Maksimilijanas Krahas. Nekompetentinga Merkel proteguojama fon der Lejen sugriaus Europos Sąjungą

Manoma, kad Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) taps Europos Komisijos prezidente [jau oficialiai tapo; straipsnis paskelbtas lie...

Manoma, kad Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) taps Europos Komisijos prezidente [jau oficialiai tapo; straipsnis paskelbtas liepos 16 d. – vert. past.], gaus aukščiausias ES pareigas. Tačiau kas ji?

Niekas už Vokietijos ribų niekada apie ją negirdėjo, niekas jos neturėjo kandidatų sąraše. Jeigu eurokratai būtų laikęsi savo žodžio, jie būtų turėję nominuoti Manfredą Vėberį (Weberį) iš liberaliai konservatyvios Europos liaudies partijos. Tačiau galiausiai, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pageidavimu, Europos Taryba lyg iš dangaus nominavo ją.

Visų pirma, Ursula fon der Lejen yra Ernsto Albrechto dukra. Ilgametis ES biurokratas, Albrechtas savo karjerą baigė kaip Žemutinės Saksonijos žemės ministras prezidentas.

Dėl tėvo ryšių ji padarė stulbinamą karjerą nominaliai „konservatyvioje“ Krikščionių demokratų sąjungoje (CDU), partijoje, kuri kadaise buvo krikščioniška, demokratiška ir vieninga, bet kuri tokia nebėra, bent jau nuo Merkel atvirų sienų politikos laikų.

Namie pabuvusi Žemutinės Saksonijos žemės socialinių reikalų ministre, po to, kai Merkel 2005 metais tapo kanclere, fon der Lejen buvo paskirta federaline ministre ir nuo tada liko Vyriausybėje. Kiekvienose pareigose ji išpardavinėjo konservatorių vertybes, įžiebdavo pyktį ir varganai sužlugdavo, tačiau visada būdavo apdovanojama dar aukštesnėmis pareigomis.

2005 metais ji buvo paskirta šeimos reikalų ministre. Eidama šias pareigas, ji diegė politiką, skatinusią dviejų algų šeimos modelį [šeimą, kurioje abu sutuoktiniai dirba – vert. past.] – tradicinės šeimos prarado palaikymą. Jos daugiamilijoninės šeimos programos nepadidino dramatiškai žemo Vokietijos gimstamumo, tačiau paslinko šeimos sampratą gerokai į kairę.

Tačiau jos prasčiausi laikai prasidėjo, kai 2013 metais ji perėmė Gynybos ministeriją. Vakarų Vokietijos kariuomenė po II pasaulinio karo niekada nebuvo stipri, tačiau daugmaž atitiko NATO standartus. Ponia fon der Lejen ją visiškai sunaikino ir šiuo metu Vokietijos ginkluotosios pajėgos yra ne kariuomenė, o veikiau kelia juoką.

Tankai negali važiuoti, lėktuvai ir malūnsparniai negali skraidyti, šautuvai negali deramai šaudyti, tačiau ponia fon der Lejen įvedė LGTBQ mokymą, uniformas nėščioms karėms ir įsteigė vaikų darželius darbuotojams. Ji užsipuolė karines tradicijas ir apkaltino ištisą aukšto rango pareigūnų sudėtį nesugebėjimu vadovauti. Po šešerių jos vadovavimo metų Vokietijos kariuomenė yra ne tik demotyvuota ir dezorientuota, bet ir prarado bet kokias politinio vadovavimo iliuzijas. 

Daugelis prieštaravimų, kuriuos kelia fon der Lejen vadovavimo gynybai laikas, susiję su jos bandymu panaudoti privačias užsakomųjų paslaugų įmones, kad pertvarkytų karinius pirkimus. Ji pasamdė Katriną Zuder (Suder), įmonės McKinsey & Company vadybininkę, kuri išstūmė visus karininkus ir daugiametę tarnybos patirtį turinčius pareigūnus ir Gynybos ministerijos vadovybėje sukūrė erdvę be kariškių.

Išlaidos visų rūšių konsultantams, įskaitant kompaniją McKinsey, kur vėliau grįžo Zuder, nepaprastai išaugo. Vokietijos spauda, paprastai visiškai paklusni Merkel Vyriausybei, susidomėjo šiuo skandalu, įskaitant gandus apie asmeninius abiejų moterų santykius.

Iškalbingas fon der Lejen vadovavimo nekompetencijos pavyzdys yra laivyno kadetų burlaivio atnaujinimas. Jo išlaidos, pakilusios nuo numatytų 10 iki 135 milijonų eurų, nutekėjo tamsiais keliais, o laivų statykla bankrutavo, kai tik ją pasiekė pinigai.

Net ir po kelių metų laivas, žinoma, vis dar nesuremontuotas. Bet kuriam despotui padarytų įspūdį šis atviros korupcijos ir nekompetencijos lygis.

Šiuo metu pradėtas fon der Lejen veiklos parlamentinis tyrimas. Akivaizdu, kad buvo pats laikas kanclerei Merkel iškelti savo brangios ministrės kandidatūrą Europos Komisijai.

Tačiau Merkel sumokėjo už šį sprendimą didelę kainą. Ji perleido Prancūzijai Europos centrinio banko vadovo vietą, kas užtikrina nulinių palūkanų politikos tąsą. Tai žlugdo Vokietijos viduriniąją klasę, kuri veikiau taupo savo pinigus, o ne juos skolinasi. Prancūzija ir pietinės ES šalys gali toliau didinti savo valstybės skolą, spausdindamos eurus, ir be pelno Vokietijai.

Dabar Europos Parlamentas yra paskutinė galimybė užkirsti kelią tam, kad ES Komisija atitektų į rankas politiko, kuris pateisina bet kokias prieš ES nukreiptas nuotaikas. 

Ji yra nekompetentinga, tiek yra aišku. Ji yra korumpuota – tai įrodo jos išlaidos išoriniams konsultantams be oficialaus patvirtinimo. Ir ji stumia kietą kairiųjų liberalų darbotvarkę, kovodama su visomis tradicijomis, nuo šeimos iki karinių.

Jos karjerą lėmė asmeninė globa, o ne kompetencija, sėkmė ir principingumas. Iškilimas iki Briuselio nėra jos strateginio plano rezultatas, o išsigelbėjimas nuo tyrimo ir persekiojimo namie, Vokietijoje.

Pamatysime, ar Strasbūro eurokratų dauguma išsirinks moterį, kurios paskyrimas įžeistų tariamai skaidrią ES demokratiją ir kurios ankstesnė veikla daro ją grėsme Komisijai. Jei kas nors Europos Parlamente nori sunaikinti ES – jis turėtų balsuoti už šią moterį.

Nesutikau nė vieno Europos Parlamento nario, kuriam patiktų ši kandidatūra. Tačiau esu įsitikinęs, kad daugeliui mano kolegų Merkel norai yra svarbesni už bendrąjį Europos gėrį. Turėdamas tai omenyje, netikiu, kad galėtume sutrukdyti šiai nedorai moteriai tapti aukščiausia ES valdininke. 

Dr. Maksimilijanas Krahas (Maximilian Krah) yra Europos Parlamento narys, atstovaujantis partijai „Alternatyva Vokietijai“, pirmą kartą išrinktas 2019 metais


Išvertė Artūras Judžentis.

Susiję

Maksimilijanas Krahas 8123815791129084695

Rašyti komentarą

47 komentarai

Skaitytojas (Skaitytojas) rašė...

Straipsnis labai geras, mintys teisingos, forma tiksli, aiški ir aštri. Bet šitie vertėjo ortografiniai kvailiojimai vis dėlto kelia juoką:

Ji pasamdė Katriną Zuder (Suder), įmonės McKinsey & Company vadybininkę

Skaitytojai mat nežinos, kaip ištarti vokišką pavardę Suder, bet tikrai žinos, kaip ištarti McKinsey.

Rupūs multai, gal jau metas liautis su ta sovietine transkripcija. Juokas ir sarmata.

Anonimiškas rašė...

Na, kariuomenę tai ji sunaikino ne be Merkel pagalbos. Kaip ši naikina/išmontuoja ir visą Vokietijos valstybę.
Merkel kabinetas kaip jos virtuvė - ir bobelės, ir diedeliai turi būti jai paklusnūs ir, ginkdie! ne protingesni už ją. Tą rodo ir dabartinė gynybos ministerė. Bet, mieli tautiečiai, jei grojant valstybių himnus galima sėdėti, tai ir visa kita tik įpročio reikalas. Kaip sakoma, ir šuo kariamas pripranta (baisiai neteisinga patarlė). Svarbiausia, kad tik greičiau tos JEV.
P.S. Gal autorius pasakytų kompetentingo politiko Briuselyje pavardę? Nors vieną.

QXW'as rašė...

Teisingai! Velniop sovietines atgyvenas lietuvių kalboj!

Anonimiškas rašė...

Ar portale kas moka lietuvių kalbą? Matyt, kad ne. Rašote „Nekompetentinga Merkel proteguojama fon der Lejen sugriaus Europos Sąjungą“. Žodžių tvarka rašinelio pavadinime labai neįprasta. Ar lietuviai taip kalba? Versta su Gūgle iš rusų kalbos?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Mano galva, nelabai pagrįsti priekaištai. Pirma, transkripcija pati savaime nėra blogai - o ir vokiškai nemokančių (ar tarimo taisyklių nežinančių) skaitytojų tikrai gali būti. Antra, nors dėl pavardžių rašymo pas mus, deja, "bardakas" (čia akmuo į VLKK daržą), bet įmonių ar prekių ženklų pavadinimų paprastai netranskribuojame (gi nerašome "Makdonaldz", "Cipfer", "Koka Kola","Hiuskvarna", "Versačė", "Žilet" ir pan.).

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, jei būtų parašyta "Nekompetentinga Merkelienės proteguojama [...]", būtų aiškiau. :)

Anonimiškas rašė...

Tai kad abi nekompetentententingos, kaip suprasi, taip gerai. Visus grūsti į JEV didelės kompetencijos nereikia.

Skaitytojas (Skaitytojas) rašė...

Susitiko keturi lietuviai: Ziabkus (Zepkus), Ziapkus (Zepkus), Zebkus (Zepkus) ir Zepkus (ditto:). Po to dar atėjo Jaskelevičius, Jeskelevičius, Jaskeliavičius ir Jeskeliavičius.

Visiškai nejuokauju. Pats esu gyvenime susidūręs su vienu Jeskelevičiumi ir dviem Jaskeliavičiais. Rašyba patikrinta.

Nebekalbant apie Tallat-Kelpšą versus Talat-Kelpšą.

Dar buvo Zavackis, Zavadskis kr Zavadzkis.

Dar yra pavardė Žąsinas, bet kartą buvau susidūręs su Žasinu (be nosinės, rašyba patikrinta).

Vien tai įrodo transkriptorių sektos absurdiškumą. Pagal jų logiką reikėtų „transkribuoti“ daugelį pačių lietuvių vardų ir šiaip lietuviškų žodžių.

Eidamas į pliažą (pležą), nusivalyk makiažą (makijažą).

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nereikėtų plakti SVETIMVARDŽIŲ, parašytų pagal SVETIMOS kalbos taisykles, transkribavimą su LIETUVIŠKŲ asmenvardžių fonetine transkripcija (kurios, šiaip jau, netaikome). Be transkripcijos paskui atsiranda tokie "šedevrai" kaip "Recepas Erdoganas".
Beje, dėl "sovietiškumo" - žr. kad ir latvių ar lenkų praktiką.

Anonimiškas rašė...

Iš tikrųjų tai Europos problema yra Vokietijos politika. Po II pasaulinio vokiečiai taip ir nesugebėjo "paimti" politinio posūkio. Iš kraštutinės dešinės nulėkė į kraštutinę kairę. Ir dabar vėl "gelbsti" Europą. Nuo europiečių. Kaip juos įtikinti, kad jie pagaliau nustotų gelbėti. Europą. Afriką. Arabijas. Kad būtų kaip lygūs tarp lygių. Jų menkavertiškumo kompleksas dėl buvusios kraštutinės dešinės išvirto į puikybę - gelbėti visus. Ir patys smunka politinin dugnan, ir kitus ten tempiasi. Jokia normali politika netoleruotų tokios Merkel. Keturias kadencijas. Dabar dar ir nesveika. Susitempusi savo drauges į ministeres... Viena buvo demaskuota su daktarinės plagiatu. Ponia Šavan. Tą išsiuntė ambasadore. Į Vatikaną :)

Anonimiškas rašė...

iš straipsnelio ir naivių komentarų galima suprasti, kad tas Krahas yra Šventasis? Jis viską žino ir yra toks objektyvus? Rimtai? Koks naivumas tikėti tokiais parašinėjimais, kai ar ne visi politikai yra vienaip ar kitaip prisidirbę? Kiek švarių, skaidrių, sąžiningų politikų yra visame pasaulyje? Jei kariuomenė silpna, tai ne vieno žmogaus, o visos valstybės politikos rezultatas.

Anonimiškas rašė...

Apie valstybės politiką ir kalbama. O kariuomenė silpna ne šiaip sau. Tai nuoseklaus silpninimo rezultatas. O Krahas žino, apie ką kalba, nes jis ten vietinis. Ir ne kairysis, kai kurių pykčiui:)

Kiemsargis rašė...

"Originalishkos rashybos" fanams siūlau perskaityti Vinco Urbučio knygą „Lietuvių kalbos išdavystė“. Gal padės atsipeikėt.

1Chingishan rašė...

Jei sugriaus aš būsi labai patenkintas!

Pikc Kažinkavičius rašė...

Čingischanai, bet KAS iš to laimės? Mano akimis žiūrint, ne sugriauti, o atsikariauti ir atkurti reiktų. Griovimas - visokio plauko "leviakų" "specializacija".

Anonimiškas rašė...

Iš leningrado rašai? Po kiek rusiška degtinė?

1Chingishan rašė...

Reikalas tame kad neatsikariausi ir visi tai seniai suprato. Visi nori kitos gejropos- mol reikia kad būtų vėl pastatyta ant krikščioniškų pamatų, puoselėtų prigimtinę šeimą, kad ji būtų sudaryta iš nepriklausomų tautų, kad būtų tik ekonominė sąjunga, kaip buvo nuo pradžių planuota ir .t.t. ir pan. Tai vat aš jums sakau atsakingai- to niekada nebus- nes tie kas ją kūrė - darė būtent tam kad neliktų jokių tautų, jokių prigimtinių šeimų, tradicijų, unikalių kultūrų ir pan. Taip buvo suplanuota nuo pat pradžių ir jiems jokios kitos ES nereikia. jei tik kažkokiu mistinių būdu jėgų balansas pasikeistų- tai jei patys (kūrėjei globalistai, finansistai, tarptautinis viršnacionalinis kapitalas (vadinkit kaip norit)) ją tą pačią mninutę sunaikintų. kas yra sukurta dabar- tai 4as reichas- ir situacija tautoms ir prigimtinėms šeimoms tik blogės- neturėkit jokų iliuzijų kad gali būti kitaip. Taip kad šitą šlykštų darynį tiesiog privalu sunaikinti, ir tai padaryt kuo greičiau, išsiaiškinti šios prakeiktos ES organizatorius, finansuotojus, strateguotojus ir juos pagal pajėgas sugaudyt ir likviduoti (ir tai padaryt kuo žiauriau kad daugiau niekada nebekiltų niekam noras paverginėt tautas, griaut šeimas, atiminėt vaikus, proteguot pederastus, pedofilus, trangenderius ir panašų šūdą - ir mes turim sukurti savo naturalų alinsą su Lenkija, Latvija, Baltarusija, Ukraina (čia kaip minimum -gali dar ir prisijungt kitos Višegrado narės)- kad galėtume turėti savo rimtą armiją, rimtą ekonomiką ir rimtą tarptautinę politiką. Tik taip ir ne kitaip.

Anonimiškas rašė...

Čingishanas sprendžiant iš vardo mongoloidas. O tokie labai mylį SSSR, NKVD ir šlapiuose sapnuose mato kaip Putinas "vaduoja" Lietuvą. Bet ES, nors ir ekonominė sąjunga, tik su minkštosiomis galiomis, bet didelis trukdis Lietuvos Narodnos Respublikos kūrimui. Nes vakarų investuojams nepatiks, kad jų kapitalą pasigrobs Girkinas ar pan. Todėl dieną naktį matom kaip čingischanai skalyja ant ES ir lauka jos griuvimo pasiruošę koloradines vėliaveles.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 2019-07-18 11:02: sprendžiant iš neapykantos pilnų kliedesių, jis arba rašo iš palatos, kur guli šalia karalių, astronautų, dievų ir chanų, arba yra apmokamas trolis, mongolų-palikuonis (lietuviai taip nekalba ir nerašo: „vat“, „mol“, „darynį“. „paverginėt“ ir t.t., apie sintaksę jau nekalbu, matyt, nebaigęs ir 8 klasių, bet vis tiek Chingischan nomier odin).

Unknown rašė...

O ką jūs siūlote, anonimai?

Anonimiškas rašė...

Tai gerai, pagaliau ES žlugs. Juk tiek skausmo mums kelia.

Anonimiškas rašė...

Pasiūlysiu aš.
Mūsų rinkėjai turi pareikalauti/įpareigoti parašais (jų turi būti daug!) ir demonstracijomis (gausiomis!), kad mūsų politinės viršūnėlės, įskaitant ir EParlamentarus, šlietųsi prie kitų patriotinių jėgų ir visi vienu balsu Briuselyje reikalautų:
nutraukti Afrikos perkėlimą Europon, nes varomas vienašališkai, neatsiklausus ES narių;
sudaryti naujas sutartis: ES – nacionalinių valstybių sąjunga (jose numatyti, kokias funkcijas valstybės perduoda Sąjungai, kokias pasilieka);
panaikinti nesveiko proto sudarytą ir tokių pat nesveikų pasirašytą Globalios migracijos paktą. Imigraciniai reikalai - kiekvienos valstybės reikalas;
na ir t.t, ir pan.

Skaitytojas (Skaitytojas) rašė...

Kad pats gyvenimas juos suplakė, profesoriau :) Daugybė lietuvių turi nelietuviškos kilmės pavardes.

Pamenate tokį politiką Muntianą? Daugelis tardavo [Muntijanas], nors iš tikrųjų tai yra rumuniškos kilmės pavardė (nes jo protėviai buvo kilę iš Moldovos), tad atsižvelgiant į tai derėtų sakyti [Muntẽnas]. Dar yra toks filosofas Sverdiolas; vieni sako [Sverdijolas], kiti [Sverdölas], o kaip iš tikrųjų, bala žino :) Vadinasi, reikia fonetinės transkripcijos :) Nes kai parašytą pavardę nežinia kaip perskaityti, tai yra lietuvių kalbos išdavystė :) Perskaičiau Vinco Urbučio knygą ir atsipeikėjau :)

Smulkios pastabos. Taigi, „Recepas Erdoganas“ esąs, pasak Tamstos, „šedevras“, nes tariama [redžep erdoan]; bet dar didesnis „šedevras“ yra „Ruzveltas“, nes Roosevelt tariama [rouzevelt] :) Šedevrai kiekviename žingsnyje :)

Anonimiškas rašė...

Kur tau skausmą kelia? Kurioj vietoj? Toj vietoj? Aišku... Kas tie „mums“? Išvažiuok į savo Tambovą, ten jokio skausmo nebus, tik viena palaima, jei jau tokie skausmai.

Anonimiškas rašė...

Tas Krahas dar nespėjo ' prisidirbti" anot Tamstos. Bet jūs teisi(-us} , jeigu neprisidirbo , tai prisidirbs būtinai- jei ne šiandien , tai ryt. Jūsų įžvalga - avansu... Esate dosni(-us) "pagyrimams''tipo: visi jie ten svoločiai'....

Anonimiškas rašė...

Mūsų rinkėjai rinkdami savo numylėtinius ĮES parlamentą-pansionatą jau turėtų žinoti , kaip balsuos ateityje jų išrinktieji į ES parlamentą, nes visi kandidatai žinomi ne pirmus metus .Prisidirbę apsčiai čia , matydami savo politinę pražūtį Lietuvoje ,pasiskubina dingti iš vietinio politinio lauko..

Anonimiškas rašė...

Siūlau žiūrėt ką renkam į Seimą. Reika normalių seimūnų o ne gražulių, gretų ir žemaitaičių. Juk ES mums nieko per jėgą neperša. Kitos šalys atsisakė , o mūsų balvonai (kolūkiečių dauguma) balsavo už migracijos paktą ir Stambulo konvenciją.

Anonimiškas rašė...

turėtų žinoti :))

1Chingishan rašė...

Ką jie gali šitie anoniminiai anonistai pasiūlyt. Jie tyrinėja sintakses- jiems dzin kad geyropos pagrindinis klausimas kaip mums primest pederastus ir visus pasaulio iškrypimus. Jei tau nepatinka pederastai, vaikų atiminėjimai, juvenalinės justicijos, žemės pardavimai, miškų kirtimai, transgenderiai, religijos griovimas, šeimos naikinimas, ir galimybė likti apskritai be valstybės- tai tu aišku kad už putiną, su kolorado juostele sėdi prie kompo ir nenaudodamas sintaksių bandai sunaikint rojų žemėje, kurį mums neša visa afrikos kloaka ir ją remiantys, proteguojantys ir visaip tą afriką bandantys sukurti pas mus degeneratai.
Kad šita prakeiktas tautų kelėjimas (o kad toks jis yra tai mes matom kaip iš rojaus nepaleidžia Britų) žlugs - tai čia nemato tik aklas, arba anonimiškas anonistas- kuris čia matomai į propatriją iš 15min, ar delfio ateina pasikankinti.

Anonimiškas rašė...

>>>Pikc Kažinkavičius 2019-07-18 03:11: koks švelnutėlis komentaras tokio superaktyvaus kitų komentatorių komentatoriaus. Tai labai daug ką pasako.

Anonimiškas rašė...

Lauk šunie kol kumelė padvės. ES "́žlunga" jau kokius 20 metų ir niekaip nesužlunga. Priešingai, plečiasi. Nepamatysi Putino Lietuvoje, Ivanuška.

Anonimiškas rašė...

Prie ko čia ES? Teisingai, imigraciniai reikalai jau seniai yra kiekvienos valstybės reikalas. Už migracijos paktą nubalsavo mūsų runkelių rinkti valstiečiai Seime. Protigesnės šalys puspročių į parlamentą nerenka, todėl už tokius paktus nebalsuoja.

1Chingishan rašė...

žiūriu anoniminių anonistų jokie argumentai neima. 20 metų žlugimo 4am (tik šį kartą pederastų) reichui tai visai nedaug. kad padvės tai 100 proc. ir niekas tuo senai neabejoje- tik dar prieš padvėstdamas šitas smirdintis darinys kiek dar žalos padarys. Čia greičiau putinas anoniminis degrade Lirtuvoje pasirodys vokietijos ir prancūzijos pakviestas (kurie mus bent 3 kartus su buvusiais putinais dalinosi)- nei į šalį su savo patriotais, savo sienomis, savo armija, ir savo tikrais kariniais alijansais. Tik ne tokiems kaip tu jaunasis hitlerjugendo pederaste suprasti.

Anonimiškas rašė...

1Chingishan 2019-07-19 08:33 - pasibaigė chano vaistai, vėl priepuolis? "anoniminių anonistų jokie argumentai neima" - nepasakok, chanai, apie savo problemas, ir taip viskas seniai aišku, iš kur rašai ir kam ištikimai tarnauji. Rublio kursas krenta, turėtum labai gerai žinoti apie tai.

glorija rašė...

Pavadinime man norėtųsi poros kablelių. Na, kai jau krachas rašė, atleistina...

Anonimiškas rašė...

Kabliukus atrasite ant molo, o šiam portalui (kaip ir kitiems) nekelkite kartelės, beviltiška...

Anonimiškas rašė...

Svarbiausia - esmė. O esmę vyras pasakė teisingai: nevykėliai politikai tikrai sugriaus ES.

aiwo rašė...

Liusks liuks pritariu chingishan!!!! Vidurii europos sajunga ne kktaip ir tik MUSU KURIANA. Be urshulu islamo ir afrieciu bei pederastu ir pan.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Hmm... Aš lyg ir aiškiai (ir dar didžiosiomis) buvau parašęs "Nereikėtų plakti SVETIMVARDŽIŲ, parašytų pagal SVETIMOS kalbos taisykles, transkribavimą su LIETUVIŠKŲ asmenvardžių fonetine transkripcija"... Lietuvių kalba užrašytų vardažodžių tarimas problemų sukelia paprastai tada, kai jis netinkamai užrašytas arba netinkamai interpretuojamas (pvz. jei parašyta "Muntianas", o ne "Muntjanas" ar "Muntijanas", tai ir tariama atitinkamai). Kai kurios klaidingos versijos yra "paveldėtos" (tas pats "Ruzveltas") - bet tai nėra pagrindas atsisakyti transkribavimo. Ir ne, čia ne tiek "lietuvių kalbos išdavystė" (beje, dažnai liberastų taikoma sarkastiška klišė, kai bandoma "prastumti" nuomonę, jog lietuvių kalbos išvis nereikia norminti) - čia labiau tam tikras provincialumas (nes taigi prestižas, kadangi UŽSIENIO kalba parašyta!). Kažką panašaus mačiau vienoje lietuvių organizuotoje tarptautinėje konferencijoje, kai visos užsieniečių pavardės buvo surašytos su visais diakritiniais ženklais, o visos lietuvių pavardės - "sušveplintos", kad užsieniečiams patogiau būtų. Situacija, "kai parašytą pavardę nežinia kaip perskaityti" yra elementarus nepatogumas, sukurtas to paties provincialumo. Ir, beje, kaip tik jis ir yra iš to sovietinio laiko paveldėtas - ir dabar išbujojęs.
Nematau visiškai jokios problemos, jei "plačiajai visuomenei" skirtuose tekstuose svetimkalbiai asmenvardžiai yra užrašomi ir pagal rašybą, ir pagal tarimą.
P.S. Kiek suprantu, esate karštas "originalios" rašybos Lietuvos pasuose šalininkas? ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Čingischanai, dėl "nes tie kas ją kūrė - darė būtent tam kad neliktų jokių tautų, jokių prigimtinių šeimų, tradicijų, unikalių kultūrų ir pan." - buvo tokie Šumanas,Adenaueris ir De Gasperi. Kiek žinau, jie nebuvo neokomuniagos, ir jų vizija NEBUVO iškrypėliška ideologija grįstas tautas, valstybes ir asmenybes naikinantis eurosajūzas. Čia yra ir straipsnis apie tai: http://www.propatria.lt/2012/02/vytautas-sinica-issigimusios.html.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Kas ją turėjo dar rinkti, kauše? Čia gi vykdomoji valdžia, ji - kaip premjerė, už kurią balsavo parlamentarai.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Prie ko čia ES?" - aha, privalomos nelegalų kvotos "nesiskaito". :) "imigraciniai reikalai jau seniai yra kiekvienos valstybės reikalas" - aha, eurosajūzas ir jo politika (įskaitant minėtas kvotas) neegzistuoja. :) "Už migracijos paktą nubalsavo mūsų runkelių rinkti valstiečiai" - na, pagal šitą "logiką", konservatnykus rinko irgi "runkelei", nes jie irgi balsavo už tą idiotišką paktą - taigi, irgi puspročiai: http://alkas.lt/2018/12/04/seimo-nariai-pritare-globalios-migracijos-sutarciai-net-jos-neskaite-video/
Štai, ką reiškia, kai žmogelis negalvodamas rašo. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

O, "sajūz nerušymy" fanatikų "yžvalgū" padavė. :D

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Taiklus paveiksliukas: https://www.facebook.com/Dispropoganda/photos/a.510143212413170/2389031461190993/?type=3&theater
Ir tekstas: https://www.dispropaganda.com/single-post/2019/07/04/Meet-Ursula-von-der-Leyen-the-EUs-new-German-Kanzler
Na, ir desertui - priminimas, KĄ konservatnykai Lietuvoje taip karštai remia: https://www.dispropaganda.com/single-post/2018/07/11/Angela-Merkels-secret-Communist-past

item