Arūnas Gumuliauskas: Vilniaus mero veiksmus turėtų vertinti teisėsauga

propatria.lt nuotrauka  Seimo laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas profesorius Arūnas Gumuliauskas teigi...

propatria.lt nuotrauka 
Seimo laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas profesorius Arūnas Gumuliauskas teigia, kad Vilniaus mero ir jo frakcijos iniciatyvos prieš Lietuvos laisvės kovotojų atminimą yra žalingos Lietuvos nacionaliniam saugumui, o paties mero vienašališkais veiksmais turėtų susidomėti teisėsauga. 

Pasak A. Gumuliausko, Rusijos propagandos tikslas buvo ir lieka Lietuvos laisvės kovas pateikti kaip nusikaltėlių siautėjimą. Pasipriešinimas okupacijai, pagal Kremlių, negalimas, nes nebuvo jokios okupacijos. Tokiame melagingame pasakojime pokario partizanai pristatomi banditais, o 1941-ųjų birželio sukilėliai bei Laikinoji vyriausybė – fašistais ir nacių kolaborantais. Pastarąjį dešimtmetį, Rusijai agresyvėjant prieš kaimynines šalis, tokia propaganda nesiliaudama juodina Juozą Brazaitį, Kazį Škirpą, Joną Noreiką, Antaną Kraujelį, Adolfą Ramanauską ir daugelį kitų. Siekiama diskredituoti patį Birželio sukilimą, tuo pačiu ir Lietuvos pasipriešinimą pirmajai sovietinei okupacijai. 

„Gyvenę sovietmečiu gerai žinome, kad tokią pačią istoriją apie tariamus fašistus ir nacius dėstė sovietinė istoriografija. Labai pavojinga tai, jog mūsų pačių politikai ir konkrečiai Vilniaus meras pasidavė šiam melui arba galingoms įtakos grupėms bei dabar priima Kremliaus propagandai naudingus sprendimus. Rusijos žiniasklaida akimirksniu pradėjo liaupsinti K. Škirpos ir J. Noreikos atminimo ženklų panaikinimą. Suprantama, nes Kremliui nėra nieko geriau nei pačios Lietuvos politikų pripažinimas, kad Rusija buvo teisi, o Lietuvos rezistentai – nusikaltėliai. Būtent tokį pripažinimą šiandien Putinui dovanoja Remigijus Šimašius“, - skandalingą sprendimą komentuoja prof. A. Gumuliauskas. 

A. Gumuliauskas taip pat atkreipia dėmesį, jog mero sprendimas dėl J. Noreikos-Vėtros atminimo lentos nuėmimo įvykdytas galimai neteisėtu būdu ir turėtų būti įvertintas teisėsaugos. Be to, tai – dar vienas žingsnis visuomenės bei tautų supriešinimo link.

„Šį pavasarį po Stanislovo Tomo išpuolio Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija paskelbė pareiškimą, kuriame ragino visus su istorinės atminties klausimais susijusius sprendimus priimti tik vadovaujantis ekspertinėmis istorikų išvadomis. Tokias išvadas pirmiausiai teikia tiesiogiai tam įgaliota institucija – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras. Pernai jos išvada J. Noreikos klausimu buvo aiški – J. Noreika su nacių režimu nekolaboravo, žydų žudyme nedalyvavo. Lietuvą reguliariai šmeižiantys asmenys skundė šią išvadą teismui, bet teismas patvirtino jos teisėtumą. Tačiau Vilniaus meras sprendimą priėmė, ignoruodamas ekspertų išvadas, Seimo komisijos poziciją, net neklausdamas Pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos sprendimo. Žodžiu, pats vienas. Apie savo sprendimą jis nepranešė Vrublevskių bibliotekos direktoriui, laimei, neįvyko jokia nelaimė sargui pastebėjus naktinius darbus. Galiausiai ir galbūt svarbiausiai, Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo 19 straipsnis draudžia nuo paveldinių pastatų nuimti atminimo lentas. Tą galima padaryti tik oficialiu Kultūros paveldo departamento pritarimu. Bet meras pažeidė ir šią nuostatą. Manau, kad situacija yra labai rimta, savivalės mastas stebinantis ir mero veiksmus turėtų įvertinti teisėsaugos institucijos“, - teigė Seimo komisijos pirmininkas. 


Susiję

Jonas Noreika 6083331039471884525
item