Harry Benson. Laiminga žmona - laiminga šeima?

Gerai žinome posakį „Laiminga žmona – laiminga šeima“. Bet ar tai yra tiesa lygybės amžiuje, kai vyrai ir moterys – lygūs? Ar laiminga žm...

Gerai žinome posakį „Laiminga žmona – laiminga šeima“. Bet ar tai yra tiesa lygybės amžiuje, kai vyrai ir moterys – lygūs? Ar laiminga žmona iš tiesų šeimos gerovei daro didesnę įtaką nei laimingas vyras?

Ankstesni tyrimai parodė, kad taip gali būti. Atskiri tyrimai atskleidė, jog laimingos žmonos savo vyro gerovei, mąstymui ir vaikų elgesiui daro didesnę įtaką nei laimingi vyrai. Tačiau tyrimai šioje srityje yra fragmentiški. Iki šiol nė vienas tyrimas nepatikrino nei mamos, nei tėčio laimės įtakos įvairioms pasekmėms šeimai.

Kartu su kolega profesoriumi Steve‘u McKay‘umi patikrinome didelės nacionalinės tūkstančių mamų ir tėčių, kurie susilaukė vaikų 2000–2001 metais, imties duomenis. Kai jų kūdikiams buvo 9 mėnesiai, abiems tėvams buvo užduotas klausimas, „koks laimingas esi santykiuose“. Nuo tada šios šeimos buvo apklaustos kelis kartus. Tuomet pažvelgėme, kaip šios šeimos atrodo, kai jų vaikams sukako 14 metų.  

Rezultatas akivaizdus – su tyrimu galima susipažinti čia.

Abu tėvai daro didelę įtaką tam, kaip po daugelio metų sekasi šeimai. Ir mama, ir tėtis daro savo unikalų poveikį. Tačiau mamos laimė yra neabejotinai svarbesnis veiksnys.

Jeigu mama yra laiminga dėl savo kaip naujos mamos ryšio, labiau tikėtina, kad ji liks su tėčiu ilgiau nei keturiolika metų, palyginus su šeima, kur panašiai laimingas yra tėtis. Nelaimingos mamos yra labiau linkusios išsiskirti nei nelaimingi tėčiai, o laimingiausios mamos yra labiau linkusios likti poroje nei laimingiausi tėčiai.  

Taip pat laimingos mamos dažniau nei laimingi tėčiai užaugina vaikus, turinčius mažiau didelių psichinės sveikatos problemų. Tai galioja kalbant tiek apie berniukus, tiek apie mergaites. Laimingi tėčiai daro įtaką sūnų, bet ne dukrų psichinei sveikatai.

Šios išvados galioja nepaisant mamos etninės kilmės, gimdymo amžiaus, santuokinio statuso, universitetinio išsilavinimo.

Taip pat nustatėme dar du mažiau pastebimus poveikius. Pirmiausiai, laiminga mama šiek tiek geriau nei laimingas tėtis prognozuoja savo laimę po 14 metų. Tačiau abejais atvejais ryšys silpnas. Antra, ankstyva motinos laimė turi daugiau įtakos tam, kokia artima ji vėliau tampa savo paaugliui sūnui ar dukrai. Tuo tarpu tėčio laimė daro įtaką tik tam, kokia artima mama bus su sūnumi, bet ne su dukra.

Šios išvados rodo, kad mamos laimė turi palyginti didelę įtaką šeimos gyvenimui ateityje. Tai jokiu būdu nežemina tėčių. Jų laimė taip pat svarbi, tik ne tokiu mastu. Taip pat tyrimas nedaro išvadų, kas kokius vaidmenis šeimoje turėtų atlikti, t. y. uždirbti pinigus, prižiūrėti vaikus, tvarkytis namuose. Lygybė buvo naudinga atveriant galimybes tiek mamos, tiek tėčiams. Tačiau lygybė neturi reikšti vienodumo. Tyrimo išvados atskleidžia esminį skirtumą tarp vyrų ir moterų.

Kaip jau rašiau savo knygoje, vienas vaidmuo, kurio niekas negali atimti iš vyro, yra atsakomybė mylėti mamą. Jei jis ją myli, atras didžiulę naudą, kurią atskleidėme tyrime.

Laiminga žmona iš tikrųjų reiškia laimingą gyvenimą.



Susiję

Šeimos politika 510807034785961813
item