SADM: „informacija apie skubiai įvaikinamą mergaitę porai iš Naujosios Zelandijos – klaidinanti“

propatria.lt nuotr. Viešojoje erdvėje paskelbta skandalinga naujiena apie Naujosios Zelandijos piliečiams įvaikinti atiduodamą dešimtm...

propatria.lt nuotr.
Viešojoje erdvėje paskelbta skandalinga naujiena apie Naujosios Zelandijos piliečiams įvaikinti atiduodamą dešimtmetę mergaitę iš Lietuvos. INIT TV šaltinių teigimu, Naujosios Zelandijos gyventojai lietuvaitę išsirinko iš jiems pateiktos duomenų bazės. Į šią informaciją sureagavo ir LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), išplatinusi laišką, kuriame aiškinama, kad informacija apie įvaikinti į Naująją Zelandiją atiduodamą dešimtemetę yra klaidinanti. Žemiau pateikiame netaisytą ir pilną SADM laišką.

Žiniasklaidoje paskelbta informacija apie neva skubiai įvaikinamą beveik dešimties metų sulaukusią mergaitę yra klaidinanti, netiksli, o kai kuriais aspektais – melaginga.

Beveik dešimties metų sulaukusi mergaitė šiuo metu auga globos institucijoje, o ne pas globėjus. Mergaitės tėtis yra miręs, o mamai teismo sprendimu neterminuotai apribota motinos valdžia.

Pagal įstatymus tarptautinis įvaikinimas įmanomas tik tais atvejais, kai Lietuvoje per 6 mėnesius nuo vaiko įtraukimo į galimų įvaikinti vaikų apskaitą neatsiranda šeimos, norinčios vaiką įsivaikinti ar globoti. Kitaip tariant, prioritetas visuomet teikiamas globai ar įvaikinimui Lietuvoje, o ne užsienyje.

Šis vaikas jį įsivaikinti ar globoti norinčios šeimos Lietuvoje laukė nuo 2015 metų balandžio mėnesio, o nuo 2016 metų rugpjūčio mėnesio buvo pasiūlytas tarptautiniam įvaikinimui. Lietuvoje niekas nepareiškė noro įsivaikinti mergaitės ar globoti.

Kai įvaikinamas dešimties metų sulaukęs vaikas, būtinas jo rašytinis sutikimas. Sutikimą vaikas duoda teismui, be šio sutikimo įvaikinti negalima.

Kai įvaikinamas dešimties metų nesulaukęs vaikas, jis turi būti išklausytas teisme, jei sugeba išreikšti savo nuomonę. Teismas, priimdamas sprendimą, turi atsižvelgti į vaiko norą. Įvaikinimas yra neįmanomas prieš vaiko norą.

Mergaitė turi dvi nepilnametes seseris, kurių viena taip pat gyvena globos institucijoje, kita – pas globėją.

Mergaitės sesers globėja nesikreipė į vaiko teisių apsaugos skyrių nei dėl mergaitės svečiavimosi, nei dėl globos, nei dėl įvaikinimo. Jei būtų gautas toks prašymas, būtų stabdoma ikiteisminė tarptautinė įvaikinimo procedūra. Šiuo metu norinčių įvaikinti asmenų apskaitoje nėra nė vienos šeimos, kuri pageidautų įvaikinti vyresnį nei 6 metų vaiką.

Tarptautinis įvaikinimas organizuojamas tik gavus vaiko globėjo pritarimą  (kuris yra suderintas su vaiko nuomone ir noru) bei gavus Tarpinstitucinės įvaikinimo komisijos rekomendaciją, kad tarptautinis įvaikinimas atitinka geriausius vaiko interesus.

Vaiko globėjas šiuo atveju yra globos institucija, kuri pateikė nuomonę, kad tarptautinis įvaikinimas atitinka geriausius vaiko interesus.

Nagrinėdamas įvaikinimo bylą teismas patikrina, ar tinkamai buvo įvykdyta ikiteisminė įvaikinimo procedūra ir ar išnaudotos visos galimybės vaikui būti globojamam šeimoje ar įvaikintam Lietuvoje. Teismo posėdis vyks kitų metų pradžioje.

Kitų metų pradžioje į Lietuvą taip pat planuoja atvykti ir šeima iš Naujosios Zelandijos, kuri norėtų įsivaikinti mergaitę. Šeima nori susipažinti su mergaite, pabendrauti ir sutarti dėl tolimesnio gyvenimo kartu, jei teismas priims teigiamą sprendimą.

Šiuo metu mergaitė su potencialia įtėvių šeima bendrauja nuotoliniu būdu: susirašinėja, bendrauja per IT programas, siunčia nuotraukas, dalinasi informacija. Vaikas anglų kalbą mokosi nuo antros klasės, be to, susitikimuose su įtėviais bendrauja vertėjai.

Susiję

Šeimos politika 4435958255541925182

Rašyti komentarą

31 komentaras

Anonimiškas rašė...

Tai ir įrašytas pokalbis su tos institucijos darbuotoja "feikas".? Tame pokalbyje ji temokėjo išstenėti tik:-
-" nekomentuosiu"...
-"nekomentiuosiu"...
-"nekomentuosiu"....

Dabar ,per Lietryčio TV, rašė...

Ruta pasakos apie šią situaciją.

Anonimiškas rašė...

Kaip lengvai švaistome savo piliečius! Net kai seserys lieka Lietuvoje.

Anonimiškas rašė...

Yra labai paprasta nerasti globėjų Lietuvoje, kai yra užsakymas iš užsienio. Kukuraiti, geriau sėdėk sėdmenis suglaudęs, o ne dangstyk všio nešvaraus verslo.

Anonimiškas rašė...

Čia pateiktas tik vienas neteisingos informacijos pavyzdys - o kiek jų yra iš viso? Ir apskritai - prašom neįsižeisti - bet tai tikra internetinė vaikų parduotuvė.
Kaip suprasti šitą absurdą?!

glorija rašė...

Kur čia, tamsta, matote internetinę parduotuvę? Absurdas tikrai.

Anonimiškas rašė...

chrenorija, jei nematote akivaizdžios prekybos vaikais - vadinasi, nepamirškite "žmogaus teisių" ar kaip tas institutas vadinasi, atsiimti trisdešimt norveginių. Trolio darbą atidirbote. Pamaina baigta, eikite ilsėtis.

tėvas rašė...

Kiek tas kukuras snukis už tai gauna atkato? Nušautau, net ranka nesudrebėtų. O paskui tegu sodina.

glorija rašė...

Propatrija... Internetinė parduotuvė... Gal nusiramink. Tamstai pėdų grybelio reklama gula tekstą? Yra tokia reklamas blokuojanti programėlė ;)

glorija rašė...

A... kas yra kukuras? Jis atėjo iš caritas. Šiuo metu ši organizacija Lietuvoje rūpinasi pabėgėlių integracija, mokymu, labdara (žodžiu, slepiasi po "kilnių darbų" priedanga). Ir tai yra tarptautinė organizacija, nežinia kuom iš tikrųjų užsiimanti. Dabar kukuras sėdi SADM - ant mūsų visų gavų, kontroliuodamas visą soc. aplinką. Šis įvykis rutulioja mintį: "savus spaudžiam, skurdinam, varom iš Lietuvos, atimam vaikus, juos parduodam, atvežam svetimus, juos integruojam". Ir dar... grybauskaitės vaikų namų naikinimo palaiminimas buvo laidas link to, kad vaikai atsidurtų po tam tikro termino, nežinia kur - pas kažkokius globėjus. Tada "Matuko reforma"... Na ir patys galim jau pradėti suprasti, kad turim įteisintą legalią prekybą žmonėmis tarptautiniu mastu. Tai nusikalstama veika, kurią labai sunku įrodyti.

nemo rašė...

ir laimei, ir nelaimei idiotizmas demokratijoje yra "įsitikinimų laisvės" išraiška. Čia apie komentarą, jog Caritas neaišku kas. Ypač kai vienas iš mėgstamiausių ProParijos publicistų kunugų yra Robertas Grigas: nežinau ar vis dar, bet tikrai ilgametis Lietuvos Caritas vadovas. Garantuotai asmeniškai pažįsta Kukuraitį.

Iš guuglo:

"Tarp trijų nominuotųjų vidutinio amžiaus savanorių yra ir Lietuvos Caritas projekto “Kalinių globa ir reintegracija” talkininkė Elvyra Grabnickienė, jau septintus metus su dideliu pasišventimu ir jautrumu padedanti sugrįžti į visuomenę buvusiems nuteistiesiems.

Įteikiant Metų nevyriausybinės organizacijos nominanto diplomą LTV didžiojoje salėje dalyvavo Lietuvos Caritas generalinis direktorius kun. Robertas Grigas, jo pavaduotoja Janina Kukauskienė, Vilniaus arkivyskupijos Caritas direktorius Linas Kukuraitis, Alytaus dekanato Caritas vadovė Lina Radauskienė ir Vilkaviškio vyskupijos Caritas programų koordinatorė Elena Kerevičienė.
"


Anonimiškas rašė...

Visais laikais vaikai buvo įvaikinami ir užsieniečių. Aš pati augau vaikų namuose, buvo iš mūsų namų įvaikinti bent keli vaikai, atvažiuodavo ir būdavo labai laimingi. Mums likusiems valdiškose namuose, būdavo pavydu, jog jie taip gerai gyvena. Nieko čia blogo, jeigu lietuviai nenori įsivaikinti. Nevarykit čia ant Kukuraičio.

Pilietė rašė...

net šlykštu skaityti komentarus apie Caritą ir Kukuraitį, bei kun.Robertą. Jie visiškai neatitinka tikrovės. AR bent esate bendravę su tais žmonėmis tiesiogiai, jog drįstate šitaip šmeižti ir juodinti????

? rašė...

O kodėl mergaitė įvaikinama skubos tvarka? Tik pusę metų laukia ir jau skubos tvarka užsienin? Kalbėkit ką norit, bet viskas baltais siūlais siūta. Kaip ir migracijos paktas. Į prekybą vaikais neša labiau, nei legaliu įvaikinimu.

Lietyva prekiauja savo vaikais rašė...

Keli faktai verčia abejoti tos institucijos skaidriu įvaikinimu:
1. Kodėl skubos tvarka? Kas dega N. Zelandijoj?
2. Mergaitės parašytas pareiškimas aiškiai tik padiktuotas svetimų, nes ta mergaitė net nesuvokia, kas ir kur ta N.Z. O pokalbiai skaipu ir susirašinėjimai dar ne rodiklis, nes šitaip labai lengva meluoti.
3. Kada paskutinį kartą buvo tikrinta, kaip auga jau anksčiau parduoti vaikai? kada ir kaip tikrinta, kas tai per šeima, kuo verčiasi, kokios ten sąlygos.
Ir paskutinis momentas - kilus tokiam viešam skandalui ir nepasitikėjimui visuomenėje, reikėjo sustabdyti įvaikinimo procedūrą ir nuodugniai ištirti padėtį. Bet šito niekas nedaro, tik įžūliai puola tuos, kuriems nepatinka tokia tvarka valstybėje. Vienintelis funkcionierių argumentas "ko neįsivaikinat patys". To maža. O Caritas autoritetas nieko nereiškia, nes Caritas labai reklamavosi, atsivežęs į Lietuvą atbėgėlių šeimą. Tad nesidangstykit kunigu, nes ir tai nieko nereiškia.

Pikc rašė...

Prisimenu, prieš kokius 5 metus "delfyje" pasirodė info apie tolerastinį projektą "Įvairi šeima", vykdomą VšĮ "Įvairovės ir edukacijos namai" (turbūt nesunku nuspėti, kas tai per kontora, bet jei dar neaišku, tai štai: http://www.3sektorius.lt/pilietines-iniciatyvos/naujienos/2013-01-17-ivairios-seimos-ne-kazkur-o-salia-musu/). Projekto metu turėjo vykti "bendros išvykos su homoseksualiomis poromis bei šeimomis", o taip pat seminaras "Kaip su vaikais kalbėtis apie įvairovę", kur planuota vaikams pasakoti apie "lyčių stereotipus", "lytines orientacijas", ir apskritai kalbėtis "nepatogiomis temomis". Tai štai - "Caritas" ir "Maltos ordinas" ten buvo įvardinti kaip "projekto draugai". Nežinau, kuo viskas baigėsi, nes nesekiau įvykių, o dabar projekto puslapis ivairiseima.lt neveikia. Deja, prie delfinio teksto (http://sociumas.delfi.lt/integruokis/ivairios-seimos-ne-kazkur-o-salia-musu.d?id=60450393) irgi nemoku prieiti - gal kam pavyktų "reanimuoti"?

supratingas rašė...

Na, ten daug tų "draugų" būta, nesirkime paranoja, negi jūs tikrai manote , kad kai kažkas ateina su pasiūlymu tapti kažkokio projekto draugais pasako, kad, va, bus tame projekte ir pasivaikščiojimų su žydraisiais "tėveliais" ir čia prie katalikiškos organizacijos labai tinka :) ? Esu beveik tikras, kad nei ten kas labai gilinasi nei ką, nes tokių pasiūlymo sulaukia ne vieno.

Jei teisingai supratau šito https://web.archive.org/web/20130310061205/http://sociumas.delfi.lt/integruokis/ivairios-seimos-ne-kazkur-o-salia-musu.d?id=60450393 ieškojote?

Anonimiškas rašė...

Vienas iš svarbiausių dalykų yra darbas, iš altruizmo, tai šventas darbas, karitas dirba tikrai iš savo pasišventimo, jei vaikų teisių specialistai dirbtu iš pasišventimo, tai būtų nuostabu, bet jie jau dirba už pinigus , o tai jau verslas, o kur pinigai ten nėra meilės, ar atjautos, ten Dievas Mamona, o jis žiaurus ir negailestingas,pasidavę jam daugiausiai pražūva.

Rasa rašė...

pagal google radau tokį tekstą

http://www.3sektorius.lt/pilietines-iniciatyvos/naujienos/2013-01-17-ivairios-seimos-ne-kazkur-o-salia-musu/

prekyba vaikais? rašė...

"Bornevernet" Norvegijoje terorizuoja ir savus, ir ypač užsieniečius, atimdami iš jų vaikus. Pvz., iš norvegės motinos nei iš šio, nei iš to vėlai vakare atėję su policija paėmė 3 mėn. kūdikį. Nes - motina augusi vaikų namuose, todėl negali būti pilnavertė mama. Kita moteris iš Čekijos. Iš jos paėmė du vaikus. Matytis leido 8 val. per mėn. O kai kreipėsi į teismą, teismas paliko vaiką globėjams ir motinai sumažino laiką iki 4 val. Nes - per daug sukėlė ažiotažo su žiniasklaida ir teismais. Ir tokių pavyzdžių begalė. Pažiūrėkit vaizdo įrašus internete, pašiurpsit. Ar ir Lietuvoj auginsim tokį "globėjų" šašą?
Žmonės naiviai tiki, kad nei Raudonas kryžius, nei Caritas jau tikrai tikrai negali piktnaudžiauti savo galiomis. O jei dar ir kunigas yra, tai jau išvis nedrįskit kritikuoti. Deja, realybė kitokia. Kai Caritas ėmė vežti į Lietuvą atbėgėlius ir su jais išdidžiai fotografuotis Katedros a. Vilniuje, ta organizacija parodė kitokį savo veidą. Jei vienam darai gera, nuo ko kitam bloga, tai nežinau, ar čia geras darbas.

Anonimiškas rašė...

Ar iš imigrantų bus atimami visi vaikai - nes auga nepatikimoje aplinkoje - ir brangiai parduodami į Naująją Zelandiją ? Al.

ne robotas rašė...

Kiek vaikų atėmė iš čigonų, kurie auga narkotikų aplinkoj?

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 21:32, leiskite Jus papildyti: kai iš užsienio už vaiką jau sumokėti pinigai, yra labai nepaprasta surasti globėjus Lietuvoje.

Anonimiškas rašė...

Gerb. Piliete, nesistebėkite jo lojimu: čia jau seniai žinomas kremliaus trolis, kuriam įsakyta visaip dergti ir šmeižti žymius Lietuvos žmones. Šiek tiek žinau Caritas struktūrą ir vadovybę, bet tai sakyti čia landžiojamtiems kagėbistų pašlemėkams nėra jokio reikalo.

Anonimiškas rašė...

Arba iš rusų? Ką čia daug ir kalbėti, jūs tik pasklausykite Kukuraičio sapaliojimo - jis gi nei kelių sakinių nenoka žmoniškai pasakyti. Netinka darbui ne tik ministerijoje - išivs neaišku, ar jis abelnai tinka kokiam darbui. Apie privačias struktūras jau nei nešneku.

Pikc rašė...

Pardon, pražiopsojau atsakymą. Matote, čia yra du svarbūs punktai. Pirma, tai bet kokia save gerbianti organizacija tikrai pažiūri, kur ir kokiame kontekste jos logotipas naudojamas, o jei į kokius nepriimtinus projektus įviliojama apgaule, tai kelia triukšmą ir gal net bylinėjasi. Ir čia prieiname prie antrojo punkto: aš ŽINAU, kad abi mano paminėtos organizacijos buvo informuotos, su kokias veiklas vykdančiu projektu "susidraugavo" - bet jokios reakcijos nebuvo. Vadinasi... ;)

supratingas rašė...

Jeigu tamstos turima informacija patikima (sprendžiant iš didelių raidžių, jūs būtent tai ir turite omenyje) tuomet viskas keičiasi iš esmės. Tačiau tokiu atveju šešėlis krenta ant kunigo Grigo - kaip prasto vadovo arba kaip bendrininko. Visgi pastaruoju atveju be svarių įrodymų nebūčiau linkęs tikėti.

P.S. Beje, ne į temą, ar tamstai pavyko ką išsiaiškinti dėl Kukliansky ir "bananų baliaus"?

Pikc rašė...

Na, aš sprendžiu pagal tai, kad po šito straipsnio info apie tą projektą ir jame vykdomą veiklą prie mano akių buvo išsiųsta elektroniniu paštu į abi organizacijas, ir aš žinau, kad siuntėjas negavo atsakymo, o viešojoje erdvėje nemačiau nei "maltiečių", nei "karitiečių" "atsižegnojimo" nuo to projekto.
O apie tą Kukliansky buvau visai pamiršęs - ačiū, kad priminėte. Bet, kaip jau turbūt supratote iš istorijos su Caritas, mano kompiuterinis raštingumas ieškant senos info - gana ribotas. :)

supratingas rašė...

Aplinkybės aiškios, o dėl Grigo norėtusi sužinoti daugiau, tikiuosi pasitaikys tinkama proga.

O apie tą Kukliansky buvau visai pamiršęs - ačiū, kad priminėte. Bet, kaip jau turbūt supratote iš istorijos su Caritas, mano kompiuterinis raštingumas ieškant senos info - gana ribotas. :)

Aš priešingai galvojau ne apie internetą. Tamsta kažkada užsiminėte, kad jums kartais tenka susidurti net su senais komunistais tai ir pamaniau, kad tamsta galbūt uoliai socializuojatės ir, kad galėtumėte pasitaikius akimirkai kieno nors menančio senus laikus užklausti.
Internete galima ieškoti tik žinant, kad visa to meto spauda sukelta į kompiuterius, priešingu atveju tai pareikalautų nemažai laiko ir sukeltų daug keblumų.

Pikc rašė...

Oi, ne - aš ne iš tų, kurie "uoliai socializuojasi". :) Tie susidūrimai - labai reti ir atsitiktiniai, o ir tie "partiniai" būna ne iš "šulų", kurie galėtų kažką reikšmingo žinoti.

Anonimiškas rašė...

Nykstanti Lietuva nesugeba pati išauginti į bėdą papuolusiu savo vaikų. Absurdas ir gėda tuo pačiu. Negi globos namuose jai vietos nėra? Ar Lietuvai geriau, kad ji taps kitos šalies piliete? Neturime nei bado, nei maro kokio velnio vaikus parceliuojame?

item