Jen Kirby. Rinkimai į Maskvos Dūmą sėkmingi opozicijai. Tačiau, kokiai opozicijai?

y-news.lt Praėjusį savaitgalį rusai įvairiose šalies regionuose rinko vietinę valdžią, tačiau visi nekantriausiai laukė Maskvos miest...


Praėjusį savaitgalį rusai įvairiose šalies regionuose rinko vietinę valdžią, tačiau visi nekantriausiai laukė Maskvos miesto tarybos rinkimų rezultatų.

Po to, kai liepos mėnesį rinkimų komisija uždraudė opozicijos kandidatams dalyvauti kovoje dėl 45 miesto tarybos vietų, dešimtys tūkstančių protestuotojų išėjo į Maskvos gatves reikalaudami, kad miesto tarybos rinkimai būtų laisvi ir sąžiningi. Sprendimas pašalinti opoziciją iš rinkimų pavertė apsnūdusius vietos rinkimus didžiuliu politiniu įvykiu, kurio svarba dar išaugo dėl policijos susidorojimo su demonstrantais ir opozicijos veikėjais.

Vis dėlto rinkimų organizatorius nekeitė savo sprendimo ir balsavimas vyko kaip planuota rugsėjo 8 d.

Tačiau rezultatai vis tiek gavosi įdomūs: prezidentą Vladimirą Putiną palaikanti Vieningosios Rusijos partija prarado apie 13 vietų miesto taryboje (nuo dabartinių 38 iki 25) ir vos neliko be daugumos.


Kita vertus, opozicijos partijoms sekėsi gana gerai: komunistai laimėjo 13 vietų, partija „Jabloko“ keturias vietas, o Teisingosios Rusijos partija – tris vietas.

Tačiau ne viskas taip paprasta. Šios partijos nėra tikroji Rusijos opozicija.

Išskyrus „Jabloko“ narius, laimėję opozicijos kandidatai priklauso taip vadinamai Rusijos sisteminei opozicijai. Jų partijos yra daugmaž lojalios Kremliui ir dalyvauja rinkimuose kaip „opozicija“ su valdžios leidimu. Kitaip tariant, tai apgaulingi politiniai projektai, skirti nedemokratinei sistemai suteikti demokratijos atspalvį.

Tačiau kai kurie tikrosios opozicijos veikėjai, patys negalėję dalyvauti rinkimuose, galutinį rezultatą vis dėlto laiko pergale. Garsus opozicijos veikėjas Aleksejus Navalny‘as, kuriam nebuvo leista mesti iššūkio Putinui  2018 m. prezidento rinkimuose, kvietė maskviečius vadovautis jo sukurta „protingo balsavimo“ strategija, iš esmės nukreipusią rinkėjų balsus bet kam, kas galėjo įveikti valdžios partijos kandidatus.

Versta iš vox.com. Skaityti toliau (anglų k.) – ČIA.

Y-News

Susiję

Jen Kirby 4085225486568476803

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Nėra to blogo, kad neišeitų į gerą; Komunistai iš Maskvietiškos miesto tarybos pasirašė viešą kreipiamsį, kuriuo reikalauja baigti jėgos tarnybų persekiojimą protestvusių piliečių, kurių daug atsidūrė už grotų , nteisti, dėl atseit riaušių kėlimo... Nerekia galvoti, kad tik vieni Navalno vyrai gero nori ir jie vieniteliai kurie gali pakeisti padėtį. Tik rusai bijosi, kad galimi du variantai- arba nutildyti naują opoziciją teroru ar paperkant. Vienas iš šių variantų bus vykdomas tikrai.

Anonimiškas rašė...

Amžiname chaose, nuspėti įvykius be galo sunku, gi sakoma ,,Protu Rusijos nesuprast''.

item