Atsistatydinęs B. Johnsonas: po Th. May „Brexito“ Britanijai teliktų „kolonijos statusas“

Sekdamas britų vyriausiojo derybininko dėl „Brexit“ susitarimo Davido Daviso pėdomis atsistatydino ir Didžiosios Britanijos užsienio reik...

Sekdamas britų vyriausiojo derybininko dėl „Brexit“ susitarimo Davido Daviso pėdomis atsistatydino ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

Tiek D. Davisas, tiek B. Johnsonas apgailestavo dėl itin silpnos ir JK interesams itin nepalankios derybinės pozicijos dėl Brexito. Abu politikai akcentavo, kad kitaip nei Th. May, pabrėžė nepritariantys tam, jog Europos Sąjungos teisė daugeliu aspektų net po Brexito liktų viršesnė už Didžiosios Britanijos teisę.

Atsistatydindamas Borisas Johnsonas teigė, kad dabartinės premjerės Theresos May Brexito planas „užstrigo gerklėje“. Jo teigimu, jei būtų įvykdytas Th. May vadinamojo švelniojo Brexito planas, Didžiajai Britanijai teliktų „kolonijos statusas“. 

B. Johnsono tvirtinimu, už tokio tipo planą sąžiningai agituoti jis negali, todėl ir nusprendė pasitraukti iš užsienio reikalų sekretoriaus posto. Jo išplatintame laiške rašoma, kad Th. May planas tėra dalinis Brexitas, kuomet stambios šalies ekonomikos dalys lieka „užrakintos ES sistemoje, bet be JK galimybės kontroliuoti tą sistemą“.

JK politikos apžvalgininkai pastebi, kad Johnsono, kaip ryškaus pasitraukimo iš ES šalininkų atstovo, atsistatydinimas neabejotinai gilina krizės šalyje pajautą ir didina šansus, kad premjerės atžvilgiu gali būti surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo.

Po D. Daviso ir B. Johnsono atsistatydinimų pasisakė ir Europos Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas. Dar anksčiau reiškęs viltį, jog JK galimai atsisakys išėjimo iš ES minties, šįkart savo „Twitter“ paskyroje D. Tuskas rašė: „Politikai ateina ir išeina, tačiau jų sukurtos problemos žmonėms išlieka. Man labai gaila, kad kartu su Davisu ir Johnsonu neišeina Brexit idėja. Bet, kas žino...“

Pati Th. May nieko nelaukusi jau rado pamainas tiek Davisui, tiek Johnsonui. Naujuoju britų vyriausiuoju derybininku dėl „Brexit“ tapo pragmatiku vadinamas konservatorius Dominicas Raabas. B. Johnsoną užsienio reikalų sekretoriaus poste pakeis referendumo metu už pasilikimą ES agitavęs Jeremy Huntas.

Parengta pagal užsienio spaudą.

Susiję

Užsienio politika 3797058055326953495

Rašyti komentarą

item