Berlynas: Vaistininkų rūmai skundžia teismo sprendimą, ginantį vaistininkų sąžinės laisvę

Berlyne tęsiasi byla, vaistininkui iškelta už tai, kad jis elgėsi pagal savo sąžinę. Po to, kai savo sąžinės paisydamas vaistininkas nepa...

Berlyne tęsiasi byla, vaistininkui iškelta už tai, kad jis elgėsi pagal savo sąžinę. Po to, kai savo sąžinės paisydamas vaistininkas nepardavė kito ryto tabletės, Berlyno vaistininkų rūmai dėl to kreipėsi į teismą. Vokietijos teismas sprendimą šiuo klausimu priėmė pirmą kartą ir patvirtino vaistininko teisę parduodant tam tikrus produktus elgtis pagal savo sąžinę. Dabar Vaistininkų rūmai šį sprendimą apskundė.

Vaistininką šioje byloje remiančio Laisvės gynimo aljanso (angl. Alliance Defending Freedom) teisininko Felixo Böllmanno teigimu, „Niekas neturėtų būti verčiamas rinktis tarp savo sąžinės ir profesijos. Vaistininkų sąžinės teisės nacionalinėje teisėje dažnai, o kartais – sąmoningai, yra neapibrėžtos. Tačiau teisė elgtis pagal savo sąžinę yra pamatinė teisė ir vaistininkai turėtų būti apsaugoti. Asmens įsitikinimai ir sąžinė daro įtaką visoms jo gyvenimo sritims ir nėra paprasčiausiai nustatomi profesinės aplinkos. Šis vaistininkas Berlyne yra teisiamas už tai, kad pasirinko elgtis pagal savo sąžinę. Pirmosios instancijos teismas pripažino, kad jis nepažeidė įstatymų ir neturėtų būti verčiamas elgtis prieš savo įsitikinimus. Viliamės, kad apeliacija patvirtins šias pasekmes ir pasiųs dar stipresnę žinią, kad sąžinės teisės privalo būti gerbiamos.“

Vaistininkų sąžinės teisės

Iki atsistatydinimo vaistininkas turėjo ir valdė vaistinę Berlyne. Remdamasis savo sąžine ir giliais įsitikinimais, jis nei pardavinėjo kito ryto tabletes, nei turėjo jų atsargų. Šis vaistas gali užkirsti kelią embriono įsitvirtinimui gimdoje ir sukelti negimusio vaiko mirtį. Po to, kai atsisakė savo vaistinėje parduoti šį vaistą, vaistininkas buvo paskųstas Berlyno vaistininkų rūmams, kurie bylą perdavė Berlyno administracinio teismo profesinei kolegijai.

Vaistininkų rūmai skundžia teismo sprendimą

Neseniai priimtu teismo sprendimu buvo patvirtinta vaistininko sąžinės laisvė. Dabar Vaistininkų rūmai dėl šio sprendimo pateikė apeliaciją.

„Pirmosios instancijos teismo sprendimas aiškiai nurodė, kad vaistininkas turėjo teisę elgtis pagal savo sąžinę ir tai darydamas neapleido savo profesinės pareigos. Teisė į sąžinės laisvę turi apimti ir teisę elgtis atitinkamai. Laisva visuomenė priklauso nuo savo piliečių sąžiningų veiksmų“, – teigė F. Böllmannas.



Susiję

Pažangos ideologija 9151224623713014555
item