Lietuvos žiniasklaidoje - skandalinga cenzūra LGBT temomis

Kaip socialiniuose tinkluose informuoja Laisvos visuomenės institutas, rugsėjo 6 dieną portalo „Lietuvos žinios“ redaktorius Evaldas Laba...

Kaip socialiniuose tinkluose informuoja Laisvos visuomenės institutas, rugsėjo 6 dieną portalo „Lietuvos žinios“ redaktorius Evaldas Labanauskas sutiko paskebti politiškai nekorektišką publikaciją apie homoseksualumą, tačiau praėjus maždaug parai publikacija iš naujienų portalo buvo pašalinta. 

Laisvos visuomenės instituto teigimu, portalo „Lietuvos žinios“ redaktorius prieš skelbdamas publikaciją netgi ėmėsi iniciatyvos ir patikrino istorijos autentiškumą. Nepaisant to, paskelbta publikacija po paros buvo pašalinta, jos nuoroda nebeveikia. Laisvos visuomenės instituto žiniomis, portalo redaktorius patyrė spaudimą ir buvo verčiamas pašalinti interviu, nesuderinamą su seksualinių mažumų teisių judėjimo (LGBT) ideologiniais tikslais bei politinio korektiškumo reikalavimais.

„Gerbdami konstitucinę piliečių teisę skleisti ir gauti informaciją, pamatinį žodžio laisvės principą ir portalo redaktoriaus drąsą laikytis šių principų, jaučiame pareigą paviešinti šią informaciją ir išreikšti paramą politinį spaudimą patyrusiam redaktoriui. Laisvos visuomenės institutas visada smerkė politiškai motyvuotą cenzūrą, vis dažniau sutinkamą Lietuvos žiniasklaidoje. Tikimės, jog „Lietuvos žinių“ portalo redaktorius nepatirs jokių sankcijų už sąžiningą ir nešališką pareigų atlikimą. Bet kokios sankcijos jo atžvilgiu būtų skandalingos ir reikalautų visuomenės reakcijos“, - rašo Laisvos visuomenės institutas. 

Skandalo epicentre atsidūrusi publikacija - buvusio VDU docento dr. Arnoldo Zdanevičiaus interviu apie įveiktą homoseksualų potraukį, LGBT bendruomenę ir subkultūrą, link šios orientacijos vedančius veiksnius ir būdus ją įveikti, kaip ir bet kurias kitas pagundas. Interviu galima perskaityti įvairiose kitose svetainėse, tačiau nei viena iš didžiųjų šalies žiniasklaidos priemonių jo paskelbti nesutiko. 

papildyta Vytauto Radžvilo komentaru

Situaciją socialiniame tinkle „Facebook“ pakomentavo ir VU Filosofijos fakulteto profesorius Vytautas Radžvilas. Jo teigimu, informaciją apie išimtą „politiškai neteisingą“ straipsnį būtina skleisti kuo plačiau. 

„Okupacijos laikais it betono luitas trukdžiusi prasikalti laisvai minčiai ir žodžiui, iki skausmo pažįstama žiniasklaidos, akademinio gyvenimo ir meninės kūrybos cenzūra yra bendras „totalitarinės“ praeities ir „demokratinės“ dabarties bruožas. Nėra abejonės, kad sąžiningai vykdęs savo profesinę pareigą „Lietuvos žinių“ portalo redaktorius išėmė VU Filosofijos fakulteto studento R. Gasparaičio parengtą nuoširdų ir atvirą dr. A. Zdanevičiaus interviu (pasakojimą apie jo skausmingas ir pamokančias gyvenimo patirtis) ne savo valia. Tai padaryti privertė „aukščiau stovintys“ draugai, pastebėję nukrypimą nuo teisingos ideologinės ir politinės linijos.  Tokie „atsakingi draugai“ kadaise siuntinėdavo nurodymus nedelsiant ištaisyti ideologinio darbo su masėmis klaidas iš LKP CK ar GLAVLITO kabinetų. Dabar šie „draugai“ tapo lyg ir nematomi, bet niekur nedingo. Jie tebėra galingi ir demonstruoja „ideologinį budrumą“ gal net labiau nei „anais gerais“ sovietmečio laikais“, - komentare teigia Vytautas Radžvilas. 


Susiję

Šeimos politika 6200554364739069544
item