Belgijoje prasidėjo pirmasis eutanaziją atlikusių gydytojų teismas

laisvavisuomene.lt Belgijoje prasidėjo istorinis teismas. Tai – pirmas kartas, kai šalyje keliami kaltinimai dėl eutanazijos atlikimo...


Belgijoje prasidėjo istorinis teismas. Tai – pirmas kartas, kai šalyje keliami kaltinimai dėl eutanazijos atlikimo nuo tada, kai ji buvo įteisinta 2002 metais. Trys medikai kaltinami neteisėtu nunuodijimu. Jeigu bus nuteisti, jiems gresia griežtos kalėjimo bausmės. Mirusioji buvo trisdešimt aštuonerių metų moteris Tine Nys, ji mirė 2010 metais.

Teisiamųjų suole sėdi mirtiną injekciją sudavęs gydytojas, T. Nys buvęs bendrosios praktikos gydytojas ir psichiatras. Kaltintojų teigimu, pagal galiojančius įstatymus T. Nys nebuvo galima atlikti eutanazijos.

Artimieji teigia, kad T. Nys nesirgo nepagydoma psichine liga – būtent to reikalauja Belgijos įstatymai eutanazijai atlikti. Nors moteris turėjo psichinės sveikatos problemų, tikroji priežastis, kodėl ji norėjo mirti, buvo nepasisekę santykiai. Net ir Belgijoje nepasisekusi meilė nėra laikoma pakankama priežastimi gydytojui nužudyti pacientą.

Seserys taip pat skundėsi tuo, kad mirtiną injekciją gydytojas suleido nerūpestingai ir nejautriai. „Jis prilygino jos mirtį augintiniui, kuris patiria skausmus ir turi būti užmigdytas. Taip pat jis prašė mūsų tėčio palaikyti adatą jos rankoje, kadangi pamiršo atsinešti pleistrą. Sesei mirus, jis paklausė mūsų tėvų, ar jie nenorėtų per stetoskopą paklausyti, ar jos širdis iš tiesų nustojo plakti“, – seserys pasakojo Flemish TV.

Prisiekusiųjų parinkimas yra tapęs didžiule problema. Jau 60 žmonių buvo iškviesti, nors reikalingi tik 12 prisiekusiųjų. Vienas iš gynybos advokatų Walteris Van Steenbrugee‘as žiniasklaidai sakė, kad jis nori atsisakyti visų pamaldžių katalikų. Jo komanda peržiūrinėjo visų galimų prisiekusiųjų įrašus socialiniuose tinkluose.

„Nereikia nė sakyti, kad atmesiu visus asmenis, kurie pasirodys esą „labai katalikiški“. Nenorime prisiekusiojo, kuris kada nors būtų rašęs, kad eutanazija turėtų būti laikoma žmogžudyste. Argi tai ne natūralu? Kaip gynybos advokatai, bet kuriuo atveju esame subjektyvūs. Būčiau blogas advokatas, jei neatmesčiau tokių žmonių“, – komentavo W. Van Steenbrugee‘as.

Neįtikėtina, kad tam, kad gydytojas atsidurtų teisme, prireikė aštuoniolikos metų. Remiantis oficialia statistika, nuo įteisinimo 2002 m. dėl eutanazijos arba pagalbos nusižudyti šalyje mirė apie 20 tūkst. žmonių ir iš esmės yra sutariama, kad žinoma ne apie visas atliktas procedūras. Ar niekada neįvyko nieko nepageidaujamo?

2018 metais informatorius apkaltino Federalinę eutanazijos kontrolės ir vertinimo komisiją – organizaciją, kuri Belgijoje reguliuoja eutanazijos klausimą – sąmoningai pažeidinėjant įstatymus.

Dr. Ludo Van Opdenbosch, neurologas, kuris kelis metus buvo Komisijos narys, 2017 metais iš jos pasitraukė. Savo atsistatydinimo laiške jis sakė, kad Komisija prokurorams nepranešė apie gydytoją, kuris eutanaziją išprotėjusiam pacientui atliko todėl, kad prašė jo šeima. 

Išreikšdamas susirūpinimą probleminiais atvejais jis tvirtino, kad jis buvo „nutildytas“ kitų Komisijos narių. L. Van Opdenboscho teigimu, kadangi daugelis Komisijos narių patys praktikuoja eutanazijos atlikimą, jie vienas kitą gina nuo tikrinimų ir elgiasi kaip nebaudžiami.

Nenuostabu, kad bendrai Komisijai pirmininkaujantys dr. Wim Distelmans ir Gilles Genicot paneigė bet kokį aplaidumą. Tačiau ar galima jais pasitikėti? Eutanazijos reglamentavimas Belgijoje neišlaikytų interesų konflikto testo tokiose šalyse kaip JAV ar Jungtinė Karalystė.

Fotogeniškas, charizmatiška onkologas dr. Wimas Distelmansas yra pats geriausias darbotvarkę diktuojančios eutanazijos mafijos pavyzdys. Jis yra vienas iš Federalinės eutanazijos kontrolės ir vertinimo komisijos pirmininkų, tačiau taip pat – bene žinomiausias eutanazijos praktikas šalyje (pranešama, kad jis nužudė šimtus žmonių), įtakingiausių eutanazijos lobistų organizacijos LEIF pirmininkas bei pirmasis asmuo, kurio žiniasklaida prašo komentarų eutanazijos tema.

Taigi apie šį teismą labiausiai stebina tai, kad jis apskritai vyksta.  



Susiję

Laisvos visuomenės institutas 2460502894012273947

Rašyti komentarą

item