Ramūnas Aušrotas. Kas seks po užsienyje sudarytų homoseksualų „santuokų“ pripažinimo Lietuvoje?

bernardinai.lt nuotr. Ar Konstitucinio Teismo (toliau – KT) nutarimas įteisino Lietuvoje gėjų santuoką? Ne. Tačiau padarė kai ką ki...

bernardinai.lt nuotr.
Ar Konstitucinio Teismo (toliau – KT) nutarimas įteisino Lietuvoje gėjų santuoką? Ne.

Tačiau padarė kai ką kitką. 2011 m. KT paskelbtą teorinę abstrakciją, jog šeima galima laikyti bet kokį vienetą, susijusį pastoviais (sic!) emociniais ryšiais, pavertė viena konkretybe. T. y. išaiškino, jog šeima turi būti laikomi du gėjai, sudarę santuoką ne Lietuvoje.

2011 m. Konstitucinis Teismas, siekdamas išplėsti šeimos sampratą, nustatė absoliučiai minimalų kriterijų – emocinius ar panašius ryšius – reikalingą, kad kas nors būtų laikoma šeima, taip iki neapibrėžtumo išplėsdamas socialinių ryšių, kurie gali būti laikomi šeima, ratą. Kaip tada taikliai komentavo mano kolega Vygantas Malinauskas, pagal tokį išaiškinimą šeima gali būti laikoma ir bendrabučio kambaryje gyvenanti studentų grupė: „Po Konstitucinio Teismo nutarimo klausimas, kas yra šeima, tapo nebe asmenų laisvo apsisprendimo, bet faktinių aplinkybių klausimu.“

2019 m. savo nutarime KT, siekdamas to paties tikslo – išplėsti asmenų, kurių ryšiai gali būti laikomi šeima, ratą – pasirinko kitą (via negationis) strategiją. Kitaip tariant, aiškindamas šeimos sampratos turinį, pritaikė atmetimo principą, t. y. įvardino, koks šeimą konstatuojantis kriterijus yra nebūtinas, kad kas nors būtų laikoma šeima. Šiuo atveju, bylos nagrinėjimo kontekste (byla dėl vieno iš dviejų gėjų, sudariusių santuoką užsienyje, kurių vienas yra LR pilietis, o kitas – ne ES pilietis, teisės gyventi LR nustatymo šeimos susijungimo pagrindu) tuo tapo lytis.

KT pasakė, kad „šeima yra neutrali lyčiai“. Ką tai reiškia?

Pirma, pasakymas, kad šeima neutrali lyties atžvilgiu reiškia ne tik, kad šeima gali būti ir vyras-vyras ir moteris-moteris, bet ir niekas-niekas arba viskas-viskas, t. y. apimti visas tas 31+ lyties tapatybės formų, kurios yra išvardintos Niujorko miesto žmogaus teisių komisijos sąraše.

Tiesa, lyties tapatybės sąvoka Lietuvos teisėje dar neegzistuoja. Nėra jos nei Lietuvos Respublikos  konstitucijoje, nei Civiliniame kodekse, nei kitame įstatyme. Nieko baisaus: ji yra Stambulo konvencijoje, kurią kaip tik LR Seimas ruošiasi svarstyti pavasario sesijoje.

Kol kas taikant via negationis strategiją buvo duota tik viena užuomina, ko nereikia, kad kas nors būtų laikoma šeima. Nereikia klasifikuojančio lyties faktoriaus.

Bet taikant via negationis strategiją taip pat sėkmingai gali būti žengti ir kiti žingsniai, pavyzdžiui, kad šeima yra neutrali ir ją sudarančių asmenų skaičiui ar net rūšiai (o kodėl turi būti žmonės, kas tai nustatė?). Ir tada studentų svajonė gyvenant bendrabutyje gauti ne tik stipendiją, bet ir socialinę paramą šeimai taps tikrove.

Bet įdomiausia yra kitas dalykas: KT pasakė, kad dviejų gėjų, sudariusių santuoką ne Lietuvoje „šeima“ turi teisę susijungti, t. y. turi teisę gyventi Lietuvoje, tačiau jų sąjunga negali būti įregistruota civilinės būklės aktų registre, t. y. turėti iš šeimos sudarymo kylančių teisių ir pareigų, nes Konstitucija neleidžia homoseksualių asmenų santuokos (kol neinterpretuota kitaip), o Civilinis kodeksas nenumato civilinės būklės akto įrašo tokiu pagrindu. (Akivaizdu, ką reikia saugoti, ar ne?)

Tai reiškia, kad de jure ji yra laikoma „šeima“, bet de facto ji neturi iš šeimos sukūrimo statuso kylančių teisių ir pareigų. Ką aš daryčiau būdamas tos „šeimos“ vietoje. Ogi po „šeimos“ susijungimo tuojau pat kreipčiausi į civilinės metrikacijos biurą, gavęs neigiamą atsakymą („taisyklės nenumato, nes tokio pagrindo nenumato Civilinis kodeksas“) kreipčiausi į teismą motyvuodamas, kad pažeidžiamos mūsų kaip „šeimos“ konstitucijos teisės, nes Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad mes šeima, o ir Konstitucinis Teismas taip išaiškino…

Tada, aišku, [vyks] ilgas ir atsakingas KT darbas. ES teisės analizė, selektyviai pasirinktų ES šalių konstitucinių teismų praktikos analizė (kad ir vėl Rumunijos (prie ko čia Rumunija?). O tada laiko dvasią atitinkantis ir „mutuojančios konstitucijos“ paradigma paremtas atitinkamas išaiškinimas. Paprasta kaip dvi kapeikos.

Pastaba LGBT+ bendruomenei. Mano teisinė konsultacija, nors ir vieša, bet tai nereiškia, kad nemokama. Pinigus prašau pervesti į fondą „Įvaikiname vaikus į užsienį“ sąskaitą.

Susiję

Šeimos politika 5774859918168170687

Rašyti komentarą

26 komentarai

1Chingishan rašė...

Ėsmė kad Lietuva turi uždrausti pederastiją ir vėl pripažinti tai liga. Uždraust visą LGBT+ organizaciją ir nutraukt bet kokį jos finansavimą. Nes kol šita degeneratų publika gauna finansavimus, už ką gali papirkinėti politikus, teisėjus, mokslininkus, universitetų vadovybes, media, muzikos ir filmų žvaigždes, visuomenininkus ir.t.t ir pan- tol jie papirkinės, tol degradins pasaulį, tol bandys uždrausti prieš juos kažką kalbėti ir .t.t ir pan.
Taigi pagrindinis mūsų darbas yra padaryt taip, kad šita iškrypelius vienijanti ir finansavimus gaunanti organizacija būtų panaikinta ir bet kokia pozityvi šneka apie iškrypelius per televiziją, seime, vyriausybėje ar bet kur kitur būtų uždrausta ir už ją būtų baudžiama pašalinimu iš darbo kaip minimum, o radikaliesniems ir baudžiamosios bylos. To reikia siekt. Užtenka teisiog konstatuot faktus kas ką padarė, kas ten kur ką pasiūlė ir t.t.- Reikia konkrečių pasiūlymų kaip tai padaryt ir konkrečių veiksmų. Pilna prirašyta knygų (kurios čia siūlomos įsigyti), tūkstančiai straipsnių apie pederastijos žalą, apie tai kaip griaunamos tradicijos, šeima, santuokos, vaikų gyvenimai ir t.t. ir pan- o kad reikia imtis ir panaikinti viso to židinį tai tas apeinama, neįvardinama ir garsiai nepasakoma. Kodėl to nenori imtis intelektualai ir moralios visuomeninės organizacijos tai sunku suvokti?- Tiesiog privalu įvardinti pagrindinę ligos priežasti- o be to nebus paskirtas ir reikiamas gydymas. Galima čia iki užkimimo rašinėt kad pederastija yra absoliutus blogis- bet kol nebus panaikinta LGBT+ organizacija Lietuvoje ir nepanaikinti jos filialai ir nenutrauktas jų finansavimas- tol viskas lieka tik plepalais į niekur.

Anonimiškas rašė...

Ir vėl. Trūkt už vadžių,vėl iš pradžių. Ir šitas veikėjas šeimos nuo santuokos neatskiria. Pagal jį močiutė su anūku ar du broliai turėtų būti nelaikomi šeima, o Konstitucinio teismo dabar apginti galėtų kreiptis į metrikacijos skyrių --ko? Pats autorius gal suvokė nesąmonę parašęs, todėl minties nebaigė, nepaaiškino ko jis ten kreiptųsi su savo močiute ar broliu. Bet buduliams susuktą galvelę paliko, juk taip nesunku jas minkštas sukti. O ir malonu, gi atsiranda katučių plojančių

Ayn Rand rašė...

1Chingischan: Organizuotą LGBT+ veiklą pas mus finansuoja ne Lietuva, o užsienyje esantys rėmėjai. Mūsų finansų ministerijoje kartkartėmis vis iškyla tokių iniciatyvų finansavimo klausimas kai svarstomas biudžetas, tačiau jei ir pasitaiko atskirų epizodų (negaliu kategoriškai neigti to), tai tokia parama turi tik pavienį ir kitaip nesisteminį pobūdį. Analogiška padėtis ir kitose mūsų regiono valstybėse; Vengrija, primenu, prilygino tokią (ir panašią iš užsienio) paramą pajamoms, kurias apmokestina, bei pareikalavo ją atskleisti visuomenei - būtent todėl toks šaršalas kilo dėl vengrų įstatymų prieš porą metų. Mūsų gi šakalienės kol kas tyliai semia, ir niekas nedrįsta parašyt apie tai su skaičiais, ataskaitomis, iniciatyvomis paremtomis, pasiektais rezultatais... Ir turėkit galvoje, kad už tuos pinigus perkamas plotas (vieta) žiniasklaidoje - būtent todėl atsiranda reguliariai neaiškių lyčių žmogystų kassavaitiniai "komentarai" apie toleranciją ir pažangą, tačiau jie paprastai nepažymimi kaip reklama/užsakytas turinys. Kadangi toks kišimasis į šalies vidaus politiką yra iš "teisingų" užsieniečių, tai apie tai tyla. Įsivaizduokit, kad būtų, jei Putinas imtų taip finansuot...

Anonimiškas rašė...

Anonimiškam 10:32, parašyta teisingai, bet ne kiekvienam duota suprast.

Henrikas Miuleris rašė...

''[...] niekas nedrįsta parašyt apie tai su skaičiais, ataskaitomis, iniciatyvomis paremtomis, pasiektais rezultatais''

- kyla klausimas : kodėl? Ką veikia ''tiriamoji'' Lietuvos žurnalistika? Nejau Lietuvoje žurnalistiką ištiks politikos mokslo likimas?

Cato rašė...

Čingischane, ligoni tu. Lietuvoje egzistuoja žodžio laisvė, tad jokių organizacijų tu neuždarysi, idiote. O kadangi homoseksualumas nėra liga, tai faktas, tai jos liga irgi nepaskelbsi. Gydykis, urode.

Pikc rašė...

Aha - "fia vifur vifi švepli - tik aš vienaf nia!" ;)

Pikc rašė...

"Anonimiškas 2019-01-21 10:32" ir nebando suprasti (o greičiausiai net ir neskaitė) - jam putos iš nasrų drimba, nes "užuodė", kad autorius nepritaria liguistiems kliedesiams apie visokių "homo/pedo/zoo/etc" "santuokas" beigi "šeimas". ;)

Anonimiškas rašė...

Teisingai Pikc, jiems niekada nepatinka grynas oras, jiems patinka homoped š, kvapas, įtraukę gryno oro jie, putojasi.

glorija rašė...

Cato, homoseksualumas yra sunki PSICHIKOS LIGA su isterijos, narcisizmo, triperio, rudojo šiknoj nelaikymo ir kt. simtomais. Ir dar, sako, esi šviaplašš. Gydykis, vaikeli, gydykis, paskui bus vėlu, nesulaukus senatvės, pamperį teks nešiot :)

Anonimiškas rašė...

Oho, koks išminties kupinas argumentuotas išsilavinusio oraus žmogaus pastebėjimas. Tas mūsų Pikc tikras šviesuolis. Į prezidentus ji, uraaa

1Chingishan rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
1Chingishan rašė...

Apie Cato
matot kaip taikliai pataikyta reikalaujant kad būtų uždrausta šita iškrypelius organizuojanti, propagandą skleidžianti, šalį ir šeimas griaunanti organizacija. Štai įrodymas, kaip sureagavo iškrypes degeneratas kaip cypia, inkščia, kaip putom taškosi apie žodžio laisvę prisiminė, dar tegu pašneka apie žmogaus teises ir t.t. Būtent čia ir yra esmė ir mūsų tikslas, kad reikalaut uždraust šitą lgbt+ ir jos filialus ir nutraukt bet kokį finansavimą. -----------Aš dabar kaip Katonas kiekviename komentare reikalausiu kol pasieksiu tikslą: "LGBT+ organizacija turi buti uždrausta, o jos nariai pripažinti ligoniais" (štai čia yra tikra žodžio laisvė ir žmogaus teisė)

glorija rašė...

Va, dar vienas pederastukas užsiklykė... Raminkis.

Gluosnis rašė...

Teisybe yra daug sudetingesne nei atrodo abieju pusiu ekstremalams. Jei zmonems jau psichika suzalota ar del ko kito kitaip negali, tai lai zaidzia seima. Tai ju pasirinkimas, ne tau juos smerkt Pikc.
O siaip pagal RKB kartu susideje gyvenantys yra taip pat nusideje kaip ir geju poreles. Kas tau glorija opiau - daugybe skudurus sumetusiu nusidejeliu ar pavienes gejuku poreles?

Pikc rašė...

Įdomu, čia nuoširdus nesugebėjimas suprasti ar demagoginis "ėjimas"? Spėčiau, antras variantas, nes reikia visiško infantilumo, kad nesuvoktum, jog kalbama ne apie visokių nuokrypėlių pasirinkimą "žaisti" (NIEKAS jiems to nedraudžia), bet apie reikalavimus tuos "žaidimus" pripažinti valstybiniame lygmenyje.
Na, o antras "argumenatas" - standartinis liberastų "kas gereu - ar kat vaika augintū mylinčiū gėjū pora, ar kat prasigėre narkomanaj degenerataj asocijalūs heteroseksualaj?" Čia net neverta komentuoti. ;)

Pikc rašė...

Cha, dar viena pilnaties auka. Panašu, pilnatis liberastus ITIN smarkiai veikia. Kažin, kodėl? ;)

nemo rašė...

Konstitucinis teismas turėtų iškelti pats sau bylą ar Konstitucinis teismas tik patvirtina, kad kažkas atitinka/neatitinka konstitucijos, ar pats "interpretuoja" taip Konstituciją, kad 20/30 metų tarpe bylose gali būti priimti ta pačia konstitucija grindžiami ir vienas kitam prieštaraujantys sprendimai: ne patvirtinantys/paneigiantys, bet kuriantys naujas normas, naują teisę.

Jei taip, tai tada visa Konstitucinio teismo prasmė pasidaro asmenybės, kaip JAV, kur didžiausia kova yra ne už tai, kad būtų paskirtas geriausias konstitucionalistas, bet tam tikrų pažiūrų, kad, vėliau, sudarydami daugumą, reikalus pasuktų taip, kaip atrodo vienai ar kitai politinei srovei geriausia.

Tokiu keliu einame ir Lietuvoje: dar po dešimties metų tirsime ne konstitucionio teisėjo kompetenciją, o ką jis mano. Nes pagal tai, ką mano, vis tiek atras kokį "precedentą" ES valstybių ir kitokioje teisėje įtvirtinti būtent tai, ką mano, o ne kitaip, nors tam irgi būtų galima atrasti precedentų.

nemo rašė...

Šiaip KONKREČIAI tai aišku, kad vaikui geriau du milijonieriai gėjai, kurie apart orientacijos yra atsakingi, teisingi, tvarkingi ir padorūs žmonės, nei sugyvulėję hetero narkomanai. Be abejo, galima būtų atrasti ir visiškai degradavusių sugyvulėjusių narkomanų ir vagių homoseksualų.

Ir lygiai taip pat gali būti tiesa, kad vaikui visai be tėvų ar iš viso tarp bezdžionių geriausia užaugti, nei visiškai degradavusių hetero ar homo tėvų.

Tik mano supratimu esmė ne ta: ne reti ir kraštutiniai konkretūs atvejai apie tai, "kaip geriau", o principas, kuris apima didžiausią tikimybę didžiausiam žmonių skaičiui, jog taip bus "geriausia". Toks principas vertas būti valstybės konstitucija ir politika. Ir tai nėra homosantuokos.

glorija rašė...

Gluosni, aš tavęs paklausiu: kas opiau kaliošai ar vežimas be arklio? Aš manau, nepyk, esi "byški" nebrendyla su nemiškumo sindromu - malti š... iš nieko apie nieką :)

glorija rašė...

Va va, vilką paminėjau, o jis jau ir čia :)

glorija rašė...

:D :D :D

Pikc rašė...

Na, bet juk šįkart ant to "vilko" kaip ir nelabai yra dėl ko "rautis". :)

nemo rašė...

Glorija, malam mes visi. Internete nera hierarchijos, o komentaruose norint galima nesilaikyti ir saziningumo taisykliu, pjauti per emocijas, tyciotis is pilvo ar zilu plauku, ir kitu visiskai su klausimu nesusijusiu dalyku.

Apart to, paskui tyloje sau pagalvoji, kad va tas ar anas komentatorius gerai parase, ivardijo, uzgavo koki nerva, paskatino pasitikrinti ir daugiau paziureti, paminejo negirdeta fakta, pateike nezinota nuoroda, samprotavima, varda, atveji ir panasiai.

Aisku, viesumoje toliau smaginiesi ir erziniesi, su taisyklemis, kuriu laikaisi neverciamas, ar be taisykliu. Bet va, buna, kad pagalvoji, kad ir kazkokios naudos buvo kita paskaicius, nors ir lieki visai priesingu paziuru su tuo zmogumi.

Tavo komentavimo atveju ProPatrijoje neatsimenu, kad man butu buves ir likes toks naudos jausmas. Na bet linkiu, kad bent kazkas kitas tokia nauda butu gaves.

O dabar gali mane isterinti, vimdyti, klykinti, sudineti, malti ir t.t. Pasitaskyk srutose, aptaskyk ir mane, pasismagink, isvadink kaip nors, nuvertink mano savybes, mano asmenybe, na ka tik sugalvoji.

As tuo tarpu dantis issivalysiu. Gerai ir atsipalaidaves jauciuosi. Pries pora dienu krikscioniskos polifonijos koncertas keturiais balsais. Ryt kuprine, miskas, slides, daug kilometru, gaivus oras, malonus nuovargis ir karsta arbata. Poryt kava su pagyvenusiu vyruku, berods sociologijos daktaru. Kita savaite skrendu porai dienu i pietus, aplankysiu labai gera muzieju. Galeciau ir Ausrotui paskambinti, turiu telefona, o kalbeta jau tikrai seniai.

O tu taskykis. Galbut nera tavo realiame gyvenime Josquino Desprezo, magisko paslapties ir vienumos miske jausmo, pazistamu is kuriu mokytis, galimybes imti ir nuskristi ten, kur istorijos artefaktai ne simtameciai, o tukstantmeciai. Galbut nieko neturi be zodziu, kad koks vienas ar kitas nemo, jo gyvenimas, mintis, pazinimas, asmenybe, patirtis, zodziu viskas yra tik s. malimas. Ir todel tu turi verte. Galbut. Kaip bebutu, laimes bent parodant vieta arogantiskiems nemams ir labos nakties. Keliuosi 5.30. 6 isvykstu i miska.

Pikc rašė...

Va, dėl arogancijos tai tikrai nesuklysta. :)

glorija rašė...

Jo, išsivalysiu datis... mmm... prieš kelionę miškan, nubėgsiu į grožio salioną antakių korekcijai... na, gal kokį veido valymą ar manikiūrą... Mano aa tėvelis tau pasakytų: "dirbt eik, kvaily, veltėdi tu, kieno prakaitu uždirbtą duoną valgai, pūsta (tuščia) galva". Na, o aš tau plinkėsiu tik sėkmės į tą "mišką", o ten, kaip žinia, Vilkas Pilkas ;)
PS. Tarp kitko, nemo, geriausias mokytojas yra ne, besitaškanti neaiškioje konsistencijoje, glorija, o GYVENIMAS ir LAIKAS :) Duok, Dieve, kuo daugiau laiko tam gyvenimui pažinti...

item