Vyriausybės pertvarka: siekiama įtvirtinti privalomą „švietimą“ ES „aktualijų“ klausimais

Vakar, spalio 2 d., Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir Lietuvos savivaldyb...

Vakar, spalio 2 d., Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas pasirašė tarpinstitucinio bendradarbiavimo švietimo ir ugdymo Europos Sąjungos klausimais deklaraciją (tekstas ČIA).

Kaip pažymima užsienio reikalų ir švietimo ir mokslo ministerijų pranešime spaudai, „šiuo žingsniu siekiama suvienyti institucijų pajėgas skatinant su Europos Sąjunga susijusių temų integravimą į mokyklų programas.“

Pasirašytoje deklaracijoje pažymima, kad ši tarpinstitucinio bendradarbiavimo platforma įkuriama siekiant „stiprinti“ „europinę tapatybę“, „visuomenės atsparumą dezinformacijai ir hibridinėms grėsmėms“ bei „gerinti švietimo ir ugdymo apie ES padėtį Lietuvoje, gerinti mokinių ir jaunimo žinias apie ES veikimą ir gebėjimus naudotis ES teikiamomis galimybėmis“.

Siekiant šių tikslų pasirašiusieji šią deklaraciją įsipareigoja: „Plėtoti ir aktyviai populiarinti Europietiškos mokyklos, puoselėjančios tokias vertybes kaip demokratija, tarpkultūriškumas, daugiakalbystė, įvairovė ir lygybė, idėją“ (aut. kursyvas); „mažinti atstumą tarp ES reikalus koordinuojančių institucijų ir jaunų žmonių, užtikrinant tiesioginį šių institucijų bendravimą su mokyklomis, mokytojais ir mokiniais“; „formuluojant egzaminų programas, užtikrinti, kad į programas ir egzaminus būtų įtraukiama aktuali informacija apie ES“; „bendradarbiauti stiprinant mokytojų domėjimąsi ES ir atnaujinant jų žinias“ („reguliariai organizuo[jant] kvalifikacijos tobulinimo kursus ES tematika“, „plėto[jant] mokytojų – „ES ambasadorių“ tinklą“ ir mokytojams bei mokiniams teikiant „metodinę pagalbą ir prireikus ekspertines konsultacijas“).

Deklaracijoje pateiktų įsipareigojimų srityje taip pat pabrėžiama būtinybė „aktyviai bendradarbiauti su Europos Komisijos atstovybe, Europos Parlamento informaciniu biuru, Europos Parlamento nariais, kitomis ES institucijomis ir jų atstovybėmis Lietuvoje“. Nurodoma, kad į „diskusijas“ ir „šviečiamąsias veiklas“ įtraukti turi būti ne tik universitetai, kolegijos bei profesinio ugdymo mokyklos, bet net ir trečiojo amžiaus universitetai. Galiausiai pažymima, jog  reikia „užtikrinti veiksmingą švietimo apie ES įgyvendinimą vietos lygiu, įtraukiant vietos savivaldos institucijas ir švietimo centrus.“

Komentuodama šios deklaracijos pasirašymą nuo 2016 m. gruodžio mėn. švietimo ir mokslo ministre dirbanti, bet per beveik 2 metus jokio tautinės tapatybės ugdymui skirto specialaus dokumento neparengusi J. Petrauskienė aiškino: „Šiuo metu kaip tik startuoja ugdymo turinio atnaujinimas, kurio tikslas – ugdyti XXI amžiaus žmogų, gebantį prisitaikyti globaliame pasaulyje. Europos Sąjunga, narystė joje yra labai svarbi mūsų valstybei. Ne visuomet suprantame, kad beveik kiekviename žingsnyje mes susiduriame su ES ir jos politikos sprendimais, nes dažniau mokyklose apie Europos Sąjungą kalbame atsietai, ne integruodami šią temą į atskirus mokymosi dalykus. Visapusės asmenybės, kuri sugeba suvokti įvairių procesų tarpusavio ryšius, ugdymas yra ir šio memorandumo esmė.“

Savo ruožtu, argumentuodamas privalomo „švietimo“ apie ES reikiamybę, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžė: „Apklausos rodo, kad mūsų piliečiai labai pasitiki Europos Sąjunga. Tačiau ir moksleiviams, ir mokytojams informacijos apie ES vis dar trūksta, pamokose per mažai dėmesio skiriama europietiškų temų gvildenimui. Didžiąją informacijos apie ES dalį jaunimas gauna iš žiniasklaidos. Dažnų informacinių išpuolių, manipuliacijų sąlygomis, manau, tai sukuria tam tikrą riziką, kuriai turėtume užkirsti kelią“

Susiję

Ugdymo politika 4467563324173339208

Rašyti komentarą

12 komentarų

Pikc rašė...

Vertimas: būtina kuo intensyviau ir kuo jaunesniame amžiuje pradėti vaikų smegenų plovimą ir indoktrinaciją, kad pagamintume ne kažkokius ten "lietuvius" o tikrus tarybinius pilieč... oi, tfu - europiečius! Valio, draugai! Tegyvuoja mūsų naujoji plačioji tėvynė! Visiems stot! Laisvūūūūjūūū respuuublikų sąąąąjunga aaaamžiams!

Anonimiškas rašė...

Vertimo papildymas: bandymas sulįsti į eurofederastų xxxxą bet kokias būdais karjeros pabaigoje. Nes ką čia gali žinoti - o jei neišrinks??

Žalias rašė...

Partija skazala-nado, jievrohomsomol otvietil -da...

Anonimiškas rašė...

Jo, paistys apie savo kosminę integraciją, tarsi patys ja tikėtų ir suprastų, ką daro. O vaikai turės apsimesti, kad supranta ir kad jiems įdomu. Beprotybė. Matysime, kaip greitai užbuksuos tas reikalas.

Unknown rašė...

Homsomolcas bando kloti sau kelią Briuselin.. Nes čia jo karjerai galas.

Pilietė rašė...

Tobulai taip. Dar kažkodėl nepaminėjo translyčių ir homoseksualų pavyzdžio skatinimo programų. Bet tas ir taip įeina į jų išvardintą programą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kodėl galas? Per eilinius rinkimus "praeis" Seiman kaip "sąrašinis" - o ten jau "stogas" yra, tai šilta kėdė irgi bus.

Pikc rašė...

Ko mūsų purvasklaida greičiausiai neparašys: SUPERINIS mokslininkų (TIKRŲ) triukas, parodantis, ko vertas "mokslinis homunizmas", esantis "europiniū viartibiū" pagrindu: https://www.heraldsun.com.au/blogs/andrew-bolt/fake-papers-expose-grievance-studies/news-story/13ad1715215680c3eaa5dc087eb9cbf9. Rusiška versija: https://www.bbc.com/russian/features-45751968?ocid=socialflow_facebook
Kaip anglakalbiai sako, "a must-read". :D
P.S. Pagal autorių pavardes paieškojus, internete galima rasti smagių pavyzdžių. ;)

Henrikas Miuleris rašė...

Puiki nuoroda.

Klipuko pabaigoje akademikai demaskuoja skizofrenišką, nuodingą bei paradoksalią liberl-marksizmo prigimtį:

''My collaborators and I are LEFT wing academics who can now say with confidence : these people don't speak for us. This is now a plea to all the progressives and minorities groups these people claim to speak for : we suggest you spend some time critically engaging with the ideas coming out of these fields and decide for yourself whether they speak for you''.

Taigi matome, leftistai patys nenori būti tapatinami su šitais genderistais, diskriministais, feministais ir t.t. Tie atmatos patys savaime bus socialinių studijų subjektai kaip ekstremali anomalija.

Pikc rašė...

Manyčiau, kad toli gražu ne vienu atveju jie galėtų būti tyrimų objektais ne tik socialinių mokslų, bet ir psichiatrijos srityje. ;)

Anonimiškas rašė...

Galėtų, bet jie iš visų jėgų tam priešinasi, nes numano, kokia bus diagnozė.

Anonimiškas rašė...

Tai kaip suprantu, darbo liaudis to paprašė.

item