Seime bus paminėtas žurnalo „Logos“ 100-ojo numerio išleidimas

propatria.lt nuotrauka  Lapkričio 27 d., trečiadienį, Seime bus paminėtas žurnalo „Logos“ 100-ojo numerio išleidimas, kurį organizuoja ...

propatria.lt nuotrauka 
Lapkričio 27 d., trečiadienį, Seime bus paminėtas žurnalo „Logos“ 100-ojo numerio išleidimas, kurį organizuoja Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija, bendradarbiaudama su „Logos“ žurnalo vyr. redaktore prof. dr. Dalia Marija Stančiene.

Minėjimas skirtas Lietuvos Nepriklausomybės Akto (1918 m. vasario 16 d.) signatarui prof. Pranui Dovydaičiui, kuris 1921 m. įsteigė pirmą mokslinį-filosofinį žurnalą „Logos“. kuris, 1940 m. sovietams okupavus Lietuvą, buvo nustotas leisti. 1941 m. birželio mėn. sovietai suėmė P. Dovydaitį ir deportavo į Sibirą. 1942 m. lapkričio 4 d. pagal sovietų saugumo priimtą nuosprendį jis buvo sušaudytas Sverdlovsko mieste. Iš viso P. Dovydaitis išleido 30 numerių.

Studijuodamas Maskvoje P. Dovydaitis susipažino su Vladimiro Solovjovo filosofinėmis idėjomis. Veikiamas šių idėjų, jis tautinį žmogaus ugdymą siejo su religija, mokslu ir menu, skelbė, kad kultūros puoselėjimas turi vykti gimtąja kalba ir remtis filosofijos bei teologijos mokslais. Norėdamas įgyvendinti šią idėją, 1921 m. pradėjo leisti pirmąjį lietuvių kalba filosofijos žurnalą „Logos“. P. Dovydaitis gerai suvokė tuometinei lietuvių inteligentijai skirto pirmojo mokslino-filosofinio žurnalo svarbą: „Logos“ nesiima atstovauti tik vienai kuriai filosofijos pakraipai ar sistemai, kadangi savo uždavinį jis mato būsiant tinkamiausiai atliktą, jei jis savo skaitytojams telks ne tiek filosofijos, įkaldamas jiems baigtų filosofijos davinių ir principų, kiek mokys juos pačius filosofuoti“, todėl, pasak jo, žurnale turi būti gvildenamos įvairios žmogaus dvasinio pasaulio, gamtos ir visuomeninių santykių problemos. Žurnalo autoriams jis rekomendavo „išmokt įžvelgt, kur problemos prasideda, stengtis savo pajėgomis padirbėt joms išspręst ir prieš esamus išsprendimo bandymus arba įgyt savito, laisvo įsitikinimo, arba esamuose išsprendimuose įsigyventi savo individu“.

1990 m., filosofės profesorės habil. dr. Dalios Marijos Stančienės iniciatyva, buvo atgaivinta „Logos“ žurnalo leidyba. Žodyje skaitytojams vyriausioji redaktorė rašė: „Lietuvos grįžimas į Europą – tai grįžimas į krikščioniškąją Vakarų tradiciją. Krikščioniškos vertybės bei pažiūros yra lietuviškos tautinės sąmonės dalis, todėl, tęsdamas Lietuvos Respublikos tradicijas, žurnalas „Logos“ žadins dvasinį atsinaujinimą ir puoselės glaudesnę jungtį su Vakarų Europos kultūra“. Atkurtojo žurnalo kolegija, pagerbdama pirmąjį leidėją ir redaktorių P. Dovydaitį, įsteigė jo vardo premiją, kurią kiekvienais metais teikia geriausiam autoriui už kūrybinę ir mokslinę mintį.

Renginio metu bus įteikta P. Dovydaičio premija Mykolo Riomerio universiteto Teisės mokyklos Viešosios teisės instituto profesoriui dr. Darijui Beinoravičiui. Žurnalo „Logos“ 100-ojo numerio išleidimo minėjime dalyvaus Lietuvos mokslininkai, dvasininkai, kultūros veikėjai, P. Dovydaičio premijos laureatai, leidėjai, užsienio šalių autoriai (Kijevo nacionalinio lingvistikos universiteto (Ukraina) rektorius prof. dr. Romanas Vasko, Tulūzos katalikų instituto (Prancūzija) profesorius Filipas Sualis (Philippe Soual), Latvijos universiteto profesorė Solveiga Krumina-Konkova, katalikiško Liuveno universiteto (Belgija) profesorius Džonas Dadlis (John Dudley), Liublino katalikiškojo Jono Pauliaus II universiteto profesorius Zbignevas Papbuchas (Zbigniew Pabpuch) ir kt.). Bus skaitomi P. Dovydaičio tekstai.

Renginys vyks Seimo Lietuvos Tarybos salėje (I rūmai), pradžia – 14 val.  Registracija iki 2019 m. lapkričio 26 d., 17 val. telefonu 8 620 75071 arba el. paštu [email protected]


Susiję

Įvykiai 1919060597934197546

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

Puikiai prisimenu, aukščiausios klasės leidinys, jame visda būdavo ką skaityti.
Tikiuosi, kad Logos bus prieinamas ir už Vilniaus ribų bei internetu.

maria rašė...

GEROS DIENOS MANO Lietuvos žmonės
MANO TESTAS, KAIP GAUTI PASKOLĄ NAMAI PIRKTI NAMĄ IŠ TIKROS IR TIKROS PASKOLOS ĮMONĖS, KURIOS KALBĖJO „JOSE Luis“ paskolas, Aš šiandien esu labai laimingas ir dievas JOSE „jose luis“ paskolos ([email protected]) ([email protected])
Mano vardas maria, aš esu iš Lietuvos, pastaruosius 5 mėnesius ieškojau tikros paskolų bendrovės, kad nusipirktų namą, kurį gavau, buvo daugybė nesąžiningų akcijų, kurios privertė mane jomis pasitikėti ir dienos pabaigoje, jie paėmė mano pinigus nieko neduodami mainais, visos viltys buvo prarastos, susipainiojau ir nusivyliau, niekada nenorėjau turėti nieko bendra su paskolų bendrovėmis internete, todėl nuėjau pasiskolinti pinigų iš draugo, pasakiau visa tai, kas nutiko, ir ji pasakė, kad gali man padėti
ji žino paskolų bendrovę, kuri gali man padėti bet kokia paskolos suma
reikalinga man su labai žema 2% palūkanų norma, kad ji ką tik gavo
paskolą iš jų, ji nurodė man, kaip kreiptis dėl paskolos, aš padariau
kaip ji man sakė, kreipiausi į juos el. paštu: ([email protected]) ([email protected])
 , Aš niekada netikėjau, bet aš stengiausi ir, savo nuostabai, gavau paskolą per 24 valandas, negalėjau patikėti,
Aš vėl esu laiminga ir turtinga ir dėkoju Dievui, kad tokia paskola
tokių apgaulingų įmonių vis dar egzistuoja po sukčiavimo visur,
Prašau patarti visiems, kuriems reikia paskolos, el. pašto adresą
 ([email protected]) ([email protected])
  jie niekada tavęs nepavers ir
jūsų gyvenimas pasikeis taip, kaip mano. Greitai susisiekite ([email protected]) ([email protected])
šiandien ir gaukite iš jų paskolą, Dievas palaimina Jose Luis paskolas už jų tikrą paskolos pasiūlymą.
 Įsitikinkite, kad susisiekėte su savo paskolos paskolomis, nes sėkmingai gavau paskolą iš šios įmonės be streso. Apsilankykite jų el. Laiške ([email protected]) ([email protected]).

supratingas rašė...

Jau seniai prieinamas, skaitykite į sveikatą :)

http://www.litlogos.eu/

Anonimiškas rašė...

Po kiek sūris pelėkautuose jose luisai? Ir parašyk tu man po straipsnių apie Logos...kad dar po kokiais gėjais pripeckiotų

Anonimiškas rašė...

-> supratingas 01.02
Tinklalapis - puiku, tačiau, patikėktie, labai, labai reikia detalesnės informacijos apie intelektualų leidinius ir provincijose- o ten žmonės greičiau atkreips dėmesį į stendą, plakatą ir panašiai.
Sutikite, būtų puiku, kad intelektualioji medžiaga būtų tolygiai paskirstyta ne tik Vilniuje ar paskritai didžiuosiuose miestuose, bet ir provincijose - o provincijose pažįstu labai garbingų ir labai apsišvietusių ne tik garbaus ir vidutinio amžiaus žmonių, bet ir labai perspektyviaus jaunimo, kuris labai domisi filosofija, literatūrologija, teatru, kino menu ir t.t.

Anonimiškas rašė...

ProPatria, nesuprantu jūsų: kodėl laikote brukalus savo tinklalapyje ir jų nepašalinate?

item