvinti nurodymų“ „dingo“ tokios vietos kaip: „Artėjant išsilaisvinimo valandai iš sovietinio ir žydijos išnaudojimo […] reikia Lietuvoje sukelti tokią tvankią prieš žydus atmosferą, kad nei vienas žydas nedrįstų net minties prileisti, kad nepriklausomoje Lietuvoje jie turėtų bent minimalių teisių bei bendrai gyvenimo galimybių.“ Parašas – Lietuvos aktyvistų frontas, Berlynas. 1941 metų kovo mėnesio 24 diena (Dokumentas LVIII)

ale, rašė...

Su tais "įsidėmėjimais" yra pavojus, kad taip visiems laikams priklijuojamos etiketės. Tuo tarpu, žmonės turėtų pasikeist, bet to jau nebebus jiems leista... Tai kaip gi įmanoma išeiti būtų iš beprasmės priešpriešos? Nejau gi "geriečiai" turėtų išžūdyti "blogieęius"? Juk tokiu atveju geriečiai pasirodytų besą kur kas blogesni už tuos blogiečius.

Anonimiškas rašė...

Taikliai!

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pirma, reikėtų atsižvelgti į istorinį kontekstą: a) dokumentas paskelbtas Vokietijoje, kur vietos politinė atmosfera ir neišvengiamybė derinti veiksmus su vokiečiais negalėjo neturėti įtakos - juolab, kad patikėti vokiečiais nebuvo labai sunku, nes b) tuo metu Lietuva JAU buvo sovietų okupuota, JAU vyko represijos prieš lietuvius, ir JAU buvo žydų, tame "pasižymėjusių". Taigi, iš vienos pusės gauni vienpusišką vokiečių informaciją - bet taip pat gauni ir ją patvirtinančių žinių iš Lietuvos (prisiminkim, kad interneto tuo metu nebuvo). Nieko nuostabaus, kad susidaro atitinkamas požiūris. Iš čia -
Antra, reikėtų ne "nukąsti" citatą, o pateikti visą. Štai antra dalis: "Tikslas – priversti visus žydus bėgti iš Lietuvos drauge su raudonaisiais rusais. Juo jų daugiau šia proga iš Lietuvos pasišalins, juo bus vėliau lengviau baigti nuo žydų nusikratyti. Savo laiku Vytauto Didžiojo suteiktas Lietuvoje žydams svetingumas atšaukiamas visiems amžiams UŽ JŲ NUOLATINIAI PASIKARTOJANČIĄ LIETUVIŲ TAUTOS IŠDAVIMĄ JOS ENGĖJAMS". Akivaizdu, kad šis tekstas buvo REAKCIJA į to meto įvykius. Be to, atkreiptinas dėmesys į frazę "priversti visus žydus bėgti iš Lietuvos drauge su raudonaisiais rusais". Apie jokius galabinimus kalbos nėra - žydai matomi kaip okupantų kolaborantai, todėl, teksto autorių nuomone, jie turėtų nešdintis iš Lietuvos kartu su okupantais. Tik tiek. Vėlgi, kaip sakyta, atsižvelgiant į to meto realijas (o taip pat informacijos prieinamumą), tokį požiūrį suprasti nėra labai sunku.
Trečia, Škirpa yra lietuvių ir Lietuvos atstovas, kovojęs už lietuvių ir Lietuvos interesus - ir todėl jis yra gerbtinas lietuvių ir Lietuvos didvyris. Niekas neverčia KITŲ tautybių atstovus ir kitų valstybių piliečius jį gerbti - kaip ir mes neturime pareigos gerbti KITOMS tautybėms ir valstybėms nusipelniusių veikėjų (nors tokių - netgi terorizmu lietuvių atžvilgių užsiėmusių, gerbimo ženklų Lietuvoje, deja, dar yra, kas rodo savigarbos stoką). Dar daugiau - kaip mes neturime teisės KITOMS tautybėms ir valstybėms aiškinti, ką jie gali ir ko negali gerbti, taip ir tos kitos tautybės ar valstybės neturėtų mums aiškinti, ką galime ir ko negalime gerbti. Nes tai MŪSŲ, o ne JŲ reikalas. Mano akimis žiūrint, tai visai sąžiningas požiūris.

Anonimiškas rašė...

http://alkas.lt/2020/02/06/seime-inicijuojamas-prezidentes-d-grybauskaites-ir-kgb-rysiu-tyrimas-nuotraukos-video/?comments#comment-308933

Stebina tiek tiesos.lt boso ir VF nario L. Šopausko , tiek propatria.lt veikėjo V. Sinicos neadekvatus abejingumas šiai temai...Jie žino apie CP žmonių heroiškas pastangas iš ONS ,,betono'' iškirsti Gryb. luitą ir atverti žmonėms tiesą apie LR politinių viršūnių pašvinkimą.. Jie žino, bet pokyčiai ir solidarumas, šiems Olimpo kalno pievose rymantiems inteligentams ,,dzin''?
Kuo jie skiriasi šia tema nuo delfi.lrt,. lryto, 15 min ir t.t. ?Matyt, kad niekuo? Ta pati infoblokada gyvybišku mažiukams ir SUVERENUI k;lausimu...
Alkas.lt rodo solidarumą ir norą antisisteminiams pokyčiams... Net prokremliškas ekspertai.eu portalas kometuoja CP lyderių pastangas iškelti teisėtus klausimus Gry- ei Seime...O neva patriotiški tiesos ir propatria tyli...Laukia kada ONS šulai ar leis? Kaip Sąjūdžio laikais dauguma lkonformistų laukė ar valdžia leis kurti LPS grupes ir naudoti trispalvę?
Deja, ponams Šopauskui ir Sinicai ONS atraminių stulpų kapojimas nerūpi...Nerūpėjo tiems žemiškiems reikalams alergiškiems inteligentams- patricijams 3 proc. kartelės klausimas...Nerūpi ir profesoriui V. Radžvilui, nes jis tekstus žymiai svarbesne tema- prof. Kulakausko liberalizmo tema pliekia ir bando L Sąrašui ta proga įspirti...Tai tikras aukštų materijų dėstytuvas- jis kelia amžinus klausimus arba klausimus peštynėms su Kulakausku ar Juozaičiu tuo metu ,kai reikia paremti REALIUS POLITINIUS KLAUSIMUS KELTI SEIMUI DĖL KOLABORANTŲ VALDŽIOS.,...
Tie keistuoliai VF šulai tik tauškia , kad jų buriama partija NS bus už esmines pertvarkas, bet patys prie jokių pokyčių net piršto neprideda...Gryb. ir KGB tema jiems nepageidautina, nes jie tokie LR patriotai, kurie tik už a.a. mūsų herojų atmintį grumiasi...??? Už dabarties pokyčius ,prieš nomenklatūros kilpą ,mano jie, tegu CP ar kiti kvailiai raunasi...
Norisi plaukus nuo galvos rautis matant ,kokie paiki, nesolidarūs ir neadekvatūs VF šulai ir jų įtakojami amžinosiomis temomis užsiėmę portalai....
Jiems mintis apie tautos (tarkim ir demokratų) jėgą vienybėje yra, matyt., ne šio pasaulio dimensija?
Parašai Šopauskui ir redkolegijai apie aiškius kompiuterinius klastojimus tiesos.lt portale-jjiems dzin....Verda grumtynės dėl 3 procentų- deguonies mažiukams - Sinicai, Šop., Radžv. ir Ko - dzin....Mato Šopauskas ir Sinica demokratų kovą kolaborantėas D.G,. klausimu- vėl dzin...Ar tokie gyvybiškai demokratams svarbių, superrealių klausimų ,,dzindistai''' iš VF rato yra įgalūs realiai suburti partiją?

šiaurės Lietuva rašė...

Įsidėmėti, tai nereiškia paskelbti nuosprendį.Tai ir sakau .Įsidėmėkime ir matysime ar žmogus keičiasi ar eina dur..atsiprašau ,liberastyn.

kest turbo rašė...

Tame ir reikalas, kad p Škirpa teigdamas," UŽ JŲ NUOLATINIAI PASIKARTOJANČIĄ LIETUVIŲ TAUTOS IŠDAVIMĄ JOS ENGĖJAMS " nežinojo Lietuvos istorijos: žydai padėjo pinigais lietuvių ir lenkų sukilimui prieš nacizmą. Škirpa neskirstė žydų į bolševikinius ir lojalius, todėl jis mūsų pagarbos sąraše yra persona non grata - jo iškėlimas ar liaupsinimas tik žala Lietuvai

Remigijus rašė...

Lino Vildžiūno šaknys:
http://www.anykstenai.lt/asmenys/asm.php?id=1685
Ar verta stebėtis?

Sėlis rašė...

Žydai padėjo pinigais? Galima plačiau?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Žmonių skirstymas į "grata" ir "non grata" pagal jų požiūrį ne į LIETUVIŲ, bet į SVETIMŲ tautybių atstovus pats savaime yra, švelniai tariant, keistokas. O žala Lietuvai yra savų didvyrių dergimas pagal svetimų valstybių (kurios ir taip nėra ir nebus draugiškos Lietuvos atžvilgiu) kaprizus.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Tikrai neverta - kaip neverta stebėtis ir tokių veikėjų priimtinumu liberalams. :)

Anonimiškas rašė...

Ar oligarchinės- nomenklatūrinės santvarkos (ONS) opozicija turi noro pokyčiams?
VSD ataskaita puikus pavyzdys, kaip VSD tratina pinigus mūsų mulkinimui ir yra viena iš aibės (kaip URM, Aplinkos apsaugos M ir t. t. ) mūsų pinigus vėjais leidžiančių valdiškų institucijų...O įrašas tiesos portale apie burokevičininkę Gryb.puikiai liudija ONS oponentų impotencijas…Išorinės grėsmės visada egzistavoir bus, bet ,esu įsitikinęs, didžiausia grėsmė LR saugumui yra ne jos, o nusikalstamas oligarchinės- nomenklatūrinės santvarkos ( ONS) režimas, nuo kurio veikimo milijonas pabėgo. Likę bijo visko ir tampa egoistiškais, verkšlenančiais, visuotinos liberastiškos propagandos mulkinamais lietuviakalbiais, kuriems jau neberūpi nei nykstantis valstybingumas nei lietuvybė, nei teisingumas, tik mitalo kaina, asmeninė savijauta ir algos dydis…
Deja, bet ONS silpni oponenai dažniausiai lietuviškai:) nesolidarūs, nepalaiko kits kito ir taip NEJUČIOM padeda ONS smaugti šalį savo riebiai egzistencijai pratęsti..Nesolidarumo eilinis pavyzdys- Centro partija Seimui drąsiai kelia KAPITALINĮ klausimą dėl Burokevičiaus kolegės Gryb. sąsajų su KGB, o Radžvilo forumai, ir kiti ONS oponentai, apsimeta, kad tai ne jų reikalas ir vėpso iš po medžių....ONS šutvė nusipelno piliečių giljotinos rinkimuose, o ONS oponentų kompanija nusipelno tik piliėčių priekaištų už susiskaldymą ir amžinos padrikoss opozicijos gardo…Užuot bent pirštą dekagebizacijos linkme esminiu Gryb. klausimu pridėję, tie ONS oponentai savo portaliukuose TOLIAU KEISTAPROTIŠKAI gvildena amžinas vertybines arba trečiaeiles temas…
Taip ONS opozicija radzvilu, juozaiciu ,kuolių, songailų ir Ko pavidalu antisolidariai ir nekonstruktyviai elgėsi ir gyvybiškai svarbiu 3 proc. kartelės klausimu…

Anonimiškas rašė...

Taip mąstant, kaip premijos laureatas, išaušta birželio 15-toji.

Anonimiškas rašė...

Keistai skamba ,,Piliečių giljotinos rinkimose", tai tas pats kaip Sacharoje ieškoti vandends, taip Lietuvoje ieškoti piliečių, gal jie kada kokiame laike ir egzistavo, dabar jie stumdo įvairiaisių marketu vėžimėlius,šoka dainuoja, ir žiuri politines porno programas, ir tokių dauguma esminis demokratijos kokybės rodiklis.

kest turbo rašė...

atsiprašau, nes rašiau pavargęs. Istorijos knygoje rašyta, kad žydai padėjo sukilėliams lietuviams ir lenkams prieš carizmą

Sėlis rašė...

Kad prieš carizmą žydai kovojo ir rėmė sukilėlius, tai sutinku, nes carai nemėgo žydų, rengė pogromus prieš juos. Gal dėl to žydai ir nušovė paskutinį carą bei išskerdė jo šeimą (skerdikams vadovavo slaptosios bolševikų policijos vadas Jakovas Jurovskis), nors anas ir atsisakė sosto, jog išvengtų bėdų.

item