Rasa Kalinauskaitė. Norai užstatyti vienuolyną ir paversti jo sodą biurų kiemu

www.pozicija.org Antradienį, liepos 31 d., nuo 11 val. verslo centre k29 (Konstitucijos pr. 29) – UAB „Lords LB“ rengiama diskusija, ...


Antradienį, liepos 31 d., nuo 11 val. verslo centre k29 (Konstitucijos pr. 29) – UAB „Lords LB“ rengiama diskusija, kurioje aptarsime jos planus užstatyti viešbučiu ir septynių (?) aukštų administracinių pastatų kompleksu Vilniaus Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblį su Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčia.

Mane į šią diskusiją pakvietęs plėtros bendrovės atstovas Marius Žemaitis sakė, kad dalyvaus Kultūros paveldo departamento, Vilniaus savivaldybės, Valstybinės kultūros paveldo komisijos, Lietuvos dailės istorikų draugijos, architektų atstovai, taip pat pakvietė Jūratę Markevičienę.

Paprašiau pakviesti daugiau visuomenės gerbiamų specialistų ir aktyviai paveldą ginančių visuomenininkų, tad p. Marius dar pakvietė: dailės istorikę dr. Rūtą Vitkauskienę, Vilniaus m. savivaldybės visuomeninės miesto plėtros komisijos pirmininką Gintautas Tiškus, Vilniaus bendruomenių asociacijos pirmininką Sakalas Gorodeckis, Senamiesčio bendruomenės pirmininkę Asta Baskauskaite, Pilaitės bendruomenės pirmininkę Janina Gadliauskiene, Žvėryno bendruomenės pirmininkę Danutė Jokubeniene (bet jau aišku, kad ji dalyvauti negalės, nes išvyksta – gaila, kad diskusija rengiama taip staiga ir dar atostogų įkarštyje).

Taip pat paprašiau pateikti atsakymus į tuos prašymus, kuriuos projekto rengėjams prieš 4 mėnesius nusiunčiau kaip asociacijos Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis atstovė, nes projekto viešinimui skirtoje svetainėje visuomenė buvo ir tebėra kviečiama pateikti klausimus ir komentarus (žr. puslapio apačioje)

Deja, jokių atsakymų negavome, nors klausimai svarbūs ir rūpi ne mums vieniems – dėl istorinių, menotyrinių, archeologinių tyrimų, kuriais (ne)pagrįstas projektas, aplinkybių, lėmusių Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso vertingųjų savybių persvarstymą ir pakeitimą (laišką su klausimais nukopijuoju žemiau). Negavome atsakymo ir į balandžio pradžioje nusiųstą prašymą pateikti planuojamo užstatymo vizualizaciją nuo Žvėryno-Saltoniškių pusės (ta panorama pavaizduota Mykolo Andriolio litografijoje, daugiau žr. čia.

M. Žemaitis, kuriam persiunčiau tuos atsakymų nesaulaukusius klausimus beigi prašymus, parašė: „Informaciją apie nusiųstus klausimus sėkmingai gavau, pasirūpinsime kad atsakymai būtų pateikti.“ Taigi, turėkim vilties.

Belaukiant atsakymų ir diskusijos, verta pasiskaityti Vilniaus regioninės architektų tarybos liepos 12 d. išvadą, kurioje apie pakoreguotą projektą parašyta taip, cituoju: „Naujojo viešbučio užstatymo architektūrinės raiška liko nepakeista – viešbučio stambaus mastelio monolitiškas tūris yra stambiausias aplinkoje ir jo fasadų tūrinė – erdvinė kompozicija vis dar disonuoja su aplinka. 2. Naujoji komplekso versija vis dar stokoja vientisos architektūrinės raiškos.“ Štai ta išvada.

O čia mūsų klausimai, kuriuos nusiuntėme projekto rengėjams kovo 16 d., bet kol kas nesulaukėme atsakymo:

——– Originalus laiškas ——–

Tema: dėl informacijos
Data: 2018-03-16 20:55
Siuntėjas: [email protected]

Laba diena,

asociacijos Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis nariai prašytų suteikti informaciją, susijusią su UAB „Archinova“ projektiniais pasiūlymais, pagal kuriuos planuojama perstačius Šv. Jokūbo ligoninės pastatų kompleksą prie Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblio pastatyti viešbutį ir administracinius pastatus:

1. ar projekto rengėjai arba užsakovai kreipėsi dėl Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso vertingųjų savybių persvarstymo ir pakeitimo, kuris atliktas Vilniaus m. nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai priimant 2017-06-15 aktą Nr. VI-RM-01/3?

2. ar rengiant detalųjį planą, pagal kurį prie Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblio planuojamos statybos, buvo atlikti istoriniai tyrimai? Jei taip – kas, kada juos atliko? Kur, kokia tvarka galime su jais susipažinti? Prašytume pateikti skaitmenines tyrimų medžiagos kopijas.

3. ar buvo atlikti menotyriniai tyrimai, būtini tokios vertės objektui? Jei taip – kas, kada juos atliko? Kur, kokia tvarka galime su jais susipažinti? Prašytume pateikti skaitmenines tyrimų medžiagos kopijas.

4. prašytume pateikti atliktų archeologinių tyrimų ataskaitos skaitmeninę kopiją arba nurodyti, kur, kokia tvarka galime su ja susipažinti.

5. iš 1845 m. Šv. Pilypo ir Jokūbo vienuolyno plano matyti, kad nepaisant ligoninės plėtimo ir kai kurių sklypų nusavinimo, carinė valdžia buvo palikusi vienuolynui sodą. Pagal detalųjį planą jo nelieka, toje vietoje numatytas biurų vidinis kiemas, o vienuolynas netenka privatumo, nors pagal istorinės urbanistinės miesto raidos koncepciją tokiam objektui turėjo būti palikta erdvė. Prašome paaiškinti, kuo pagrįsti sprendiniai užstatyti vienuolyną ir paversti jo sodą vidiniu biurų kiemu.

6. prašytume pateikti skaitmenines šių detaliojo plano ir jo korektūros dokumentų kopijas: svarstymo su visuomene ataskaitas; Teritorijų planavimo komisijos lentelę su visų komisijos narių parašais, įskaitant atsakingo KPD atstovo parašą; detaliojo plano patikrinimo ir vertinimo aktą su išvada.

7. prašytume pateikti KPD išduotų specialiųjų paveldosaugos reikalavimų ir tvarkybos darbų projektavimo sąlygų kopijas.

Pagarbiai

Rasa Kalinauskaitė, asociacijos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ narė

Susiję

Rasa Kalinauskaitė 4862886876784659555
item