Kitą savaitę Lukiškių aikštėje bus pastytas „Laisvės kalvos“ maketas

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad jau kitą savaitę Lukiškių aikštėje bus pastatytas čia iškilsiančios „Laisvės kalvos“ maketas. Pr...

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad jau kitą savaitę Lukiškių aikštėje bus pastatytas čia iškilsiančios „Laisvės kalvos“ maketas. Primename, kad „Laisvės kalvos“ projektas paskelbtas Vyriausybės inicijuoto ir Kultūros ministerijos bei Šiuolaikinio meno centro skelbto memorialo Lukiškių aikštėje konkurso laimėtoju ir pasirinktas vietoj Vyčio memorialo. 

Kaip pabrėžia Vilniaus savivaldybė, projekto autorius Andrius Labašauskas kitą savaitę Lukiškių aikštėje pastatys Laisvės kalvos realaus dydžio bandinius.

Teigiama, kad dvi savaites aikštėje stovėsiantis maketas ekspertams ir vilniečiams leis įvertinti bendrą projekto vaizdą, taip pat ir pačiam autoriui leis atsakyti į iškilusius profesinius klausimus.

„Testuosime mastelį, žiūrėsime, kaip skulptūra įsilieja į aikštės, erdvę ir tikimės teigiamos vilniečių reakcijos. Laisvės kalva – skulptūra visiems Lietuvos žmonėms, siekusiems laisvės, mylėjusiems ir tebemylintiems jos idėją. Ant pjedestalo neužkeliant konkretaus herojaus ar datos, tai memorialas savyje galintis talpinti tiek, kiek prasmių patys į jį įdėsime“, – sakė „Laisvės kalvos“ autorius A. Labašauskas.

Pasak jo, skulptūros forma pasirinkta neatsitiktinai: ji simboliškai reprezentuoja Lietuvos istorinį, gamtinį karkasą – piliakalnius, pilkapius, kalvas, mišką, pelkes, tarsi tai būtu mūsų visų tapatybės dalis, atėjusi iš praeities, aktuali ir šiandien.

„Fasadinė kalvos pusė bus memorialinė, skirta susikaupti, prisiminti už Laisvę kovojusius, galbūt ieškoti slapyvardžių simboliniam miške  ar liesti išlietas medžių formas. Tuo tarpu iš kitos skulptūros pusės bus galima patekti ant žaliuojančios kalvos, vieniems tai taps apžvalgos aikštele, kitiems galbūt tribūna, kažkas čia sėdės ir klausys koncerto, o vaikai tiesiog žais ar žiemą leisis su rogutėmis – tikiuosi, kad Laisvės kalva suteiks veiksmų ir minčių laisvę kiekvienam ją aplankiusiam”, – pasakojo A. Labašauskas.

Susiję

Istorijos politika 3426034100932097276

Rašyti komentarą

21 komentaras

Anonimiškas rašė...

Šemšius mato, kad ilgai neišsilaikys, tai stengiasi pridergti kiek įmanoma.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
1Chingishan rašė...

Prisiekiu kad ten ta šūdo krūva (su rogutėmis važinėtis) tikrai nestovės. net jei laikinai kolaborantai ten įfundytų savo pederastines fantazijas- tai bus sulyginta su traktoriais, valymo darbus teks apmokėti šitiems labašauskams- o po to jis kaip ir šimašius praras pilietybes, šimašius prieš tai turės dar ir atsėdėti)

Anonimiškas rašė...

Rašykite - bulvonais

Anonimiškas rašė...

Vietoje kalvos geriau nuo Nėrio pakrantės atkelkite Šudvamzdį, nes ezoteriškai negatyviai veikia LT visuomenę.

Anonimiškas rašė...

Ahhhh, juokinga skaityti kaip proRussia chunveibinai šėlsta ir taškosi seilėmis, kad iškils memorialas Lietuvos laisvės gynėjams. Palokite, palokite, gavrikai

Šiaurės Lietuva rašė...

Ar tą kalniuką šunims vedžioti ir šikinti jūs isivaizduojate kaip memorialą?

Anonimiškas rašė...

Nesutinku su 20:19. Išsilaikys Š. Dar ir kaip, išsilaikys. Kas gi jį nuvers? Ar tie du-trys šimtai nepatenkintųjų. Visi drąsūs tik komentarus ir straipsnius rašyti. Kai kurie dar moka su fakelais pavaikščioti. Netoli tas laikas, kai visus tuos rašytojus ir vaikščiotojus uždraus.
Optimistai kalba ir rašo, kad visokie š. jau greit grius, kad pasaulis jau ateina į protą. Tačiau šitos permainos, tik optimistų galvose. Realistai mato, kad viskas juda į priešingą pusę.
Š. savo laisvės partijai, dabar dar ir kalvą,tuo pačiu vardu, miesto centrinėje aikštęje pasistatė. Žodis "laisvė" čia nereiškia laisvę tautai, valstybei ir teisingumui (neveltui š. buvo "teisingumo" ministru), bet laisvę nevaržomai savivaldžiauti, švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus ir tyčiotis iš užguitų žmogelių. Bet čia dar ne dugnas...

Anonimiškas rašė...

Na, tu gal ir šiki ant paminklų partizanams.
Aš tą kalniuką įsivaizduoju kaip vietą ateiti su vaikais, naudotis ta erdve, ir tuo pačiu papasakoti jiems apie didvyrius žuvusius tam, kad mano vaikai galėtų būti laisvi.

Pagaliau,po 100 metų ,sulaukėm! rašė...

Ant Tauro kalno - ispanų „Tautos namai“

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 13.31, tokiai eskuraijai žymiai labiau tiks VYČIO monumentas su jį supančiais visų laikų Lietuvos Laisvės kovotojų skulptūriniais portretais.

Anonimiškas rašė...

Šito pasityčiojimo iš Lietuvos Laisvės Lukiškių aikštėje reikia neleisti. Buvo jėgų atkurti gen. Vėtros memorialinę lentą - turi būti jėgų ir stabdyti tyčiojimąsi iš Lietuvos valatybės.

Anonimiškas rašė...

Neprisiekinėk, bet imk ir padaryk! O jau tada, gali prisiekti.

Anonimiškas rašė...

Tai tik akivaizdžiai rodo, kokie idiotai mes, lietuviai esame. Leidome sau ant galvos užsilipti visokiems išsigimėliams ir šikti ant mūsų. Ir dar vadiname juos - "mūsų valdžia". Na, tikrai mūsų - kokie mes, tokia ir valdžia ant mūsų. Bet svarbiausia (svarbiausia!), nesugebame tarpusavyje susitarti ir tuos škiėjus nuo savęs nugraibyti. Be abejo, tarp nesisteminių yra daug "šikėjų" infiltruotų ir nupirktų atstovų. Didžiausia kaltė yra tų, kurie drąsko sau drabužius, rauna sau nuo galvos plaukus ir vaidina patriotus, bet nesugeba susitarti ir apsijungti bendram darbui, o jau po to aiškintis visas plonybes ir dalintis portfeliais. Istorija kartojasi - nei 1939m. (Klaipėda, Vilnius), nei 1940m. (visa Lietuva), siekiant apginti savo valstybę nebuvo paleistas nė vienas šūvis, tam kad būtų pasipriešinta galvažudžiams. Nesugebėjo susitarti!!! To neutraumo rezultatas buvo dar baisesnis. Šiandien tokia pati situacija. Aš siūlau ateinančiuose rinkimuose nebalsuoti už jokias nesistemines-opozicines-patriotines partijas iki jos visos neapsijungs į vieną rinkiminį sąrašą su bendrais kandidtais. Apie liberastų ir pseudo-konsrevatorių elektoratą nekalbu. Prieštaraujantiems atsakysiu - jei nesikeis nesisteminės opozicijos taktika ir politinė strategija - rezultatas bus toks pats, nesvarbu už ką balsuosime, valstybės likučiai grims į dugną.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Iš Kauno: rašė...

Prasidėjo „Vyčių rinktinės žygis“ į Vilnių (video, nuotraukos)

Anonimiškas rašė...

Puikiai pavadinta Alke ,,Laisvės KRŪVA" -

Anonimiškas rašė...

Pagrobsiu tamstos komentarą ir į Alką nunešiu! Nežiūrint visų autorinių teisiu!

Anonimiškas rašė...

Komentaras į Pikc Kažinkavičius 2019-09-21 02:55 frazę "Nenorėčiau Vilniuje gyventi". O be reikalo! Šandien Lietuvoje per Vilnių eina Fronto linija. Visiškai taip, kaip ir 1920-iais. A civil war broke out! It is exciting. Jei tada nebūtume susivieniję, būtume praradę visą Lietuvos valstybę. Atsitokėjome, bet netekome trečdalio teritorijos ir paklausę bei patikėję "vyresniuoju broliu" iš vakarų, nuolankiai trypčiojome ir neatsėmėme savo sostinės. Šūkis: "Visi į Vilnių!", aktualus ir šiandien. Jei žlugs Vilniaus bastionas, bacila greit išlpis po visą Lietuvą. Na tai kas, kad teritorijja išliks, bet bus infekuota. Nepagelbės nė Kauno priešnuodis. p.s. Suslovas pragare iš džiaugsmo trina rankas.

item